<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Háztartások vagyoni egyenlőtlenségekről készített átfogó, több nemzetre kiterjedő felmérést az OECD. Az Egyesült Államokban elég rossz a helyzet.

Thomas Pikkety francia sztárközgazdász könyve, A tőke a 21. században rengeteg ember fantáziáját megmozgatta. A jövedelemkülönbségekről szóló publikációk megsokszorozódtak a könyv hatására és slágertéma lett nem csak az akadémikusok, hanem a médiában és a közbeszédben is. Azzal azonban kevesebbet foglalkozunk, hogy mekkorák a vagyonmegoszlási különbségek egy ország lakosságában, pedig hasonlóan árulkodó lehet a társadalomról. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) átfogó kutatással próbálta betölteni az űrt.

Tátongó szakadékok mindenütt

A tanulmány szerint az Egyesült Államokban a háztartások leggazdagabb 10 százaléka a vagyon több, mint 75 százalékát birtokolja, a leggazdagabb 5 százalék pedig 63 százalékát. A leggazdagabb egy százalék birtokában a vagyon 35 százaléka van, míg a lakosság legszegényebb három ötöde (az első három kvintilis) mindössze alig két százalékát birtokolja a lakossági vagyonnak.

A kutatásban szereplő háztartások vagyoni mediánja és átlaga dollár paritáson mérve. Forrás: OECD

 

Egyenlőségre törekedve

A legegyenlőbb vagyonmegoszlást Szlovákiában mutatta ki az OECD, ahol a háztartások leggazdagabb 10 százaléka is és a legszegényebb három ötöde is egyaránt több, mint 30 százalékát birtokolja a lakossági vagyonnak. A leggazdagabb öt százalék Szlovákiában a vagyonnak mintegy 25 százalékát, a leggazdagabb egy százalék pedig valamivel kevesebb, mint tíz százalékát birtokolja.

Az OECD tagországok átlagában a leggazdagabb háztartások 10, 5 és egy százaléka sorrendben a lakossági vagyon 50, 37 és 10 százalékát birtokolja, a legszegényebb három ötöde pedig 13 százalékát.

A vagyon megoszlása a leggazdagabb és legszegényebb rétegek között. Forrás: OECD

Az USA mindent visz?

A háztartások átlagos vagyona és a birtokolt vagyon mediánja (a sorba rendezett adatok között a középső érték) között az Egyesült Államokban a legnagyobb az eltérés, a háztartások átlagos vagyona több, majdnem nyolcszorosa a mediánnak: az átlagos vagyon mintegy 400 ezer dollár (2005-ös vásárlóerő paritáson), a medián pedig valamivel több, mint 50 ezer dollár.

A leggazdagabbak a luxembourgi háztartások átlagosan közel 650 ezer dollár vagyonnal és a vagyonmegoszlás is a legegyenlőbbek közé tartozik az OECD tagok körében, hiszen a medián is több, mint 350 ezer dollár, azaz az átlagnak több, mint a fele.

Az OECD-átlag valamivel több, mint 200 ezer dollár nettó vagyon háztartásonként, mintegy két és félszerese a mediánnak. Egyenlőtlen vagyonmegoszlásra utal, hogy Hollandiában az átlagos vagyon ötszöröse, Németországban és Ausztriában pedig négyszerese a mediánnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos