BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. július 10. 18:37

Az Egyesült Államok tőzsdéi új rekordotokat értek el szerdán. Ugyanis a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell egyértelműen utalt arra, hogy a központi bank csökkenti a kamatlábakat, hogy támogassa az Egyesült Államok különböző kereskedelmi konfliktusainak súlya alatt szenvedő gazdaságot.

Jerome Powell

A Fed (Federal Reserve) elnöke, Jerome Powell félévente esedékes meghallgatásán vett részt az USA kongresszusában. Amit a tőzsdék élénk figyelemmel és felfokozott várakozással kísértek. Nem csoda, a november-decemberi esést is az fordította meg, hogy a Fed bejelentette, felfüggeszti a kamatemelési ciklust. A tőzsdéknek az alacsony kamat a jó.

Az S&P 500 vezető tőzsdeindex a történelem során először átlépte a 3000 pontos határt is, de csak rövid időre. Később kicsit ez alá süllyedt vissza. Jelenleg 2993, de ez is fél százalékos emelkedés. A Nasdaq Composite technológiai index 8194 pontos értéke is új csúcs, az index 0,7 százalékos emelkedést mutat. Még nem ért csúcsra, de felfelé tart a Dow Jones ipari átlag is.

A Fed már előzetesen közzétette Powell előkészített észrevételeit az előtt, hogy a Ház pénzügyi szolgáltatásokért felelős bizottsága a meghallgatást elkezdte volna. Powell elmondta, hogy a kereskedelemmel kapcsolatos politika és a céloktól elmaradó infláció körüli bizonytalanságok tovább mérséklik az amerikai gazdaság kilátásait.

Kockázati tényezők

Megismételte a korábban hangoztatott ígéreteket, hogy a Fed megfelelően lépni fog a jelenlegi gazdasági növekedés fenntartása érdekében. Powell jelezte, hogy az Egyesült Államok jelenlegi kereskedelempolitikája negatív hatást gyakorolt ​​számos gazdaságra, amelyekkel az Egyesült Államok üzleti tevékenységet folytat. Ez pedig visszahat, fenyegetést jelent a hazai gazdasági tevékenységre is.

Úgy tűnik, hogy a gazdasági lendület lelassult néhány nagyobb külföldi gazdaságban, és ez a gyengeség befolyásolhatja az amerikai gazdaságot is – mondta el. Külön kiemelte a kereskedelmi háború fejleményekeit, a szövetségi adósságra vonatkozó korlátot és a Brexitet, mint kockázati tényezőket.

Galambok kora

A beszéd alapján a Fed alapkamatának 25 bázispontos csökkentését immáron biztosra veszik a szervezet július 30-31-i ülésén. Ez lenne az első Fed-kamatvágás mintegy egy évtized óta. A félvezető-gyártók vezetik ma a tőzsdei emelkedést, a pénzintézetek viszont alulteljesítenek.

A Marketwatch úgy fogalmaz, hogy “Powell teljesen galamb lett” – a galamb a kamatcsökkentés-pártiak, a héja a magas kamatok híveinek szimbóluma. A Bloomberg pedig azt írja, hogy a kereskedelmi háborúval kapcsolatos bizonytalanságok súlya nagyobb, mint a legutóbb érkezett jó amerikai munkaerő-piaci adatoké.

Az európai tőzsdék nem tudtak profitálni a fejleményekből, a német DAX esett. A magyar BUX index viszont 0,6 százalékos emelkedést ért el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél