TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az autóhiteleknél a lejárt tartozásra nem jár majd állami-banki támogatás - hangzott el a Bankszövetség tájékoztatóján. A magáncsődöt a bankok is üdvözlik, ám a bevezetést elsietettnek tartják - vannak szabályok, amelyek még nem lettek nyilvánosak, noha a rendszer holnap indul.

A forinthitelek elszámolási határideje szeptember 30., de a levélküldés alól mentesültek a bankok azon ügyfelek esetében, ahol a hitel már lezárult és nincs visszatérítendő összeg - mondta Becsei András, a Bankszövetség alelnöke a szövetség sajtótájékoztatóján. A forinthitelek elszámolásakor számottevően kisebb lesz a visszatérítendő összeg, hiszen nem volt árfolyamkülönbözet, míg a hitelek kamatainál kamatemelésre kevesebb példa volt - jellemzően csökkentek a kamatok.

Jó indulás, de elsietett a magáncsőd bevezetése

A Bankszövetség támogatja a magáncsőd koncepciót, s hosszabb távon akár 40 ezer család számára is megoldásként tekintenek az intézményre. Becsei szerint, azokban az országokban, ahol sikeres a magáncsőd, ott is több éven keresztül zajlott az intézmény jogi és formai kereteinek kiépítése, hogy már begyakorlott rendben, a felek tényleges együttműködésén alapuló eljárásban igyekezzenek a felek megoldást találni a tartozások rendezésére. Fontos az elem, hogy az állam támogatást is nyújt a magáncsődben részt vevők számára. A törvény mellett 10 kormányrendelet és 7 IM-rendelet adja ki a magáncsőd hazai szabályozásának kereteit - ezek többsége az elmúlt napokban jelent meg, illetve némely még csak a jövőben fog megjelenni - emiatt is fontos, hogy időt adjunk a rendszernek, hogy kiforrja magát - hangsúlyozta Becsei András. Az első két hónapban a felmondott devizahitellel rendelkezők tudnak bejelentkezni, őket a forinthitelesek követik, míg a többi hiteles számára a magáncsőd alkalmazásának lehetősége jövő januártól nyílik meg.

A bevezetést ugyanakkor épp a fentiek miatt elsietettnek tartják a bankok, az időnyomás rendkívüli volt - jelentette ki Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. Nehéz tájékoztatást adni holnap reggeltől olyan szabályozási pontról, amelynek részletei ma délután jelennek meg.

A bankok egyetértenek és elkötelezettek amellett, hogy a rászorulókat segítse a törvény, ám azt gondolják, hogy egy 60 milliós lakáshitelt felvevő ügyfél nem számít alapvetően rászorultnak. Fontos, hogy a jogalkotó is érezte ennek a súlyát, ezért van szó a törvényben arról, hogy a lakásigénynek méltányolhatónak kellett lenni. Az ügyfelek számára mindez már a tárgyalások elején eldől majd: az egész intézmény a felméréssel kezdődik majd meg.

Egy kis matek

Becsei András egy példán szemléltette a magáncsőddel elérhető kedvezmény mértékét: egy összesen 17 milliós, 10 milliós fedezettel bíró lakáshitellel és több más tartozással (fogyasztási hitel, közműtartozás) bíró ügyfél a bejelentkezéskor a fedezett részre járó törlesztési terhet mindenképp fizetni kell. Ezen felül az ügyfél erőforrásai alapján további törlesztést teljesít 5 évig. Az öt év elteltével a fedezettel nem bíró tartozásrész addig nem törlesztett részét (a példa szerint  7 millióból megmaradt összeget), de maximum a törvényben meghatározott százalékot a hitelezők elengednek - ez ebben az esetben a többi hitel 38 százalékának minimum meg kell térülnie. Az ügyfél ezek után lényegében már csak a lakáshitelének törlesztését fizeti tovább.

Autóhitelek: csak a rendben fizető részre jár a támogatás

Az autóhitelek forintosítását a Bankszövetség múlt év decemberétől kezdeményezte - mondta a Bankszövetség főtitkára. A mostani megállapodás révén ugyanakkor a forintosítás még év végéig lezajlik, a bankok karácsonyig értesítik az ügyfeleket.

A kamatszerkezet nem változik és a törlesztőrészletek sem növekedhetnek - mondta Kovács Levente.

A forintban fixált hitelek esetében speciális megoldásra van szükség: itt azt javasolják, hogy a hátralévő futamidő csökkentése érdekében a törlesztőrészletek emelkedjenek.

A forintosítás nem lesz kötelező, ám azt látni kell - mondta el a főtitkár -, hogy a kedvezmény révén az ügyfelek 10-15 százalékos tehercsökkenéssel szembesülnek majd, amely okán ésszerű lépés a forintosítás.

Az együttműködő és fizetési szándék feltétel lesz a támogatás elnyeréséhez - a késedelmes tartozást is forintosítják, ám ott a piaci árfolyamon történő forintra váltáshoz nem jár majd állami és banki támogatás.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél