BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2015. augusztus 31. 12:45

Az autóhiteleknél a lejárt tartozásra nem jár majd állami-banki támogatás - hangzott el a Bankszövetség tájékoztatóján. A magáncsődöt a bankok is üdvözlik, ám a bevezetést elsietettnek tartják - vannak szabályok, amelyek még nem lettek nyilvánosak, noha a rendszer holnap indul.

A forinthitelek elszámolási határideje szeptember 30., de a levélküldés alól mentesültek a bankok azon ügyfelek esetében, ahol a hitel már lezárult és nincs visszatérítendő összeg - mondta Becsei András, a Bankszövetség alelnöke a szövetség sajtótájékoztatóján. A forinthitelek elszámolásakor számottevően kisebb lesz a visszatérítendő összeg, hiszen nem volt árfolyamkülönbözet, míg a hitelek kamatainál kamatemelésre kevesebb példa volt - jellemzően csökkentek a kamatok.

Jó indulás, de elsietett a magáncsőd bevezetése

A Bankszövetség támogatja a magáncsőd koncepciót, s hosszabb távon akár 40 ezer család számára is megoldásként tekintenek az intézményre. Becsei szerint, azokban az országokban, ahol sikeres a magáncsőd, ott is több éven keresztül zajlott az intézmény jogi és formai kereteinek kiépítése, hogy már begyakorlott rendben, a felek tényleges együttműködésén alapuló eljárásban igyekezzenek a felek megoldást találni a tartozások rendezésére. Fontos az elem, hogy az állam támogatást is nyújt a magáncsődben részt vevők számára. A törvény mellett 10 kormányrendelet és 7 IM-rendelet adja ki a magáncsőd hazai szabályozásának kereteit - ezek többsége az elmúlt napokban jelent meg, illetve némely még csak a jövőben fog megjelenni - emiatt is fontos, hogy időt adjunk a rendszernek, hogy kiforrja magát - hangsúlyozta Becsei András. Az első két hónapban a felmondott devizahitellel rendelkezők tudnak bejelentkezni, őket a forinthitelesek követik, míg a többi hiteles számára a magáncsőd alkalmazásának lehetősége jövő januártól nyílik meg.

A bevezetést ugyanakkor épp a fentiek miatt elsietettnek tartják a bankok, az időnyomás rendkívüli volt - jelentette ki Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. Nehéz tájékoztatást adni holnap reggeltől olyan szabályozási pontról, amelynek részletei ma délután jelennek meg.

A bankok egyetértenek és elkötelezettek amellett, hogy a rászorulókat segítse a törvény, ám azt gondolják, hogy egy 60 milliós lakáshitelt felvevő ügyfél nem számít alapvetően rászorultnak. Fontos, hogy a jogalkotó is érezte ennek a súlyát, ezért van szó a törvényben arról, hogy a lakásigénynek méltányolhatónak kellett lenni. Az ügyfelek számára mindez már a tárgyalások elején eldől majd: az egész intézmény a felméréssel kezdődik majd meg.

Egy kis matek

Becsei András egy példán szemléltette a magáncsőddel elérhető kedvezmény mértékét: egy összesen 17 milliós, 10 milliós fedezettel bíró lakáshitellel és több más tartozással (fogyasztási hitel, közműtartozás) bíró ügyfél a bejelentkezéskor a fedezett részre járó törlesztési terhet mindenképp fizetni kell. Ezen felül az ügyfél erőforrásai alapján további törlesztést teljesít 5 évig. Az öt év elteltével a fedezettel nem bíró tartozásrész addig nem törlesztett részét (a példa szerint  7 millióból megmaradt összeget), de maximum a törvényben meghatározott százalékot a hitelezők elengednek - ez ebben az esetben a többi hitel 38 százalékának minimum meg kell térülnie. Az ügyfél ezek után lényegében már csak a lakáshitelének törlesztését fizeti tovább.

Autóhitelek: csak a rendben fizető részre jár a támogatás

Az autóhitelek forintosítását a Bankszövetség múlt év decemberétől kezdeményezte - mondta a Bankszövetség főtitkára. A mostani megállapodás révén ugyanakkor a forintosítás még év végéig lezajlik, a bankok karácsonyig értesítik az ügyfeleket.

A kamatszerkezet nem változik és a törlesztőrészletek sem növekedhetnek - mondta Kovács Levente.

A forintban fixált hitelek esetében speciális megoldásra van szükség: itt azt javasolják, hogy a hátralévő futamidő csökkentése érdekében a törlesztőrészletek emelkedjenek.

A forintosítás nem lesz kötelező, ám azt látni kell - mondta el a főtitkár -, hogy a kedvezmény révén az ügyfelek 10-15 százalékos tehercsökkenéssel szembesülnek majd, amely okán ésszerű lépés a forintosítás.

Az együttműködő és fizetési szándék feltétel lesz a támogatás elnyeréséhez - a késedelmes tartozást is forintosítják, ám ott a piaci árfolyamon történő forintra váltáshoz nem jár majd állami és banki támogatás.

Személyes pénzügyek Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások
Eidenpenz József | 2020. március 31. 18:04
A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.
Személyes pénzügyek Üzenet a békeidőkből: 249 500 forint volt a januári átlagkereset
MTI | 2020. március 31. 09:49
Ez 9,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. Furcsa ezt olvasni két hónappal odébb, egy világjárvány közepette.
Személyes pénzügyek Takarékbank: külön idősáv a 65 éven felülieknek
Privátbankár.hu | 2020. március 28. 11:16
Külön idősávot biztosít a személyes ügyintézésre a Takarékbank a 65 évnél idősebbeknek.
Személyes pénzügyek CIG Pannónia – mától digitálisan is köthető szerződés
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 16:45
A CIG Pannónia Biztosító mától az elsők között vezeti be a teljeskörű digitális biztosítási szerződéskötést.
Személyes pénzügyek Milyen biztosítást kössenek a hobbifutók?
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:37
A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.
Személyes pénzügyek További könnyítéseket kaptak a hiteleseknek – kiderültek a moratórium részletei
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 05:58
Nem csak idén, jövőre is segítik a moratóriummal élő ügyfeleket, bővül a kedvezményes hitelek köre is. Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium ideje alatt.
Személyes pénzügyek Varga Mihályék döntöttek: 15 ezerre emelkedik az érintéses fizetések határa
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 11:02
A járvány lassítását szolgálja ez is a Pénzügyminisztérium által kiadott közleménye szerint.
Személyes pénzügyek Felfüggesztik a diákhitel törlesztését – kiderültek a részletek
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:07
A moratóriumot kiterjesztik a leendő ügyfeleire is.
Személyes pénzügyek Februárban még béke volt az osztrák munkaerő-piacon, több magyar dolgozott kint
Eidenpenz József | 2020. március 19. 06:07
Emelkedni tudott februárban az Ausztriában foglalkoztatott magyarok létszáma, ha már nem is túl sokkal. A románok vagy a horvátok száma azonban jobban nőtt. Ám a sokk valószínűleg márciusban következik, mert a téli síszezon hamarabb véget ért a vártnál.
Személyes pénzügyek Rövidebb nyitva tartást vezetett be a NAV a központi ügyfélszolgálatain
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 17:39
Mától heti 25 órában várják az ügyfeleket.
hírlevél