<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Melyek a legnagyobb buktatók egy gépkocsi vásárlásánál? Milyen jogi problémák lehetnek a regisztrációnál? Hogyan tudnak átverni a csalók? Egy autó értékesítésnél hogyan válhat valaki gépjárműlopás áldozatává? Íme néhány tanács azoknak, akik használt autót vennének vagy adnának el.

A magánhirdetés alapján történő használtautó vásárlás több kockázatot is rejt magában - hívja fel a figyelmet a használtautó-értékesítéssel foglalkozó AAA AUTO. Előfordulhat, hogy az ember kedvezőbb áron talál használt autót egy magánhirdetőnél, viszont a következő szabályokat feltétlenül tartsuk be, annak érdekében, hogy ne vesszen el a pénzünk vagy a gépjármű, esetleg ne csapjanak be minket:

1. Gépjármű vásárlásakor mindig kérje, hogy a tulajdonos legyen jelen, és hiteles aláírást adjon!

2. Kérjen garanciát az autó eredetére vonatkozóan, és ezt mindenképpen írassa bele az adásvételi szerződésbe.

3. Ne adjon vagy küldjön előleget a gépjárműre, csak abban az esetben, ha annak kulcsait már megkapta, ellenkező esetben előfordulhat, hogy az autó "eltűnik"!

4. Legyen óvatos a közvetítőként eljáró személyekkel

5. Mindig kérjen tesztvezetést, és egy autószerelővel vizsgáltassa át a gépkocsit alulról is.

6. Ellenőrizze, hogy a gépjármű nem szerepel-e a lopott autók nyilvántartásában!

7. Ellenőrizze, hogy az autót nem terheli-e zálogjog, nincs-e végrehajtás alatt vagy nincs-e rajta haszonbérleti tartozás!

8. Olyan eladótól vegyen autót, akit a gépjármű megvételét követően is el tud érni, hogy amennyiben szükséges, érvényesíteni tudja a visszatérítési megállapodásban foglaltakat, illetve, rendezni tudja az esetleges vitás kérdéseket!

9. Mindig olyan autót válasszon, aminek minden szükséges papírja megvan, és ön intézze el az átíratást. A gépjármű minden kulcsát kérje el, és ellenőrizze, hogy azok nem csak a közelmúltban készült másolatok!

  Ha eladnál, akkor ezekre ügyelj!

  Magánhirdetés útján értékesíteni egy gépjárművet szintén kockázatos lehet. Sok olyan eset ismert, ahol a potenciális vásárló azt kérte, hogy alaposan átnézhesse az autót, de végül nem vásárolta meg, csupán előkészítette a terepet a tolvajok számára, hogy azok aztán ellopják. Fontos szem előtt tartani, hogy az eladó az autó értékesítését követően is felelősséggel tartozik annak rejtett hibáiért. Az AAA AUTO a következőket javasolja az eladóknak, amikkel bebiztosíthatják magukat:

  1. Az autót ne ott mutassa meg a potenciális vevőnek, ahol az autóval általában parkolni szokott! Ez csökkenti annak kockázatát, hogy az autót ellopják.

  2. Az autó megtekintésekor ne adja át a jármű kulcsait, és ügyeljen arra, hogy a tartalék kulcsok se tűnjenek el.

  3. A potenciális vevőt ne tájékoztassa az autóban elhelyezett biztonsági berendezésekről, különös tekintettel a biztonsági kapcsolók helyére.

  4. Soha ne egy eldugott helyen mutassa meg eladásra kínált autóját a potenciális vevőknek.

  5. Ha lehetséges, a gépjármű eladását követően az átírásról személyesen gondoskodjon. Amennyiben nem így jár le, előfordulhat, hogy a gépjármű továbbra is az ön nevén marad.

  6. Ha nem ön gondoskodik az átírásról, ellenőrizze, hogy az új tulajdonos azt a lehető legrövidebb időn belül megteszi.

  Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
  Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
  A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
  Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
  Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
  Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
  Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
  Király Béla | 2023. február 1. 11:10
  Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
  Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
  Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
  Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
  Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
  Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
  Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
  Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
  Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
  Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
  Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
  Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
  Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
  Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
  Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
  Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
  Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
  Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
  A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
  Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
  Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
  A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG