<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Hiába faragják költségeiket a magánnyugdíjpénztárak, továbbra is veszteségesek, miközben a piac egyre jobban koncentrálódik: már 5 kassza intett búcsút a magyar piacnak. Az önkéntes pénztárak tagsága nem nőtt a magánkasszák gyengélkedése ellenére sem, tagdíjbevételük viszont így is nőtt.

A magánnyugdíjpénztárak a ráfordítások visszafogása ellenére is veszteségesek, a piac egyre jobban koncentrálódik - derül ki a PSZÁF negyedéves jelentéséből. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökkent, a tagdíjbevételek azonban kis mértékben nőttek, miközben a működési eredmény továbbra is negatív.

Koncentrálódik a piac

A pénzügyi felügyelet szerint a magánnyugdíjpénztárak negyedik negyedéves adatai a korábbi tendenciák folytatódását tükrözik: az intézmények száma a szeptemberi 16-ról 13-ra csökkent, vagyis egy év alatt pedig 5 pénztár hagyta el a piacot; a tagság koncentrálódik - az átlépések száma a beolvadások, végelszámolások következtében emelkedett meg.

A szokásos működési eredmény 5,9 milliárd forintnyi veszteséget mutat. Az intézmények 2011-ben csökkenteni tudták a veszteségek növekedési ütemét azzal együtt is, hogy a negyedik negyedév hárommal kevesebb pénztár adatait tartalmazza, mint a megelőző negyedév.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok kapcsán felmerült adminisztrációs terhek 2011 utolsó hónapjaiban már kevésbé éreztették hatásukat; a tagszervezés gyakorlatilag leállt, így az ügynöki és marketingköltségek a 2010-es szintek töredékére estek vissza, a kiadási szerkezetben súlyuk a 2010. decemberi 24,1% és 2,9%-ról 0,2% és 0,5%-ra változott. A további lényeges ráfordításelemek között a felügyeleti és- garancia díj a kezelt vagyon csökkenésével automatikusan alacsonyabb lett, a pénztári tisztségviselők bértömege (és azok közterhei) 65%-al, az alkalmazottaké 43%-al csökkent - ez nyilván a leépítésekkel magyarázható.

A magánnyugdíjpénztári portfólió részvénykitettsége nőtt, egy év alatt 2,1%-ponttal a vagyon 12,1%-ára.

Egyre kevesebbet fektetnek államadósságba az önkéntes kaszák

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma a negyedik negyedévben tovább csökkent. 2011-ben 30%-al több új belépőt regisztráltak a pénztárak, mint 2010-ben, de a kilépők és a szolgáltatásban részesültek számának növekedése következtében a teljes taglétszám egy év alatt közel 31 ezerrel lett kevesebb.

A munkáltatói hozzájárulás 6%-nyi csökkenése és a tagok saját tagdíjának 12,5%-os növekedése eredőjeként a tagdíjbevételek 1,1%-kal haladták meg az előző évit. Ez a kisebb taglétszám mellett azt jelenti, hogy tagonként átlagosan 3,2%-al nőtt a tagdíjbevétel, ami elmarad a bruttó átlagos munkajövedelem 5,2%-os éves (nominális) növekedésétől.

A portfólióban a befektetési jegyek térnyerése látható (október-december időszakban 20,6%-ról 22,2%-ra emelkedett az arány, egy év alatt 4,6%-pontos növekedés) a magyar állampapírok rovására, melyek aránya összességében fokozatosan csökken. Az egyes pénztárak azonban eltérő stratégiát követnek állampapír-állományuk alakításában. A működési eredmény negatív, és a kiadási oldalon egyedül a pénztári alkalmazottak bértömege nőtt.

Az egészségpénztári taglétszám tovább nőtt, de 2010-ben még 70 ezerrel több új belépő volt mint kilépő, 2011-ben ez a szám már csak 41 ezer. A működési és a szolgáltatási kiadásokban érdemi változás nem történt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
Személyes pénzügyek Akár a foglalót is elbukhatja, aki így vásárol lakást
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:50
Előzetesen ellenőrizni kell, mennyi hitelt kaphatunk.
Személyes pénzügyek Nagy harc indult a megtakarítók kegyeiért - most egy biztosító szállt a ringbe
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 10:17
Az elszálló infláció miatt kétszámjegyű hozamot kell ígérnie annak, aki a befektetők pénzére hajt. Az állampapírok jelenleg a 3-6 éves konstrukcióiknál kínálnak ilyet induláskor, rövidebb lekötésekre banki betétnél is találni már 12 százalékos kamatajánlatot. Most pedig egy biztosító rukkolt elő öt év alatt 50 százalékos hozamot garantáló lehetőséggel – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Továbbra sincs jó hírünk az eurót venni szándékozóknak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:34
A forint nem akar erősödni, hétfő reggel is a 407-es szint közelében cserélt gazdát a hazai bankközi devizapiacon, valamennyivel a pénteki záróértéke alatt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megyei és budapesti csapatoknak!
Személyes pénzügyek Újabb megyékből vannak meg a továbbjutók a pénzügyi diákversenyen
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:03
Nehéz helyzetbe került a zsűri a Legyél Te Is Pénzügyi Junior Klasszis megyei fordulójának harmadik napján, mert nagyon szoros mezőnyt alkottak a Pest megyei, a Tolnát képviselő, a hevesi és a nógrádi csapatok. Végül a jók közül a legjobbak jutottak tovább a december 8-i, országos döntőbe. A megyei elődöntők még november 22-ig folytatódnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG