<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem minden pizza lesz áfacsökkentett, ahogy a baromfinál is lesznek érdekességek. A strucctojás olcsóbb lehet, az iskolai menza nem.

A Világgazdaság a jövő évi adómódosításokra vonatkozó törvényjavaslat átböngészésénél néhány érdekességet talált - ezek közül az áfával kapcsolatosakat szemlézzük. Amit eddig is tudtunk:

  • a baromfihús áfája 5 százalékra
  • éttermi étkezés továbbá a helyben készített alkoholmentes italok áfája 18 százalékra, aztán 2018-tól 5 százalékra;
  • a friss tej áfája is 5 százalékra csökken
  • a tojás áfája 5 százalékra csökken
  • az internetszolgáltatás áfája 27-ről 18 százalékra csökken

Az ördög a részletekben

Azt már bejelentette a kormány, hogy csak a friss tej áfáját mérsékli, vagyis az UHT- és ESL-tejek ára változatlan marad január 1-je után is. Az viszont csak a részletek átnézése után derült ki, hogy nem minden baromfitermékre vonatkozik az áfacsökkentés sem: a libamáj és a libazsír vámtarifaszáma ugyanis már nem esik bele a tervezetben szereplő áfacsökkentett körbe - írja a Világgazdaság.

A fürjtojás viszont olcsóbb lesz, ahogy a strucctojás is: a jogszabály tervezete nemcsak a tyúk-, hanem az összes madártojás forgalmi adóját is 5 százalékra mérsékelné.

Nem mindegy, hol eszed a pizzát

Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése kizárólag az étteremben készített és ott felszolgált ételekre és italokra vonatkozik.

Csakhogy miután az ételek házhoz szállítása teljesen más szolgáltatásnak minősül (a postai kézbesítésnél sorolják fel), a pizzafutároktól átvett termékek vagy a naponta kiszállított ebédek áfája nem csökken jövőre. (Hasonló helyzetben vannak egyébként egy ideje a cukrászdák, ahol kétféle áfakulccsal megy ugyanaz az a tortaszelet attól függően, hogy helyben fogyasztásra vagy elvitelre kérjük.)

Kimaradnak a kedvezményből a munkahelyi étkezdék és a menzák is: az iskolások étkezése nem lesz olcsóbb jövőre, hiszen számukra teljesen más jegyzékszámon kell szolgáltatni. A kedvezmény részesei lesznek viszont a vasúti büfékocsik és a gyorséttermek - írja a lap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mennyire tudunk takarékoskodni? Ez a pénzügyi személyiségteszt elárulja
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 11:31
Eddig több mint 35 ezren töltötték ki a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi személyiségtesztjeit.
Személyes pénzügyek Elképesztő, hogy mekkorát ugrott az üzemanyagok ára
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:44
Alig másfél éve még 20 százalékos éves árcsökkenést mutatott a grafikon, ma már 23 százalékos éves áremelkedést mértek az EU-ban. A magyar adat sem semmi, de még így is sikerült valamivel az uniós átlag alatt maradnunk az éves drágulásban.
Személyes pénzügyek Újabb magyar bankkártyákat használhatunk a Google Pay-ben
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:16
Az Erste Bank ügyfelei akár Mastercard, akár Visa kártyájukat rögzíthetik mától a Google Pay-be.
Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos