TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Matolcsy György a közeljövőben dönt arról, visszaléphetnek-e a magánpénztáruknál maradók az állami rendszerbe. Ha igen, akkor beismerik, hogy a "pénztárválasztás szabadsága" valójában kényszerítés volt. Ha nem, akkor 102 ezer járulékfizető embert nyugellátás nélkül hagynak - egy "szolidaritásra" épülő nyugdíjrendszerben.

Szijjártó Péter a köztévé tegnap esti műsorában beszélt arról, mi lehet a magánnyugdíjpénztárban maradt 102 ezer ember sorsa a jövőben. Sok újdonság nem derült ki, Matolcsy György a "közeljövőben" készít előterjesztést arról, hogy megnyitják-e ezen tagok előtt ismételten az állami rendszer kapuit - mondta a kormányfő szóvivője.

Így tehát az idei január 31. után a 2012-es is cezúra lehet a magyar nyugdíjrendszer történetében - valószínű ugyanis, hogy az állam ismételten lehetőséget ad majd az átlépésre, még akkor is, ha az újabb módosító indítvány egyetlen paragrafusába kapaszkodó pénztárszövetség szerint még van esély a magánpénztárak túlélésére.

Szabadságból kényszer

Ez a 102 ezer ember a magánpénztáránál őrzi eddigi megtakarításait, de majd' egy éve nem utal oda tagdíjat - azt ugyanis "ideiglenesen" az államoz irányították át azok esetében is, akik maradtak a pénztáruknál. A "pénztárválasztás szabadságából" így lett kényszer. Ugyanis mindenki az állami nyugdíjrendszerbe fizetett a "nyugdíjreform" kezdete óta, csakhogy a kormány álláspontja szerint a magánpénzáraknál maradók nem jogosultak állami nyugdíjra, szolgálati idejük 2011. január 31. óta nem bővül. Ők abban reménykedtek eddig, hogy az átmeneti intézkedés lejárta (14 hónap) után ismét tovább gyarapíthatják befizetéseiket és így szert tehetnek majd némi nyugdíjra. Sőt, ezek a tagok ez év januárjában még abban is bíztak, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a nyugdíjtörvény azon módosítását, mely hozzájárulásra keresztelte át a nyugdíjjárulékot, kivonva ezzel 100 ezer embert (egykori befizetőt) az állami nyugdíjrendszerből. Ez annak ellenére nem történt meg, hogy nagyon is fontos ügyről van szó, és mint korábban megírtuk, az Alkotmánybíróságon született egy elmarasztaló határozat,  melyet végül nem fogadtak el a bírák.

Ha a kormány megnyitja az állami rendszer kapuit, azzal vélhetően végleg felszámolja a magánnyugdíjpénztárakat, és beismeri, hogy nem volt "szabad" a pénztárválasztás januárban - mint ahogy arra az ezt szabályozó törvénycikkely címe utal. Vagy átlépsz, vagy átlépsz.

Problémák sora

A magánpénztári tagok ismét nehéz helyzetbe kerülhetnek, mert arról kell dönteniük, hogy megtakarításaikat átadják-e az államnak és akkor cserébe szolgálati idejük tovább bővül (nagy kérdés, mi lesz a kiesett idővel, amíg szintén fizettek nyugdíjjárulékot a tagok); vagy bízva a nemzetközi jogorvoslati fórumok elmarasztaló ítéletében maradnak magánpénztáruknál. Ez azonban számukra óriási kockázatot jelenthet, hiszen amíg Strasbourgban döntés születik, addig évek telhetnek el - a jelenleg működő 8-10 kassza pedig biztos, hogy nem marad meg 102 ezer taggal, még kevesebb taggal pedig kérdés, marad-e egyáltalán magánpénztár a hazai piacon.

A nyugdíjreform által felvetett problémák sora azzal sem oldódik meg, ha Matolcsy György úgy dönt, újra átléphetnek majd a pénztári tagok az állami rendszerbe. A nyugdíjrendszer átalakítása odáig még ugyanis nem jutott el, hogy miképp kompenzálja a kormányzat az állami rendszerbe visszalépő, tehát a megtakarításaikat az államra bízó embereket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél