1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az FHB Csoport 53,7 millió forint adózott nyereséget ért el a második negyedévben, az előző negyedévi 13,9 millió és tavalyi második negyedévi 759,3 millió forinttal szemben. A második negyedéves eredmény az elemzői várakozásokat is alulmúlta.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentésben publikált negyedéves nettó eredmény alatta marad a Portfolio.hu 272 millió forintos elemzői konszenzusának. Az első félévben 67,6 millió forint konszolidált IFRS szerinti adózott eredményt ért el a bankcsoport, a tavalyi első félévi 928 millió forint után.

Mi lenne a különadó nélkül?

A banki különadó nélkül 2012 első félévében az FHB Csoport konszolidált, IFRS szerinti adózott eredménye 1,480 milliárd forint lett volna, ami 41,8 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél. A második negyedévi adózott nyereség a banki különadóval korrigálva 760,1 millió forint, 5,5 százalékkal magasabb az első negyedévinél, ám 44,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az eredmény összetevői közül a nettó kamatbevétel az első félévben 10,418 milliárd forintot tett ki, 11 százalékkal mérséklődött a bázishoz képest. A hitelezési veszteség a tavalyi első félévinek több mint duplájára, 4,423 milliárd forintra emelkedett. A működési költségek első félévi 8,228 milliárdos összege 13,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A bankcsoport költséghatékonysági mutatója 61,4 százalékot tett ki az első félév végén, kedvezőbb az egy évvel korábbi 72,1 százaléknál. A különadó nélkül számítva a költséghatékonysági mutató, 64,2-ról 55,5 százalékra csökkent. A mutató javulása a működési kiadások 13,6 százalékos csökkenésének köszönhető a jelentés szerint.

Emelkedett a problémás kihelyezések aránya

A konszolidált, IFRS szerinti mérlegfőösszeg június végén 809,6 milliárd forintot tett ki, 3,9 százalékkal magasabb a március végi értéknél, és 3,6 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, aminek elsődleges oka a végtörlesztésből fakadóan a hitelállomány, és ehhez kapcsolódóan a jelzáloglevél állomány csökkenése.

A saját hitelek állománya - június végén 380,8 milliárd forint - éves szinten 4,3 százalékkal mérséklődött. A hitelezési veszteségekre képzett értékvesztés egy év alatt 25,3 milliárd forintról 34,3 milliárd forintra nőtt. A problémás kihelyezések aránya (NPL) a március végi 16,6-ról 18,7 százalékra emelkedett. Az NPL fedezettség közel 50 százalék, ami az előző negyedévhez képest lényegében nem változott. A konszolidált részvényesi vagyon egy év alatt mintegy 6 milliárd forinttal csökkent - a 2011 második félévében realizált veszteség miatt -, és június végén 53,8 milliárd forintot tett ki.

A jogosultak 12 százaléka igényelte az új típusú árfolyamgátat

A jelentés ismerteti, hogy az új gyűjtőszámla konstrukcióra jogosultak közel 12 százaléka adta be augusztus közepéig az igénylését. A szerződött – folyósított - státuszú ügyletek nagyságrendileg 18 milliárd forint összeget képviselnek. A bank ezeknél 2012-ben 35-38 millió forint kamatot enged el, a teljes árfolyamrögzített időszak alatt pedig várhatóan 700-720 millió forintot. A bank vizsgálja, hogy az IFRS hatályos rendelkezései alapján ennek kapcsán szükséges-e értékvesztés képzés.

Az FHB a jogszabályban meghatározott határidőig kiértesítette valamennyi ügyfelét, aki jogosult lehet problémás devizaalapú jelzáloghitelének forintra váltására, 455 ügylet - a jogosultak mintegy 20 százaléka esetében - történik meg a hitelek átváltása. A programban részt vevő ügyletekhez kapcsolódó teljes követelésállomány közel 2,7 milliárd forint. A követelés-elengedésből a bankcsoportnak várhatóan 100-130 millió forint vesztesége várható, ugyanakkor az értékvesztés esetleges változását is figyelembe véve nem várható érdemi eredményhatás.

Az FHB részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír pénteki záróára 487 forint volt, 3 forinttal magasabb az előző napi záróárnál. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 673, a legalacsonyabb 424 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG