BUX
36 311.24
+2.59%
+917.00
OTP
11 040.00
+1.75%
+190.00
MOL
1 874.00
+2.91%
+53.00
RICHTER
6 800.00
+4.21%
+275.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
2019. november 19. 19:16

A BUX a nap elején, közepén soha nem látott szinten mozgott, de az amerikai nyitás után visszaesett. Az MNB kamatdöntése nyomán viszont erősödött a forint, majdnem két forinttal lett olcsóbb az euró. Az USA-ban a hagyományos kiskereskedelmi cégek nagy pofonokat kaptak, volt, amelyik majdnem 19 százalékkal esett.

Ígéretesen indult a nap a tőzsdéken, mivel az USA a Huawei kínai mobilcég üzletfelei számára átmenetileg kivételt engedélyezett a szankciók alól. Ezt a kereskedelmi tárgyalások szempontjából pozitívumnak értékelték a befektetők. Ám azután mégsem a jó hangulat dominált.

Az európai indexek vegyesen végeztek, a német DAX 0,1 és a brit FTSE 100 mutatók egy-két ezrelékes emelkedéssel, a francia, holland, belga részvényindexek hasonló csökkenéssel. Az USA-ban az ipari részvények Dow Jones Industrial indexe 0,3 százalékos mínuszban van, a Nasdaq Composite technológiai index ugyanekkora pluszban. Az általános S&P 500 pedig nulla körül stagnál.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal esett kedden, a hétfői rekordot azonban a nap elején, napon belül még tudta überelni. A mutató a nap nagy részében 44 ezer pont felett forgott, az eddigi maximum 43 916,55 volt. Az OTP-Mol-Richter trió minden tagja süllyedt.

Árfolyamok itt láthatók

Kiskereskedelmi apokalipszis

Az MNB most sem változtatott a kamatkondíciókon, az indoklásában sem volt lényeges változás. A forint erre látványosan erősödött, közel két forinttal 333,20-ra süllyedt az euró ára.

A Home Depot részvénye az USA-ban öt, a Macy’s papírja majdnem tíz, a Kohls Corp. 18 (!) százalékos mínuszban van, miután közzétették eredményeiket, előrejelzéseiket. Nem csoda, hogy egyes kommentárok egyenesen “kiskereskedelmi apokalipszisről” beszélnek. De mi is történt ezekkel a cégekkel?

A Home Depot (HD), a Kohls Corp. (KSS) És a Macy’s (M) árfolyama. Forrás: Tradingview.com

A “kiskereskedelmi apokalipszis” már régi kifejezés, olyannyira, hogy külön szócikk is van róla a Wikipedián. Ez számos észak-amerikai hagyományos kiskereskedelmi üzlet bezárását jelenti, különösen a nagy láncoknál, 2010-től napjainkig.

Bezárási hullám nyomán

Több mint 12 000 üzletet zártak be olyan tényezők miatt, mint például a bevásárlóközpontok bővülése, a bérleti díjak növekedése, a Lehman-válság késleltetett hatásai és a fogyasztói szokások megváltozása. Nem kis részben pedig az e-kereskedelem növekedése miatt, jórészt olyan cégóriások, mint az Amazon.com és a Walmart versenye következtében.

Pedig a kiskereskedelmi cégek is igyekeznek alkalmazkodni. A Home Depot lakberendezési fókuszú lánc mai bejelentésének lényege az volt, hogy a hagyományos üzlethálózat és az internetes üzletág összeházasításának nem volt akkora az eredménye, mint várták. Emiatt csökkentették eredmény-előrejelzésüket – az idén már másodszor.

Megmaradhatsz az Amazonnal

A cég pedig sokat beruházott már az online üzletágba, hogy konkurenseivel (főleg a Lowe’s Cos Inc.) tudja állni a versenyt. Például olyan szolgáltatást indított, ahol az interneten meg lehet rendelni az árut, majd a boltban át lehet venni szekrényes automatákból. Így nem kell a futárra várni.

A Kohls csökkentette eredményterveit, bevételi előrejelzését, miután negyedéves gyorsjelentésében is elmaradt a tervektől. Ennek ellenére a cég azt reméli, hogy a jövőben az Amazonnal való együttműködése növeli majd az eredményét.

A nagy áldozat

A Macy’s esését részben azzal hozzák összefüggésbe, hogy kiderült, internetes oldalain adatszivárgás, adatlopás történhetett október közepén. Másrészt pedig azzal, hogy a Kohls rossz eredménye húzta le. De egyes elemzők ettől függetlenül is rossz befektetésnek tartják, olyan cégnek, amely a “kiskereskedelmi apokalipszis” nagy áldozata.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru CFD-kereskedés – útmutató kezdőknek
Márkázott tartalom | 2020. június 30. 15:22
A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
Részvény / Deviza / Áru Nem friss pénzből hajt végre óriási tőkeemelést Mészáros Lőrinc biztosítója
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:58
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. úgy növeli 6,3 milliárd forinttal, 9,4 milliárdra a jegyzett tőkéjét, hogy a részvényei névértékét megháromszorozza, 33 forintról 100 forintra. Ami azt jelenti, hogy a tulajdoni arányok nem változnak, így Mészáros Lőrinc Opus Global Nyrt.-je marad a biztosító fő, 24,5 százalékos tulajdonosa.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a Boeing, gáz van az amerikai olajszektorban
Eidenpenz József | 2020. június 29. 18:21
A délelőtti tanácstalanság, bizonytalanság délutánra már a múlté, a pluszban nyitó amerikai tőzsdeindexek később is csak növelték előnyüket. Főleg az ipari részvények emelkednek, ami elsősorban a Boeing gépeivel kapcsolatos jó hírnek köszönhető. Drágul az olaj, de igazán nagyot az amerikai földgáz tőzsdei árfolyama ugrott. A forint folytatja gyengülési sorozatát.
hírlevél