4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Előzetes adatok szerint 2013 első félévében 4,5 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban. A 64 277 halálozás 4,3 százalékos csökkenést jelent a 2012. január–júniusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 22 568 fő volt, 898-cal kevesebb az egy évvel korábbinál.

2013 első félévének előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A születésszám az év első öt hónapjában alulmúlta az előző évit, júniusban azonban közel azonos számú újszülött jött a világra, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb mértékű visszaesés áprilisban történt (8,8 százalék), de a februári születésszám is sokkal (7,9 százalékkal) kevesebb az egy évvel azelőttinél. Összességében az év első hat hónapjában 41 709 gyermek született, 1976-tal, 4,5 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-csökkenés ennél kisebb mértékű volt (4,0 százalék).

A halálozások száma az év mind a hat hónapjában elmaradt az előző évitől. Különösen a februári és a márciusi visszaesés volt jelentős, akkor átlagosan 7,3 százalékkal kevesebb halálesetet regisztráltak, mint egy évvel korábban. Az év első hat hónapjában 4,3 százalékkal csökkent az elhunytak száma, ez az előző évihez képest 2874-gyel kevesebb halálozásból adódott. A szökőnaphatást is figyelembe véve a halálozások számának csökkenése 3,7 százalék volt.

Év elején alig házasodtak

A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedést követően 2013 első félévében ismét csökkent. Két hónapban több, négy hónapban viszont kevesebb házasságkötést anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Jelentős visszaesés volt januárban és februárban: ekkor átlagosan 11,7 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, amit 4,8 százalékos emelkedés követett áprilisban és májusban. Júniusban a házasságok száma újra mérséklődött (3,1 százalék) az előző év azonos hónapjához képest. 2013 első félévében összességében 14 454 házasságot kötöttek, 143-mal, 1,0 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Ezer lakosra 8,5 élveszületés és 13,1 halálozás jutott, előbbi 0,4, utóbbi 0,5 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az év első hat hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, 0,3 ezrelékponttal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. A házasságkötési arányszám (2,9 ezrelék) 0,1 ezrelékponttal elmaradt az egy évvel korábbitól.
A halálozások abszolútszáma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás üteme valamelyest (4,8 ezrelékről 4,6 ezrelékre) mérséklődött, és a 2012. január–júniusi 23 466-tal szemben 2013 első félévében 22 568 fő volt.

Az Alföldön lassult leginkább a természetes fogyás

A születések és a halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám valamennyi régióban csökkent, ennek mértéke Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon volt a legjelentősebb (6,9, illetve 6,1–6,1 százalék), Dél-Alföldön és Észak-Alföldön a legkisebb (2,5 és 2,3 százalék). A halálozások száma egy régió kivételével mindenhol mérséklődött, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön (8,0 százalékkal), Közép-Dunántúlon viszont változatlan maradt.

Mindezek következtében 2013 első félévében a természetes fogyás üteme három régióban mérséklődött, négyben tovább növekedett. Az enyhébb születésszám-csökkenés és a jelentősen visszaeső halálozásszám következtében Észak-Alföldön és Dél-Alföldön 15,7, illetve 14,2 százalékkal mérséklődött a természetes fogyás üteme, míg Közép-Dunántúlon főleg a születésszám nagyobb arányú visszaesése miatt számottevően növekedett. A házasságkötések száma három régióban emelkedett – a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön (4,4 százalék) –, négy régióban visszaesett. A legjelentősebb csökkenés Észak-Magyarországon volt (7,5 százalék).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Személyes pénzügyek Ennyi most a törlesztője egy 25 és 50 millió forintos lakáshitelnek
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 19:15
Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.
Személyes pénzügyek A járvány meghozta a kockázatvállalási kedvet is a tőkepiacon
Márkázott tartalom | 2021. június 2. 16:56
Azt gondolhatnánk, hogy válságidőszakban mindenki óvatosabbá válik, a pandmémia a befektetési piacon azonban alaposan rácáfolt erre. A Takarékbank tapasztalatai szerint kockázatvállalóbbak lettek a magyarok. Ehhez kellett a járvány előtti év bősége, a klasszikusan biztosnak mondott eszközök csökkenő reálhozama, a nemzetközi hatások és a pénzpiaci edukáció is. Megutatjuk, mit hozott a koronavírus-járvány itthon a befektetési piacon.   
Személyes pénzügyek Ne lepődjön meg, ha nem éri el a Mobilkincstár-alkalmazást
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 10:51
Akinek van a Magyar Államkincstárnál vezetett számlája, és mobil applikáción keresztül szeretett volna belépni, az csalódva vehette tudomásul az elmúlt napokban, hogy az alkalmazás nem működik. Mint kiderült, technikai dolgok állnak a háttérben.
hírlevél
depositphotos