<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.

Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták a program legfontosabb feltételeit és utánajártak, hogy mely bankoknál lehet már beadni az igénylést a legfeljebb 2,5 százalékos kamattal felvehető hitelre.

Új ingatlan vásárlásához itt a zöld hitel. Fotó: DepositphotosÚj ingatlan vásárlásához itt a zöld hitel. Fotó: Depositphotos

A zöld hitel csak és kizárólag új építésű ingatlanok megvásárlására vagy felépítésére fordítható, azon belül is feltétel a legalább BB energetikai besorolás megszerzése, ami azt jelenti, hogy a háztartás energiaigényét legalább 25 százalékban megújuló energiának kell fedezni. Emellett az is fontos kikötés, hogy az új ingatlan nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év összesített energetikai számértéket sem.

Ha az igénylő vállalja ezeket a feltételeket, akkor legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal igényelhet legfeljebb 70 millió forint lakáshitelt. A bankok folyósítási díjként maximum a hitelösszeg 0,75 százalékát számolhatják fel, de 100 ezer forintnál semmiképp sem lehet magasabb ez az összeg. A bank ezen felül csupán a külső szakértői munkákat igénylő díjakat, mint például az értékbecslő díját számolhatja fel.

Gyermekvállalással még olcsóbb lehet

A zöld célok mellett a gyermekvállalás további engedményeket jelenthet az igénylőknek, a Zöld Otthon Program ugyanis kombinálható a családi otthonteremtési kedvezménnyel, röviden a csokkal. Így a maximális 70 millió forintos hitelösszeg egy részét kamatmentes csok-hitelként lehet felvenni: ez két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén pedig 15 millió forint. Utóbbi esetben tehát 15 millió forint kamatmentes lakáshitel és legfeljebb 55 millió forint 2,5 százalékos kamatozású zöld lakáshitel fordítható az új ingatlanra.

Melyik banknál vehetjük fel a zöld hitelt?

A Bank360.hu gyűjtése alapján a nagyobb hitelintézetek közül szinte mindegyik tervezi, hogy a napokban megkezdi a zöld hitel értékesítését, illetve már olyan bank is van, ahol közzétették az igénylés feltételeit is.

A Budapest Banknál a felvehető hitelösszeg 1-70 millió forint között alakul, a választható futamidő 5-25 év. Folyósítási díjat nem számol fel a bank.

A CIB Banknál felvehető hitelösszeg 1-70 millió forint között van, a futamidő 5-25 év között választható. A thm a zöld hitel esetében 2,62 százalék, a kamatmentes csok-hitelnél pedig 0,05 százalék.

Az Erste Bank oldalán megosztott információk szerint az igényelhető hitelösszeg legalább 4 millió forint a zöld hitelnél, a választható futamidő pedig minimum 5, maximum 25 év. Az ügyleti kamat 2,5 százalék, a thm 2,66 százalék a banknál. A csok-hitel igénybevétele esetén ennél a hiteltípusnál a thm 0,14 százalék.

A Gránit Bank alávágott a maximális ügyleti kamatnak, oldalukon 1,99 százalékos fix kamattal hirdetik a zöld hitelt - a teljes hiteldíjmutató vásárlás esetén 2,15 százalék, építkezés esetén pedig 2,20 százalék. A legalacsonyabb igényelhető hitelösszeg 1 millió forint, a futamidő pedig 5-25 év között választható. Emellett a folyósításért sem számolnak fel díjat.

K&H Bank is elindult október 4-én a zöld hitellel, amihez 2021. október 1. és december 15. között egy jóváírási akció is kapcsolódik. Ha a sikeres hiteligénylést követően 2022. április 30-ig megtörténik a zöld hitel folyósítása, illetve a felvett hitelösszeg legalább eléri a 10 millió forintot, 100 ezer forint jóváírást kaphatnak az igénylők. A K&H Banknál az ügyleti kamat 2,5 százalék, a thm 2,6-2,7 százalék. A legkisebb felvehető hitelösszeg 2 millió forint, a futamidő pedig 5-25 év között van. 

Az MKB Bank is közzétette a feltételeket, ez alapján a felvehető hitelösszeg minimum 2 millió forint, a futamidő pedig 10-25 év között választható. A thm 2,60 százalék.

A Takarékbank szintén közzétette a feltételeket: a felvehető lakáshitel összege 2-70 millió forint. A zöld hitel thm-e 2,77-2,80 százalék között alakulhat, a kamatmentes csok-hitel hiteldíjmutatója pedig 0,03-0,10 százalék között van. A futamidő 6-25 év között választható.

Az OTP Bank oldalán jelenleg egy rövid tájékoztató olvasható, ez alapján napokon belül ők is elindulnak a zöld hitel értékesítésével, emellett korábban a K&H Bank is jelezte, hogy részt kívánnak venni az NHP Zöld Otthon Programban.

A Sberbanknál ugyanakkor jelenleg szünetel a jelzáloghitelezés, így nem tervezik az MNB Zöld Lakáshitel bevezetését sem.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos