TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Multi-Pay kártya is hozzájárul a hazai pénzforgalmi szerkezet modernizálásához, és ezáltal olcsóbbá válásához. A magyar gazdaságban az összes fizetési tranzakció több mint 80 százaléka készpénzben történik, ami európai összehasonlításban nagyon magas. (x)

A Magyar Nemzeti Bank korábban megjelent tanulmánya szerint a jelenlegi rendszerben a fizetések társadalmi költsége 388 Mrd Ft, azaz a GDP közel 1,5%-a, míg egy modern, napjainkban főképpen az észak-európai országokra jellemző forgalmi szerkezetben legfeljebb 285 Mrd Ft lenne, azaz alig több mint a GDP 1%-a. Az elektronikus megoldások intenzívebb használata tehát évente 103 Mrd forintnyi, azaz a GDP mintegy 0,4%-át kitevő társadalmi megtakarítást hozna. A bankkártyához hasonlóan működő cafeteria kártya az előre fizetett utalványokat (étkezési utalványok, iskolakezdési támogatás) valamint az utólagos elszámolású (helyi közlekedés) béren kívüli juttatásokat tereli az olcsóbb elektronikus csatornába.

Jóllehet a bankkártya birtokosok aránya nem változott jelentősen az elmúlt években – a MasterCard legutóbbi kutatásában a megkérdezettek 93 százalékának van legalább egy bankkártyája – jól látható a növekedés a bankkártyás vásárlás népszerűségében. A kártyatársaság felmérése szerint másfél év alatt 5 százalékkal nőtt a rendszeres vásárlók száma, egyúttal csökkent azok aránya, akik csupán készpénzfelvételre használják a kártyájukat: a válaszadók 80 százaléka havonta legalább egyszer fizet a plasztik segítségével. Az elmúlt négy évben a kártyás vásárlások száma 35 százalékkal, az értéke majd 60 százalékkal bővült. A készpénzfelvétel gyakorisága viszont 2008-at követően visszaesett és a forgalom is csupán hét százalékkal bővült.

A Magyar Nemzeti Bank 2011. első féléves kártyahasználati adatai szerint összesen 8 884 727 darab bankkártya volt forgalomban Magyarországon. A plasztikok túlnyomó része debit kártya, a hitelkártyák száma alig haladta meg az egymillió darabot. A creditkártyák számának csökkenése az elmúlt két évben folyamatos volt – mára az arányuk 14 százalék alá csökkent – köszönhetően a válság óta jellemző óvatosabb banki hitelezési politikának, és az ügyfelek megfontoltabb költéseinek. Ugyanakkor folyamatosan bővül a co-branded kártyák száma. A bank és szolgáltató által közösen kibocsátott fizetőeszközből idén június 30-ig már több mint 730 ezer volt forgalomban.

A kártyát használók egyre gyakrabban fizetnek plasztikkal, ugyanakkor a készpénzfelvétel értéke továbbra is jelentősen meghaladja a vásárlási forgalom értékét. Kivéve a hitelkártyák esetében, ahol a kártyabirtokosok túlnyomó része tisztában van a készpénzfelvétel borsos árával.

Az elektronikus fizetés gyakoribbá válását segíti az elfogadóhelyek bővülése is. Az MNB adatai szerint négy év alatt dinamikusan megnőtt a kártyát elfogadó kereskedőhelyek száma: közel 67 ezer üzletben és vendéglátóhelyen lehet kártyával fizetni POS terminálon keresztül, míg a kibocsátott kártyák és az ATM gépek száma ennél kevésbé intenzíven bővült.

A kisebb üzleteket azonban nehezebb rávenni arra, hogy kártyaolvasót telepítsenek, mivel a bankkártya elfogadása költséget jelent számukra és csak később jutnak a pénzükhöz. A Multi-Pay kártya után fizetett jutalék viszont alacsonyabb, mint az utalványok járulékos költsége, és az online rendszernek köszönhetően az adott összeg akár egy-két munkanapon belül az üzlet számláján lehet. Az online rendszer további előnye, hogy a kártyával POS terminál nélkül, interneten keresztül is fizethetünk a Multi-Pay által kifejlesztett virtuális POS terminál segítségével.

A fiatalok egyre inkább szeretnek kártyával, és más innovatív eszközökkel fizetni. A megkérdezettek ötöde szerint, ha kártya van nála, mindig annyit költhet, amennyit szeretne, és legalább ennyi megkérdezett gondolja úgy, hogy a plasztikkártya-használat egyfajta presztízst, eleganciát ad a vásárlásnak, derül ki a TakarékPont egyik korábbi felméréséből. A látványos megjelenésű Multi-Pay kártya használati szokásai sem térnek el az általános kártyahasználati trendektől: legtöbbször a hipermarketekben vásárolunk – háromból két kártyabirtokos így tesz és a válaszadók fele a kisebb élelmiszer áruházakban is az elektronikus fizetést választja.

(x)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél