TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
További problémákat találtak pénteken a Mitsubishi Motors modelljeinél. A japán hatóságok komolyabb lépést fontolgatnak.

Japán lapértesülések szerint újabb anomáliákra derült fény a Mitsubishi Motors egyes modelljeinél a fogyasztási értékek megállapításával kapcsolatban.

Egyre több típus bukik le

A Mitsubishi állítólag valótlan adatokat tett közzé a külföldön is értékesített i-MiEV elektromos autója fogyasztásáról, illetve nem a japán szabványnak megfelelő mérési eljárást alkalmazott más, egyebek között az RVR, az Outlander és a Pajero modellek fogyasztásának a megállapítására - számolt be pénteken a japán Sankei napilap.

A Mitsubishi szerint viszont a járművek légellenállásának és az abroncsok gördülési ellenállásának mérésére az Egyesült Államokban alkalmazott módszerről van szó, ami csak minimális eltérést mutathat a járművek üzemanyag-fogyasztásában a Japánban elfogadott módszerhez képest.

Kicsit lecsíptek belőle

Az ügy előzménye, hogy a Mitsubishi a héten szerdán ismerte be, hogy négy, kizárólag Japánban forgalmazott kisautó modelljénél a tényleges fogyasztási értékeknél 5-10 százalékkal alacsonyabb gyári fogyasztási adatokat adott meg. A 625 ezer érintett modellből a Mitsubishi 468 ezret a Nissan számára gyártott.

A japán közlekedési minisztérium alá tartozó illetékes hatóság emiatt csütörtökön házkutatást tartott a Mitsubishi központjában. Isii Kejicsi közlekedési miniszter pedig együttműködésre szólította fel az autógyárat a vizsgálatokban az ügy terjedelmének pontos felmérése érdekében, mivel az az egész japán autóiparral szemben megingathatja a közvélemény bizalmát. A miniszter megjegyezte, hogy a Mitsubishinek meg kellene fontolnia az érintett autók visszavásárlásának a lehetőségét.

A pénteken médianyilvánosságot kapott újabb tesztelési anomáliákkal kapcsolatban a minisztérium részéről felvetődött annak lehetősége is, hogy az ügyben érintett elektromos autóra adott állami vásárlási kedvezményt is vissza kellene fizetnie a Mitsubishinek. A National Highway Traffic Safety Administration, az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal adatszolgáltatásra szólította fel pénteken a Mitsubishit az Egyesült Államokban forgalmazott modellek fogyasztására vonatkozóan.

A tőzsdén sem mutat jól

Szerdán, amikor a kisautók valótlan fogyasztási adatait a Mitsubishi elismerte, a részvény árfolyama tizenöt százalékkal, csütörtökön húsz százalékkal, pénteken pedig tizenhárom százalékkal esett. A Mitsubishi így három nap alatt 3,2 milliárd dollárt veszített piaci tőkeértékéből.

Pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő figyelőlistára helyezte a Mitsubishi hosszú lejáratú adósságának besorolását a leminősítés kilátásával. "A teszteredmények meghamisítása valószínűleg negatív hatással lesz az eladásokra" - indokolta döntését az S&P, megjegyezve ugyanakkor, hogy az ügy hátrányos pénzügyi következményeit a Mitsubishi jó pénzügyi helyzetének köszönhetően valószínűleg minden nehézség nélkül fel fogja tudni dolgozni.

Az évente több mint egymillió autót értékesítő Mitsubishi a jövő héten szerdán teszi közzé 2015-ös eredményét. Előrejelzésében 125 milliárd jen (1,1 milliárd dollár) működési eredményt helyezett kilátásba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél