3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Januártól már kvázi forintosított árfolyamon törleszthetnek a devizahitelesek - értesült a Privátbankár.hu. A januári törlesztőrészletek árfolyamát ugyanis - ha valóban erre vonatkozó átmeneti szabályozás lesz majd a pénteki törvényjavaslatban - már a forintosítás árfolyamán kell kikalkulálniuk a bankoknak.

Jövő januárban a decemberi törlesztőrészletet már a forintosítás árfolyamán fixált árfolyamon átváltva fizethetik meg a jelzálog devizahitelt törlesztő ügyfelek – a Privátbankár.hu információi szerint erre vonatkozó szabályok látnak majd napvilágot a forintosítás szabályairól szóló, péntekre ígért jogszabályban. Mindez azt jelenti, hogy bár az elszámolás miatt a tényleges forintosítás csak a jövő év márciustól indulhatna, az ügyfelek addig is fixált törlesztőrészletet fizetnek majd, vagyis addig is mentesülnek az árfolyamváltozás, egy esetleges forintgyengülés hatásaitól.

Így a januári fizetést az ügyfelek svájci frank kölcsönök esetében 256,47, az euróhiteleknél 308,97, a jenhiteleknél pedig 2,163 forinton tervezhetik.

A lépés indokoltságát az támasztja alá, hogy a piacon ilyen hiteleket nyújtó hitelintézetek november 10-én lényegében a forintosítás árszintjén, a november 7-i árfolyamon a jegybanktól megvásárolt 7,86 milliárd euróval lényegében – erősen nem banki terminust használva - lecserélték a devizahiteleiket forinthitelre. Nem indokolt tehát, hogy ilyen helyzetben az ügyfelek továbbra is árfolyamkockázatot fussanak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Bankszövetség megállapodása alapján, amennyiben a forintosítási árfolyamnál erősebb forint mellett történne a tényleges forintosítás, akkor a november 10 és a tényleges konverzió közötti időpont közötti árfolyamkülönbséget a bankoknak be kell majd fizetniük a költségvetésbe – azaz ők nem húznak hasznot. Ha a bankoknak veszteségük lesz az árfolyamváltozáson (gyengül addig a forint), akkor azt leírhatják a jövő évi és a 2016-os bankadóból. Az ügyfelek felé történő gyorsított „forintosítás” ezt az elszámolási időszakot is lerövidítheti, ami szintén ésszerűnek tűnik.

Ami még nyitott kérdés

Az ügyfelek szempontjából kérdés lehet még a kamatszint. A piaci devizahitelek kamatszintje jelenleg több esetben magasabb lehet, mint a forintosítás utáni forint hitel kamat, ám a helyzet átmeneti, hiszen, amikor sor kerül az elszámolásra, az addig az időpontig jogtalanul elszámolt kamatszint kamatos kamattal jár majd vissza az ügyfeleknek.

Ez okozza ugyebár a beígért átlagosan 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést. (Az induló forint kamatok az MNB várakozásai szerint az induló devizahitel-kamatszint közelében lesznek, hiszen az akkori CHF-Libor szintjén áll mostanság a BUBOR-kamatszint, míg a kamatfelárak tekintetében akár jegybanki elvárásokra is lehet majd számítani. A forintosított hitelek szinte bizonyosan fixált kamatfeláras termékek lesznek, amelyek esetében a felár a januári fair bankokról szóló törvény szerint 3 évig nem változtatható.)

Persze, az ügyfelek rosszabbul is járhatnak a fixált árfolyammal, akkor, ha a forint erősebb szinten állna januárban, mint a forintosítási szint, hiszen így az aktuális törlesztőrészlet kissé magasabb lehet. Ugyanakkor a feltételezés a másik irányba is megáll: sokkal jobban járhatnak akkor, ha a frank árfolyam január elején 260 forint körüli szintre emelkedhet. Miután a kormányzat fő célja az, hogy az árfolyamkockázatot ne a lakosság fussa, ez nem lehet féloldalasan végrehajtani, azaz csak akkor közbelépni, ha az ügyfél "veszít" a magasabb árfolyammal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG