Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az előzetes adatok szerint 2014 első három hónapjában 21 274 gyermek született, 0,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 32 596 volt, ami 3,9 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. A természetes fogyás 11 322 fő volt, 1 519-cel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az előzetes adatok szerint 2014 első három hónapjában több gyermek született, a halálozások száma pedig mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.A születésszám januári enyhe emelkedését követően februárban 1,1 százalékkal kevesebb újszülött jött világra, mint egy évvel korábban. Ezt követően a márciusban regisztrált 7 150 újszülött 2,4 százalékkal múlta felül az előző év azonos havi születésszámát. Összességében az év első három hónapjában született 21 274 gyermek 191-gyel, 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A halálozások száma az év mindhárom hónapjában kevesebb volt, mint tavaly. Különösen a márciusi visszaesés volt jelentős, amikor az egy évvel korábbihoz képest 6,7 százalékos mérséklődés volt tapasztalható. Az év első három hónapjában 3,9 százalékkal csökkent az elhunytak száma, ez az előző évhez képest 1 328-cal kevesebb halálozásból adódott.

Több volt az esküvő


Az első negyedévben számottevően többen kötöttek házasságot, mint egy évvel ezelőtt. A házasságkötések száma mindhárom hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékű emelkedés februárban történt, amikor 19,1 százalékkal több házasságot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Az év első három hónapjában anyakönyvezett 4 247 házasságkötés jelentősen, közel 10 százalékkal, számszerűen 380-nal haladta meg a bázisidőszaki értéket. 

Ezer lakosra 8,7 élveszületés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,1 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb volt 2013. január–márciushoz viszonyítva. Az év első három hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A házasságkötési arányszám 1,7 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal volt magasabb az előző év január–márciusinál.

Lassabban fogy a magyar


A halálozások száma számottevően mérséklődött, a születéseké enyhén emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 5,3 ezrelékről 4,7 ezrelékre csökkent, ami a 2013. január–márciusi 12 841-gyel szemben 2014 első három hónapjában 11 322 főt jelentett.A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám két régióban, Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon csökkent (3,6, illetve 1,9%), a többiben emelkedett. A növekedés mértéke Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön volt a legjelentősebb (5,3, illetve 5,1%). A halálozások száma négy régióban mérséklődött, háromban emelkedett. A legnagyobb mértékű növekedés Észak-Alföldön (2,4%), a legjelentősebb csökkenés pedig Közép-Magyarországon volt (7,3%).  

2014 első három hónapjában a természetes fogyás üteme Dél-Alföld kivételével mindegyik régióban mérséklődött. Közép-Magyarországon – főleg a halálozások átlagosnál nagyobb mértékű csökkenése miatt – 25,1 százalékkal mérséklődött, Dél-Alföldön viszont – a születésszám visszaesése és a halálozások számának növekedése miatt – 8,8 százalékkal volt magasabb a természetes fogyás mértéke. A házasságkötések száma mindegyik régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (24,5%), a legkisebb növekedést (6,4 %) pedig Dél-Dunántúlon regisztrálták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Durván drágulhat a hús
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 06:42
A takarmányárak annyira megnőttek, hogy muszáj a piaci árakat is növelni. A drágulás akár a 20-25 százalékot is elérheti, így 1 kg csirkemell filé közel 2000 forintba kerülhet majd. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra is számítani lehet.
Személyes pénzügyek Szabályosak a nyugdíjasok lakásáért cserébe kötött életjáradék-szerződések?
Csabai Károly | 2021. április 19. 05:48
Egy törvényi módosítás szerint 2015-től már csak biztosítók nyújthatnak életjáradékot. Mégis találtunk olyan cégeket, amelyek nem azok, mégis kötnek olyan szerződést 62 év feletti személyekkel – zömében nyugdíjasokkal –, hogy a lakásuk megvételéért cserében a halálukig havonta egy meghatározott összegű járadékot fizetnek. Megkeresésünk alapján a biztosítók felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) most tájékozódik és amennyiben úgy találja, hogy akad társaság, amely engedély nélkül végzi e tevékenységet, akkor piacfelügyeleti eljárást indít – közölték lapunkkal.
Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2021 - 1. forduló kvíz
Privátbankár.hu | 2021. április 1. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2021 diákverseny 1. fordulója!
Személyes pénzügyek Diákverseny felkészítő anyagok - tartalomjegyzék
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 19:10
A Legyél Te is pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny felkészítő anyagai. 
hírlevél
depositphotos