1p
Az idei év első kilenc hónapjában 3,8 százalékkal kevesebb gyermek született, mindezek mellett a halálozások száma 0,8 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. Az adatok szerint a természetes fogyás 1799 fővel nőtt az előző évhez képest, a becsült népességszám 9 millió 964 ezer fő.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2011 első kilenc hónapjában kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is valamivel alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A születésszám a január–áprilisi jelentős 10,9 százalékos csökkenést követően májusban 3,6 százalékkal maradt el az előző évitől, a június és szeptember közötti négy hónapban viszont, átlagosan mintegy 3,5 százalékkal több gyermek jött világra, mint az előző év azonos időszakában.

Összességében azonban az év első kilenc hónapjában 2582-vel (3,8 százalékkal) kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. A halálozások száma öt hónapban magasabb volt az előző évinél, négy hónapban viszont elmaradt attól. Áprilisban és júniusban csak kisebb mértékben csökkent, július és szeptember hónapokban viszont jelentős, átlagosan mintegy 10 százalékos visszaesést mutatott az egy évvel korábbihoz képest. Ennek eredményeként a halálozások száma összességében 0,8 százalékkal mérséklődött, ami a 2010. január–szeptemberhez viszonyítva 783-mal kevesebb halálozásból adódott.

Idén a házasságkötések száma is csökkent

A házasságkötések havonkénti száma egyenetlenül alakult. Négy hónapban meghaladta az egy évvel korábbit, öt hónapban viszont alacsonyabb volt az előző évinél. Márciusban, júliusban és szeptemberben csak kisebb mértékben csökkent, májusban és augusztusban viszont jelentősebb 8,3, illetve 3,1 százalékos visszaesést mutatott az előző év azonos hónapjaihoz képest. Összességében a 2011 első kilenc hónapjában regisztrált 29 519 házasságkötés 365-tel, azaz 1,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 12,8 halálozás jutott. Az előbbi 0,3 ezrelékponttal, az utóbbi pedig 0,1 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 4,0 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A természetes fogyás mértéke a 2010. január–szeptemberi 3,8 ezrelékről 4,0 ezrelékre emelkedett. 2011 első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 5,0 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A nemzetközi vándorlás miatt fogyunk kevésbé

A születésszám csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme növekedett, és a 2010. január–szeptemberi 28 319-cel szemben 2011 első kilenc hónapjában 30 118 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 22 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 9 millió 964 ezer fő volt.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke Észak-Alföldön volt a legkisebb (1,7%), Közép-Dunántúlon pedig a legnagyobb (5,8%). A halálozások száma Közép-Magyarország és Dél-Alföld kivételével minden régióban mérséklődött. Mindezek következtében 2011 első kilenc hónapjában a természetes fogyás mértéke Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön mérséklődött, az ország többi régiójában viszont növekedett az előző évihez képest. A házasságkötések száma három régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúlon (3,1%), négy régióban pedig visszaesett, a legjelentősebb csökkenés Észak-Magyarországon volt (5,7%).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG