TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az idei év első kilenc hónapjában 3,8 százalékkal kevesebb gyermek született, mindezek mellett a halálozások száma 0,8 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. Az adatok szerint a természetes fogyás 1799 fővel nőtt az előző évhez képest, a becsült népességszám 9 millió 964 ezer fő.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2011 első kilenc hónapjában kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is valamivel alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A születésszám a január–áprilisi jelentős 10,9 százalékos csökkenést követően májusban 3,6 százalékkal maradt el az előző évitől, a június és szeptember közötti négy hónapban viszont, átlagosan mintegy 3,5 százalékkal több gyermek jött világra, mint az előző év azonos időszakában.

Összességében azonban az év első kilenc hónapjában 2582-vel (3,8 százalékkal) kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. A halálozások száma öt hónapban magasabb volt az előző évinél, négy hónapban viszont elmaradt attól. Áprilisban és júniusban csak kisebb mértékben csökkent, július és szeptember hónapokban viszont jelentős, átlagosan mintegy 10 százalékos visszaesést mutatott az egy évvel korábbihoz képest. Ennek eredményeként a halálozások száma összességében 0,8 százalékkal mérséklődött, ami a 2010. január–szeptemberhez viszonyítva 783-mal kevesebb halálozásból adódott.

Idén a házasságkötések száma is csökkent

A házasságkötések havonkénti száma egyenetlenül alakult. Négy hónapban meghaladta az egy évvel korábbit, öt hónapban viszont alacsonyabb volt az előző évinél. Márciusban, júliusban és szeptemberben csak kisebb mértékben csökkent, májusban és augusztusban viszont jelentősebb 8,3, illetve 3,1 százalékos visszaesést mutatott az előző év azonos hónapjaihoz képest. Összességében a 2011 első kilenc hónapjában regisztrált 29 519 házasságkötés 365-tel, azaz 1,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 12,8 halálozás jutott. Az előbbi 0,3 ezrelékponttal, az utóbbi pedig 0,1 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 4,0 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A természetes fogyás mértéke a 2010. január–szeptemberi 3,8 ezrelékről 4,0 ezrelékre emelkedett. 2011 első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 5,0 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A nemzetközi vándorlás miatt fogyunk kevésbé

A születésszám csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme növekedett, és a 2010. január–szeptemberi 28 319-cel szemben 2011 első kilenc hónapjában 30 118 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 22 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 9 millió 964 ezer fő volt.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke Észak-Alföldön volt a legkisebb (1,7%), Közép-Dunántúlon pedig a legnagyobb (5,8%). A halálozások száma Közép-Magyarország és Dél-Alföld kivételével minden régióban mérséklődött. Mindezek következtében 2011 első kilenc hónapjában a természetes fogyás mértéke Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön mérséklődött, az ország többi régiójában viszont növekedett az előző évihez képest. A házasságkötések száma három régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúlon (3,1%), négy régióban pedig visszaesett, a legjelentősebb csökkenés Észak-Magyarországon volt (5,7%).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél