4p
Előzetes adatok szerint 2013 első félévében 4,5 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban. A 64 277 halálozás 4,3 százalékos csökkenést jelent a 2012. január–júniusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 22 568 fő volt, 898-cal kevesebb az egy évvel korábbinál.

2013 első félévének előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A születésszám az év első öt hónapjában alulmúlta az előző évit, júniusban azonban közel azonos számú újszülött jött a világra, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb mértékű visszaesés áprilisban történt (8,8 százalék), de a februári születésszám is sokkal (7,9 százalékkal) kevesebb az egy évvel azelőttinél. Összességében az év első hat hónapjában 41 709 gyermek született, 1976-tal, 4,5 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-csökkenés ennél kisebb mértékű volt (4,0 százalék).

A halálozások száma az év mind a hat hónapjában elmaradt az előző évitől. Különösen a februári és a márciusi visszaesés volt jelentős, akkor átlagosan 7,3 százalékkal kevesebb halálesetet regisztráltak, mint egy évvel korábban. Az év első hat hónapjában 4,3 százalékkal csökkent az elhunytak száma, ez az előző évihez képest 2874-gyel kevesebb halálozásból adódott. A szökőnaphatást is figyelembe véve a halálozások számának csökkenése 3,7 százalék volt.

Év elején alig házasodtak

A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedést követően 2013 első félévében ismét csökkent. Két hónapban több, négy hónapban viszont kevesebb házasságkötést anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Jelentős visszaesés volt januárban és februárban: ekkor átlagosan 11,7 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, amit 4,8 százalékos emelkedés követett áprilisban és májusban. Júniusban a házasságok száma újra mérséklődött (3,1 százalék) az előző év azonos hónapjához képest. 2013 első félévében összességében 14 454 házasságot kötöttek, 143-mal, 1,0 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Ezer lakosra 8,5 élveszületés és 13,1 halálozás jutott, előbbi 0,4, utóbbi 0,5 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az év első hat hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, 0,3 ezrelékponttal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. A házasságkötési arányszám (2,9 ezrelék) 0,1 ezrelékponttal elmaradt az egy évvel korábbitól.
A halálozások abszolútszáma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás üteme valamelyest (4,8 ezrelékről 4,6 ezrelékre) mérséklődött, és a 2012. január–júniusi 23 466-tal szemben 2013 első félévében 22 568 fő volt.

Az Alföldön lassult leginkább a természetes fogyás

A születések és a halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám valamennyi régióban csökkent, ennek mértéke Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon volt a legjelentősebb (6,9, illetve 6,1–6,1 százalék), Dél-Alföldön és Észak-Alföldön a legkisebb (2,5 és 2,3 százalék). A halálozások száma egy régió kivételével mindenhol mérséklődött, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön (8,0 százalékkal), Közép-Dunántúlon viszont változatlan maradt.

Mindezek következtében 2013 első félévében a természetes fogyás üteme három régióban mérséklődött, négyben tovább növekedett. Az enyhébb születésszám-csökkenés és a jelentősen visszaeső halálozásszám következtében Észak-Alföldön és Dél-Alföldön 15,7, illetve 14,2 százalékkal mérséklődött a természetes fogyás üteme, míg Közép-Dunántúlon főleg a születésszám nagyobb arányú visszaesése miatt számottevően növekedett. A házasságkötések száma három régióban emelkedett – a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön (4,4 százalék) –, négy régióban visszaesett. A legjelentősebb csökkenés Észak-Magyarországon volt (7,5 százalék).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG