<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az egész világ lesokkolódva nézte, hogyan tarol le többi amerikai megyét és a karibi térséget előbb Harvey, aztán Irma. A hurrikánoknak még vége sem volt, mikor az amerikai kormány kiküldte figyelmeztető mailjeit arról, hogy sokan akarnak a viharokra hivatkozva átveréssel pénzt szerezni. Így váltak a természeti katasztrófák a csalók játszóterévé.

Alapvetően az Economist cikke szerint az látszik, hogy a bűnözők két irányból próbálják megfejni a tragédiákat. De mik ezek?

Egyrészt, ami talán senki sem lep meg, sokan utaznak az emberek adakozókedvére, soha annyi segélyszervezet és alapítvány nem jön létre olyan rövid idő alatt, mint egy katasztrófa idején. Összedobni egy site-ot vagy egy közösségi média oldalt egy nem létező szervezetnek nem kerül sok erőfeszítésbe, ez aztán nagyon könnyű vadászterületet nyújt a hiszékenyeket lehúzni vágyó átverőknek.

Arról, hogy hogyan pusztított a két hurrikán, itt és itt írtunk a Privátbankár.hu-n >>>

2005-ben a közösségi oldalak még nagyon gyerekcipőben jártak, ugyanakkor a Katrina hurrikán pusztítása után pár héten belül megjelent a semmiből 4000 új websitte, amelynek jelentős része a katasztrófa nevében akart pénzt szerezni.

A Facebook megjelenésével most még nehezebb dolga van a hatóságoknak, ráadásul egy átverős oldalt a világ bármely pontjáról össze lehet hozni, ezzel is nehezítve az elkövetők megtalálását.

Egyre komolyabb biztosítási csalások

Másrészt az átverős ál-segélyszervezeteknél sokkal veszélyesebbek a biztosításokkal és segélyekkel trükközők. Nem is olyan régen ítéltek el egy georgiai férfit azért, mert azt állította, hogy elvesztette mindenét a louisana-i Katrina, a szintén louisana-i és texasi Rita, majd a floridai Wilma hurrikánokban, egyenként 30 ezer dollárt kaszálva ezzel.

Az amerikai biztosítók régóta küzdenek azzal is, hogy egyre többen mennek szándékosan az elárasztott területekre, hogy behúzhassák az autókból a biztosítási pénzt. Ez olyan mértékeket öltött, hogy a kormány egy becslése szerint a Katrina és Rita hurrikánok után kifizetett 6 milliárd dollárnyi segélyekből 1 milliárd landolt csalóknál.

De nem csak a segélyekkel trükköznek, az újjáépítéskor is komoly pénzek tűnnek el szinte nyomtalanul. Greg Abbott texasi kormányzó arra számít, hogy Harvey után 180 milliárd dollárnyi újjáépítési költség lehet, ez a 2. legdrágább amerikai katasztrófa lenne az 1871-es chicagói tűzvész után, ahol a város kétharmada teljesen megsemmisült.

Sok a házaló csaló, akik újjáépítési előleget szed, míg mások mindent bejelentenek megsemmisültnek a biztosítók felé, majd nyugodtan továbbadják eBay-en és hasonló platformokon. Sőt, a tavalyi houstoni árvíz után összesen mintegy 10 ezer, a viharban állítólag megsemmisült autót raktak rendbe és adtak el viszonteladókon keresztül. Alapvetően a katasztrófák a legjobbat és a legrosszabbat hozzák ki az emberekből, hiszen az itt említett csalók mellett több millió önkéntes dolgozott a védekezésben, vagy segített távolról pénzzel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos