Dollárban számítva a cukor ára a legutóbbi kereskedési napig több mint 34 százalékot emelkedett. Az áremelkedést részben a világ egyes számú cukornádtermelő országa, Brazília fizetőeszközének, a reálnak a gyengélkedése okozta: tavaly emiatt lett olcsó a cukor - írja a Világgazdaság.
A termelők öntötték a cukrot a piacra annak ellenére is, hogy dollárban esett az ára. A reál árfolyamának gyengülése persze végső soron javította az üzletet. Ezzel együtt azonban a cukorból előállított etanol iránti kereslet is csökkent a dél-amerikai országban.
Durván elszáll a cukor?
Az idén azonban ez a tendencia megfordult: a reál erősödni kezdett, és az olaj ára is fordulatot vett a 26 dollár körüli mélypontokról. A mezőgazdasági fejlemények is drágítják a cukrot. Az El Niñóhoz köthető szárazság miatt várhatóan visszaesik a termelés Kínában, Indiában és Thaiföldön is.
A Világgazdaság szerint ezért idén tehát a kínálati oldalon hiány lehet cukorból, sőt lehet, hogy még jövőre is, ez pedig az árakban is tükröződni fog. Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy a nyersanyagpiacokon a kínálati oldal által gerjesztett árfolyam-emelkedések többnyire gyorsak, volatilisek és rövid távúak, míg a keresleti oldal gerjesztette árnövekedés hosszabb élettartamú, lassú, valamint számos átmeneti kisebb korrekcióval tarkított.
A kávéval is lehetett az idén keresni, bár nem annyit, mint a cukorral. A kávé ára az első fél évben valamivel több mint 13 százalékot emelkedett. Ezzel a termékkel azonban főleg csak azoknak tanácsos a tőzsdén kereskedni, akik otthon érzik magukat a veszélyesebb vizeken is. A kávé ára ugyanis nagyon gyorsan változhat, a naponkénti 8 százalékos ingadozás megszokott a termék piacán.
Drágul a kávé is
A következő időszak áralakulásának meghatározója továbbra is a világ népességének növekedése, ez folyamatos keresletbővülést jelent a kávéfogyasztásban. Nagyot dob a keresleten, hogy az eddig jellemzően teát fogyasztó ázsiai lakosság körében egyre jobban meghonosodik a kávézás kultúrája, emiatt Kelet-Ázsiában sorra nyílnak a kávézók.
Az időjárás, mint a mezőgazdasági termények esetében általában, szintén alapvetően befolyásolja az árakat. Az El Niño miatt a robusta termelése visszaeshet az idén, ami a cukoréhoz hasonló kínálathiányt eredményezhet. Lefelé viheti viszont az árakat, hogy kávét Brazíliában is termesztenek, és az ottani termelők várhatóan igyekeznek kihasználni, hogy a reál gyenge a dollárhoz képest, ezért exportálni akarnak majd, amennyit csak tudnak. Az eladási dömpinget azonban korlátozhatja a főbb termőterületeket sújtó levélrozsdásodás.
Igyunk inkább kakaót?
A kávéval szemben a másik kedvelt reggeli ital alapját adó kakaó ára csökkent az idén dollárban számolva, és angol fontban csupán néhány százalékot emelkedett. Utóbbi eredményben szerepe van a Brexitnek is, ugyanis ez az időszak végén a font jelentős leértékelődését hozta. A kedvezőtlen időjárás, illetve a héjrothadás betegség terjedése a fő nyugat-afrikai termőterületeken viszont a második fél évben látványos kakaódráguláshoz vezethet.