<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Alig másfél éve még 20 százalékos éves árcsökkenést mutatott a grafikon, ma már 23 százalékos éves áremelkedést mértek az EU-ban. A magyar adat sem semmi, de még így is sikerült valamivel az uniós átlag alatt maradnunk az éves drágulásban.

Egészen extrém módon és mértékben ingadozik az üzemanyagok és kenőanyagok ára - hívja fel a figyelmet az Eurostat összeállítása, amelyben két évtizetde visszamenőleg vizsgálták meg az adatokat. Az éves árváltozás szintje nagyjából mínusz 20 és plusz 20 százalék között változott az évek során, ráadásul sokszor elképesztő tempóban fordult a "széljárás": 2020 májusában még 20 százalékos éves árcsökkenést láthattunk, kevesebb mint másfél év múlva, 2021 szeptemberében viszont már 23 százalékos éves áremelkedést mutatnak a számok. 

A személyi közlekedésben használt üzemanyagok, kenőanyagok árváltozása az előző év azonos időszakához képest. Forrás: EurostatA személyi közlekedésben használt üzemanyagok, kenőanyagok árváltozása az előző év azonos időszakához képest. Forrás: Eurostat

Ehhez hasonlót legutóbb egy bő évtizeddel ezelőtt láthattunk: akkor a 2009 júliusi 19 százalékos éves árcsökkenés után 2010 márciusában már 20 százalékos éves áremelkedés került be a statisztikákba.

Az Eurostat adataiból az is kiderül: 2021 szeptemberében a legmagasabb éves áremelkedést Luxemburgban jegyezték fel az EU országai közül - itt közel 31 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbiakhoz képest. Nem sokkal van lemaradva Románia és Szlovénia sem (29 százalékos éves áremelkedés). Még azokban az országokban is jelentős az áremelkedés, amelyek a drágulási lista végén állnak: Olaszországban, Finnországban és Görögországban "csak" 18 százalékkal drágább most az üzemanyag, mint egy éve, míg Írországban alig 15 százalékkal ugrottak meg az árak egy év alatt. 

A személyi közlekedésben használt üzemanyagok, kenőanyagok árváltozása az egyes uniós tagállamokban és európai országokban az előző év azonos időszakához képest. Forrás: EurostatA személyi közlekedésben használt üzemanyagok, kenőanyagok árváltozása az egyes uniós tagállamokban és európai országokban az előző év azonos időszakához képest. Forrás: Eurostat

Ahogy a grafikonon látszik, Magyarország a középmezőnyben foglal helyet a 21,6 százalékos éves áremelkedéssel - valamivel az EU 22,9 százalékos átlaga alatt drágult nálunk az üzemanyag egy év alatt 2021 szeptemberében. (Máltán az üzemanyag hatósági áras, árváltozásról nem adott jelentést a máltai kormány.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG