<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.

A lakáshitelek iránti keresletet több tényező határozza meg: például a lakások árának alakulása és a mindennapi kiadásokat egyre növelő infláció mellett a fizetések összege is. Ugyanakkor a lakáshitelek népszerűségét csökkenti az alapkamat, ezzel összefüggésben a hitelkamatok emelkedése, ezek miatt ugyanis magasabb lesz a törlesztőrészletek összege. Jó hír viszont, hogy a hitelfelvevők megszerzését célzó banki versenynek köszönhetően a lakáshitelek kisebb mértékben drágulnak, mint amit az alapkamat emelkedése indokol, áll a money.hu beszámolójában.

Életkorok, forintok, emelkedések

Lakáshitelek iránt érdeklődők átlagos életkora az ingatlan.com oldalán elérhető, hitelfelvételt segítő Hitelintéző adatai szerint 37 év volt az idei év első nyolc hónapjában, ami csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, amikor átlagosan 39 év volt a hitelből ingatlanvásárlást tervezők életkora. A hivatalos adatok szerint 30-39 éves korosztály tagjai az idei év első felében - a közfoglalkoztatottak adatai nélkül - 539 ezer forintos bruttó átlagfizetést kaptak, a kedvezmények nélkül számolt nettójuk pedig 358 ezer forintot tett ki. Ez pedig mind a bruttó, mind a nettó átlagbéreknél 17,7 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A közfoglalkoztatottak nélkül számolt országos átlagos bruttó és nettó átlagfizetések 17,5-17,5 százalékkal 500 ezer és 332 ezer forintra emelkedtek.

Magasabb jövedelemmel rendelkezők vesznek most fel hitelt. Fotó: DepositphotosMagasabb jövedelemmel rendelkezők vesznek most fel hitelt. Fotó: Depositphotos

A béremelkedés a Hitelintéző adataiból is látszik: az év első nyolc hónapjában a kiszemelt lakóingatlanhoz lakáshitel után érdeklődők átlagosan 563 ezer forintos átlagos fizetésről számoltak be, ami - éves összevetésben - 16 százalékos emelkedésnek felel meg.

Mennyit visz el a fizetésből a lakáshitel?

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint szeptember elején a 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású - kamatváltozásokból adódó kockázattal, így az esetleges törlesztőrészlet-emelkedéssel szemben teljesen védett - lakáshitelek kínálatát nézve jelentős különbségek láthatóak. A legkedvezőbbeknél 160 ezer forint körüli összeget jelent a havi törlesztés. Ezzel szemben a drágább verziók között van, amelyik több mint 190 ezer forintos kiadással járna havonta.

Az olcsóbb lakáshiteleknél a teljes visszafizetendő összeg durván 39 millió forintot tesz ki, a drágábbnál viszont megközelíti a 46 milliót. A példaszámításban említett 160 ezer forint körüli törlesztőrészlet a Hitelintézőt kitöltők 563 ezer forintos átlagfizetésének 28 százalékát jelenti. Ez pedig egy vállalható teher azoknak, akik hosszú távon biztosan fizetni tudják a lakáshitelüket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
Személyes pénzügyek Akár a foglalót is elbukhatja, aki így vásárol lakást
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:50
Előzetesen ellenőrizni kell, mennyi hitelt kaphatunk.
Személyes pénzügyek Nagy harc indult a megtakarítók kegyeiért - most egy biztosító szállt a ringbe
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 10:17
Az elszálló infláció miatt kétszámjegyű hozamot kell ígérnie annak, aki a befektetők pénzére hajt. Az állampapírok jelenleg a 3-6 éves konstrukcióiknál kínálnak ilyet induláskor, rövidebb lekötésekre banki betétnél is találni már 12 százalékos kamatajánlatot. Most pedig egy biztosító rukkolt elő öt év alatt 50 százalékos hozamot garantáló lehetőséggel – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Továbbra sincs jó hírünk az eurót venni szándékozóknak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:34
A forint nem akar erősödni, hétfő reggel is a 407-es szint közelében cserélt gazdát a hazai bankközi devizapiacon, valamennyivel a pénteki záróértéke alatt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megyei és budapesti csapatoknak!
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG