Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az FHB Csoport 53,7 millió forint adózott nyereséget ért el a második negyedévben, az előző negyedévi 13,9 millió és tavalyi második negyedévi 759,3 millió forinttal szemben. A második negyedéves eredmény az elemzői várakozásokat is alulmúlta.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentésben publikált negyedéves nettó eredmény alatta marad a Portfolio.hu 272 millió forintos elemzői konszenzusának. Az első félévben 67,6 millió forint konszolidált IFRS szerinti adózott eredményt ért el a bankcsoport, a tavalyi első félévi 928 millió forint után.

Mi lenne a különadó nélkül?

A banki különadó nélkül 2012 első félévében az FHB Csoport konszolidált, IFRS szerinti adózott eredménye 1,480 milliárd forint lett volna, ami 41,8 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél. A második negyedévi adózott nyereség a banki különadóval korrigálva 760,1 millió forint, 5,5 százalékkal magasabb az első negyedévinél, ám 44,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az eredmény összetevői közül a nettó kamatbevétel az első félévben 10,418 milliárd forintot tett ki, 11 százalékkal mérséklődött a bázishoz képest. A hitelezési veszteség a tavalyi első félévinek több mint duplájára, 4,423 milliárd forintra emelkedett. A működési költségek első félévi 8,228 milliárdos összege 13,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A bankcsoport költséghatékonysági mutatója 61,4 százalékot tett ki az első félév végén, kedvezőbb az egy évvel korábbi 72,1 százaléknál. A különadó nélkül számítva a költséghatékonysági mutató, 64,2-ról 55,5 százalékra csökkent. A mutató javulása a működési kiadások 13,6 százalékos csökkenésének köszönhető a jelentés szerint.

Emelkedett a problémás kihelyezések aránya

A konszolidált, IFRS szerinti mérlegfőösszeg június végén 809,6 milliárd forintot tett ki, 3,9 százalékkal magasabb a március végi értéknél, és 3,6 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, aminek elsődleges oka a végtörlesztésből fakadóan a hitelállomány, és ehhez kapcsolódóan a jelzáloglevél állomány csökkenése.

A saját hitelek állománya - június végén 380,8 milliárd forint - éves szinten 4,3 százalékkal mérséklődött. A hitelezési veszteségekre képzett értékvesztés egy év alatt 25,3 milliárd forintról 34,3 milliárd forintra nőtt. A problémás kihelyezések aránya (NPL) a március végi 16,6-ról 18,7 százalékra emelkedett. Az NPL fedezettség közel 50 százalék, ami az előző negyedévhez képest lényegében nem változott. A konszolidált részvényesi vagyon egy év alatt mintegy 6 milliárd forinttal csökkent - a 2011 második félévében realizált veszteség miatt -, és június végén 53,8 milliárd forintot tett ki.

A jogosultak 12 százaléka igényelte az új típusú árfolyamgátat

A jelentés ismerteti, hogy az új gyűjtőszámla konstrukcióra jogosultak közel 12 százaléka adta be augusztus közepéig az igénylését. A szerződött – folyósított - státuszú ügyletek nagyságrendileg 18 milliárd forint összeget képviselnek. A bank ezeknél 2012-ben 35-38 millió forint kamatot enged el, a teljes árfolyamrögzített időszak alatt pedig várhatóan 700-720 millió forintot. A bank vizsgálja, hogy az IFRS hatályos rendelkezései alapján ennek kapcsán szükséges-e értékvesztés képzés.

Az FHB a jogszabályban meghatározott határidőig kiértesítette valamennyi ügyfelét, aki jogosult lehet problémás devizaalapú jelzáloghitelének forintra váltására, 455 ügylet - a jogosultak mintegy 20 százaléka esetében - történik meg a hitelek átváltása. A programban részt vevő ügyletekhez kapcsolódó teljes követelésállomány közel 2,7 milliárd forint. A követelés-elengedésből a bankcsoportnak várhatóan 100-130 millió forint vesztesége várható, ugyanakkor az értékvesztés esetleges változását is figyelembe véve nem várható érdemi eredményhatás.

Az FHB részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír pénteki záróára 487 forint volt, 3 forinttal magasabb az előző napi záróárnál. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 673, a legalacsonyabb 424 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.