Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kedden hajnalban tette közzé első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., reggel pedig a társaság vezérigazgatója, Orbán Gábor sajtótájékoztatón ismertette a számokat és beszélt a kilátásokról is.

Nehéz évnek ígérkezik 2018, kezdte tájékoztatóját Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. A vállalat ugyan az általa kontrollálható területeken jól dolgozott, ám számos olyan rajtuk kívülálló esemény történt, ami rontotta az eredményeket. A romló kilátások ugyanakkor az első negyedéves számokban még nem feltétlenül tükröződtek a társaság vezetője szerint.

Nőtt az árbevétel és az üzleti eredmény - mégis esett a profit

A 113,95 milliárd forintos negyedéves árbevétel 1,1 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbiakhoz képest. A vállalat üzleti eredménye még a forgalomnál is jobban, 5 százalékkal nőtt, ugyanakkor a kedvezőtlen devizaárfolyam-mozgások miatt jelentős pénzügyi veszteséget szenvedtek el. Így összességében 14,5 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el a Richter az idei év első három hónapjában, ami 29,8 százalékos csökkenés a múlt év azonos időszakához képest.

Mekkora a gond az Esmyával?

A tájékoztatón a középpontban természetesen a vállalat egyik legsikeresebb terméke, az Esmya állt. Az eseményen is elhangzott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága (PRAC) által jelenleg vizsgált nőgyógyászati készítmény esetében május végén mondhat ítéletet a szervezet. (A háttérről itt írtunk bővebben >>)

Átmeneti intézkedésként a gyógyszerrel új kezelés február eleje óta nem kezdhető el. Éppen ezért az egy évvel korábbi  20,8  millió  eurós bevétele 16,1 millió euróra esett vissza. Ráadásul a második negyedévben a vezérigazgató szerint nullához közelíthet majd a termékből származó árbevétel. Ezt követően a remélhetőleg lezáruló vizsgálat után a harmadik negyedévtől lassabb, majd az év végén komolyabb  forgalomnövekedés lehetséges az Esmya esetében. Összességében Orbán Gábor szerint az idei évben kevesebb mint a felére eshet vissza az Esmya forgalma.

Az euró erősödése gáncsolta el a profitot

A fenti nőgyógyászati készítmény körüli problémákon kívül volt egy másik tényező is, amely megnehezítette a vállalat dolgát az első három hónapban, ez pedig az árfolyamok kedvezőtlen változása. Mint azt Orbán Gábor elmondta, az euró a dollárral és a rubellel szemben is nagyon jelentősen erősödött az első három hónapban, ami miatt a Richter komoly árfolyamveszteséget szenvedett el.

Ami a kilátásokat illeti, stagnáló árbevételt vár 2018 egészére a Richter az Esmya nélküli forgalomban. Ennek ugyanakkor feltétele, hogy a devizaárfolyamok ne változzanak kedvezőtlenül az év hátralevő részében - mondta Orbán Gábor, a vállalat vezérigazgatója.

Oroszország idén nem lesz álompiac

Ami az egyes piacokat illet, Magyarországon tarthatónak nevezte a vezető a korábban jelzett 2 százalékos növekedési ütemet. Az Egyesült Államokban a Vraylar nevű készítmény nélküli forgalom esetében 15 százalékos csökkenést várnak, míg Latin-Amerikában az Esmyából származó bevételek kiesése okozhatja azt, hogy stagnálhat az érbevétel.

Oroszországban legfeljebb rubelben tudják majd tartani a tavalyi számokat, ezt Orbán Gábor azzal indokolta, hogy piac a kifáradás jeleit mutatja, csökkenő vásárlóerő és a teljes gyógyszerforgalom visszaesett az első negyedévben. Tetézi a bajt, a rubel igen jelentős értékvesztése is.

A Richter-papírok közel egy százalékos veszteséggel forognak a nap közepén a budapesti tőzsdén - friss árfolyamok >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Friss
hírlevél