1p
Az FHB Csoport 53,7 millió forint adózott nyereséget ért el a második negyedévben, az előző negyedévi 13,9 millió és tavalyi második negyedévi 759,3 millió forinttal szemben. A második negyedéves eredmény az elemzői várakozásokat is alulmúlta.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentésben publikált negyedéves nettó eredmény alatta marad a Portfolio.hu 272 millió forintos elemzői konszenzusának. Az első félévben 67,6 millió forint konszolidált IFRS szerinti adózott eredményt ért el a bankcsoport, a tavalyi első félévi 928 millió forint után.

Mi lenne a különadó nélkül?

A banki különadó nélkül 2012 első félévében az FHB Csoport konszolidált, IFRS szerinti adózott eredménye 1,480 milliárd forint lett volna, ami 41,8 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél. A második negyedévi adózott nyereség a banki különadóval korrigálva 760,1 millió forint, 5,5 százalékkal magasabb az első negyedévinél, ám 44,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az eredmény összetevői közül a nettó kamatbevétel az első félévben 10,418 milliárd forintot tett ki, 11 százalékkal mérséklődött a bázishoz képest. A hitelezési veszteség a tavalyi első félévinek több mint duplájára, 4,423 milliárd forintra emelkedett. A működési költségek első félévi 8,228 milliárdos összege 13,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A bankcsoport költséghatékonysági mutatója 61,4 százalékot tett ki az első félév végén, kedvezőbb az egy évvel korábbi 72,1 százaléknál. A különadó nélkül számítva a költséghatékonysági mutató, 64,2-ról 55,5 százalékra csökkent. A mutató javulása a működési kiadások 13,6 százalékos csökkenésének köszönhető a jelentés szerint.

Emelkedett a problémás kihelyezések aránya

A konszolidált, IFRS szerinti mérlegfőösszeg június végén 809,6 milliárd forintot tett ki, 3,9 százalékkal magasabb a március végi értéknél, és 3,6 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, aminek elsődleges oka a végtörlesztésből fakadóan a hitelállomány, és ehhez kapcsolódóan a jelzáloglevél állomány csökkenése.

A saját hitelek állománya - június végén 380,8 milliárd forint - éves szinten 4,3 százalékkal mérséklődött. A hitelezési veszteségekre képzett értékvesztés egy év alatt 25,3 milliárd forintról 34,3 milliárd forintra nőtt. A problémás kihelyezések aránya (NPL) a március végi 16,6-ról 18,7 százalékra emelkedett. Az NPL fedezettség közel 50 százalék, ami az előző negyedévhez képest lényegében nem változott. A konszolidált részvényesi vagyon egy év alatt mintegy 6 milliárd forinttal csökkent - a 2011 második félévében realizált veszteség miatt -, és június végén 53,8 milliárd forintot tett ki.

A jogosultak 12 százaléka igényelte az új típusú árfolyamgátat

A jelentés ismerteti, hogy az új gyűjtőszámla konstrukcióra jogosultak közel 12 százaléka adta be augusztus közepéig az igénylését. A szerződött – folyósított - státuszú ügyletek nagyságrendileg 18 milliárd forint összeget képviselnek. A bank ezeknél 2012-ben 35-38 millió forint kamatot enged el, a teljes árfolyamrögzített időszak alatt pedig várhatóan 700-720 millió forintot. A bank vizsgálja, hogy az IFRS hatályos rendelkezései alapján ennek kapcsán szükséges-e értékvesztés képzés.

Az FHB a jogszabályban meghatározott határidőig kiértesítette valamennyi ügyfelét, aki jogosult lehet problémás devizaalapú jelzáloghitelének forintra váltására, 455 ügylet - a jogosultak mintegy 20 százaléka esetében - történik meg a hitelek átváltása. A programban részt vevő ügyletekhez kapcsolódó teljes követelésállomány közel 2,7 milliárd forint. A követelés-elengedésből a bankcsoportnak várhatóan 100-130 millió forint vesztesége várható, ugyanakkor az értékvesztés esetleges változását is figyelembe véve nem várható érdemi eredményhatás.

Az FHB részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír pénteki záróára 487 forint volt, 3 forinttal magasabb az előző napi záróárnál. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 673, a legalacsonyabb 424 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem tudott mit kezdeni magával a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 18:56
A hazai fizetőeszköznek nem volt egyértelmű iránya a nagyobb pénzekkel szemben.
Pénzügyi szektor Csomó pénzt vesz el az állam a biztosítóktól
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 10:10
Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére.   
Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG