TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Október utolsó munkanapja a takarékosság világnapja, ebből az alkalomból külföldön valóságos tanácsáradat várja a megtakarítókat. Ünnepeljünk, de közben figyeljünk oda, hogy mibe fektessünk, vagy éppen mibe ne, milyen alapelveket kéne betartanunk?

Az internetes lakossági pénzügyi oldalak befektetési tárgyú tanácsok tucatjaival, egyes pénzügyi szolgáltatók különböző akciókkal ünneplik a Takarékossági Világnapot, ami elvileg október utolsó munkanapja. Kiskereskedelmi üzletek és üzletláncok is szívesen időzítik erre a napra akcióikat Magyarországon. A hazai takarékszövetkezetek is szívesen számon tartják ezt a napot, az idén már október 26-án megünnepelték.

Nálunk az OTP Bank középiskolákban indít előadássorozatot, nyáron végzett kutatása szerint ugyanis ha iskolai osztályzattal szeretnénk kifejezni, a magyarok saját jövőjükről való gondoskodásának teljesítményét, az kettes alá lenne (100-as skálán 36 pont).

A tanulmány ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a 18-24 éves korosztály pozitívabban áll az öngondoskodás gondolatához, mint a 24 éven felüliek, ezért ebben a korban, amikor erre a legfogékonyabbak, érdemes érvelni az öngondoskodás mellett. Ráadásul 80 százalékuk kiszámíthatatlannak látja pénzügyi jövőjét, 54 százalékuk pedig még mindig az állam feladatának tekinti, hogy tisztességes öregkori megélhetéséről gondoskodjon.

Ami a megtakarításokkal, befektetésekkel tanácsokat illeti, az idei termésből érdemes például megfontolni a spanyol Financialred hét alapelvét.

  1. Mindig hagyjunk biztonsági tartalékot. Más befektetéseink elvesztése, befagyása vagy különböző szerencsétlenségek esetére szükségünk van egy olyan összegre, amelyet bármely körülmények között biztonságban tudhatunk. Magyarországon ilyen lehet a biztosított bankbetét, az állampapír, lehetőleg nem túl hosszú futamidővel. Ha lehetséges, ez a puffer mindig tartson lépést az inflációval, amit rövid futamidőkkel vagy változó kamatozással lehet legkönnyebben elérni.
  2. Sohase fektessünk be olyanba, amit nem értünk. Evidensnek látszik, mégis sokan vannak ma is, akik bemennek a bankfiókba, megkérdezik, hogy mi mos a legjobb, kezit csókolom, majd az ügyintézőre hagyatkoznak. Csodák nincsenek, ha valami túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem is igaz, de legalábbis nem vagyunk tisztában valamilyen fontos hátránnyal vagy veszéllyel.
  3. Nincsen új a nap alatt. A történelem bármikor megismételheti önmagát, ha azt láttuk, hogy valami az utolsó harminc évben neym volt, az nem jelenti azt, hogy sohasem lesz. Például az USA-ban több mint harminc évig nem estek a lakásárak – azután azonban zuhantak, amire jóval korábban is sok példa volt a történelem során.
  4. Türelem, rózsát terem. A befektetők sokszor számolnak éves, negyedéves sőt havi hozamokat, rövid távon gondolkodnak, olyan távokra, ahol sok a piaci mozgás. A befektetés valódi értéke viszont sokszor csak hosszú távon érvényesül. Egy tíz éves kötvény árfolyama például sok vargabetűt leír, mire a papír kifut, de a végén kifizetik, és megkapjuk az eredeti vásárláskori hozamot.
  5. Ne fogadj el mindent fenntartások nélkül. Gondolkodj, alkoss véleményt, ne menj mindig a nyájjal, főleg a részvénypiacon ne. (Igaz, van olyan stratégia is, például a technikai elemzés, amely trendkövető.)
  6. A kockázat nem egyetlen szám. Vannak értékelési, fundamentális, finanszírozási kockázatok (vagy másképpen hozamkockázat, visszafizetési kockázat, likviditási kockázat), ezeket érdemes külön-külön tisztán látni és felmérni.
  7. Ne bízzunk a tőkeáttételben. A tőkeáttétel, azaz lényegében a hitelből való befektetés rendkívül veszélyes szörnyeteg, amely rossz befektetéseket jókká, de jó befektetéseket is rossz befektetésekké képes változtatni. A nyereséget, de a veszteséget is meg tudja sokszorozni.

Privátbankár - Eidenpenz József

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél