5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A bankok akciókkal kezdték a lakáshitel-területen az új évet, ahol nem vezettek be új kedvezményt, ott is legalább a régieket átmentették. A Privátbankár összeállításából megtudhatja, melyik bank milyen akcióval indít.

A bankok zöme megtartott akciókkal, vagy épp kedvezményekkel vág neki a 2015-ös évnek a lakáshitel-piacon. A BankRáció.hu adatai segítségével a Privátbankár.hu összeszedte a fontosabb változásokat. Alapvető, hogy mivel számottevően nem változott a BUBOR mértéke, ezért a referenciakamatokhoz a pénzintézetek nem nyúltak.

Bár az OTP-nél az őszi díjkedvezményes akció december 31-én véget ért, ám a program csak évszakot váltott és január 1-től – egyelőre a hónap végéig - téli díjkedvezményes akció néven fut. Egy kicsiny különbség azért akad: a közjegyzői szerződéskötés díját már csak abban az esetben vállalja át a bank, ha az ügyfél legalább 6.000 forint havi betét vállalásával új lakástakarék szerződést köt, vagy meglévő lakástakarék szerződésének betétösszegét minimum 6.000 forinttal megemeli. Mentesül az emelés alól az, aki az ltp-k esetében maximális, 20 ezer forintos megtakarítást vállalt. További feltétel, hogy a meglévő lakástakarék szerződésnek a hitel igénylésétől számítva még legalább 1 éves megakarítási idejűnek kell lennie.

LTP-akciók is vannak

Van mozgás a lakástakarék-piacon is: a Fundamenta Lakáskassza Zrt. február 16-ig Triplázó Bónusz akciót hirdet. Az akció lényege, hogy új, minimum 8 éves futamidejű, legalább havi 12 ezer forintos megtakarítást jelentő szerződés megkötésekor a vállalt havi megtakarítás kétszeresét jóváírják a számlán, amelyet elkülönítve kezelnek, és amelyre sem állami támogatást nem igényelnek, sem kamatot nem fizetnek. Így például, ha a vállalt havi megtakarítási összeg 20.000 forint, a Triplázó Bónusz összege 2x20.000, azaz 40.000 forint lesz. További feltétel, hogy a megtakarítási időszak alatt a szerződést nem zárolják, továbbá a szerződés 12 éven belül kiutalással szűnik meg. A Fundamentánál egyébként az áthidaló kölcsönök és azonnali áthidaló kölcsönök THM értékei is csökkentek.

Az OTP Lakástakarék február végéig fenntartja 50 százalékoos díjkedvezményű számlanyitási akcióját, ugyanakkor némi többletköltség, hogy a társaság díjat számít fel a jövőben az SMS szolgáltatás igénylése után. Az Aegon Lakástakaréknál ugyanakkor az év végével kifutott a Kamat Fix módozatú lakás-előtakarékossági szerződésre vonatkozó 50 százalékos számlanyitási díjkedvezmény.

A más banktól érkező ügyfelek a hitelkiváltás során március 31-ig a hitelbiztosítéki érték megállapítási díjra, a közokiratba foglalás díjára, a fedezetkezelési díjra, a Takarnet rendszer lekérdezése miatti ügyintézési díjra, a hitelkeret beállítási jutalékra valamint és a közokiratba foglalás díjára vonatkozó akciókat vehetnek igénybe az OTP-nél.

Az UniCredit Bank a múlt év végétől a Stabil kamat lakáshitelnél a Takarnet rendszerből lekért nem hiteles tulajdoni lap és térképmásolat díja mellett a műszaki szemle díját sem számítja fel, valamint február 1-ig meghosszabbította a hitelbiztosítéki érték megállapítási díj és a közjegyzői okirat díjának visszatérítésére vonatkozó akciókat. Akció keretében a bank az Otthonteremtő hitelek díjai közül az egyszeri kezelési költséget és a folyósítási jutalékot is elengedi.

A Budapest Bank június végéig továbbra is elengedi az értékbecslési díjat, a tulajdoni lap és térképmásolat lekérdezési díjat, míg a régi ügyfelek annak „örülhetnek”, hogy a késedelmi eljárási költség továbbra is 0 forint. A bank hitelközvetítői hálózatában júniusig igényelt jelzálogkölcsönök esetében, az ügyfél a folyósítástól számított 5 éven túl külön díj nélkül élhet a részleges vagy teljes előtörlesztés jogával.

A Gránit Bank a 2014. július 1-től indított, a folyósítási jutalékra és a kamatfelárból adott 0,50 százalékos kedvezményre vonatkozó akcióját fenntartja a január 31-ig befogadott és 2015. április 30-ig folyósított hitelek esetében. A Gránit Lakáshitel THM-je az akciók együttes beszámítása esetén 4,93-6,54 százalék lehet.

Erste Bank a korábbi végleges büntetés után decembertől már csak egy kamatperiódusig „üti” ügyfelét, ha az a hitelfelvételkor vállalt feltételeket nem teljesíti, azaz a kamatkedvezmény elvesztése nem örökre szól.

Van, aki emelt...

És akkor az ellenpélda: a Sberbanknál a rosszabb bonítású ügyfelek magasabb teljes hiteldíj mutatóval (THM) vehetnek fel hitelt rövid kamatperiódus mellett: az Otthonteremtő lakáscélú hiteleknél 1 éves kamatperiódusú hiteleknél az A minősítés THM-je 4,82 százalék maradt, a B minősítésnél 5,40-ről 5,87 százalékra, a C-hitelnél 5,93 százalékról 6,40 százalékra futott a THM. Az 5 éves kamatperiódusú hiteleknél ugyanakkor a legjobb ügyfelek komoly (6,72-ről 6,00 százalékra olvadó) kamatcsökkentést érezhetnek, a B-minősítésű ügyfelek THM-je 18 bázisponttl, 6,54 százalékra módosult. A legrosszabb minősítésü ügyfelek hiteleinek THM-je viszont itt is nőtt: 6,72 százalékról 6,80 százalékra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG