4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.

A lakásfelújítást vagy vásárlást hitelfelvétellel lebonyolító válaszadók két nagy csoportra oszthatók, a többség (43 százalék) utólag is úgy értékeli, hogy megfelelően tájékozódott előzetesen a lakásvásárlással összefüggő hitelfelvételi folyamatokról, így a kapott információk alapján, gond nélkül meg tudta oldani a feladatot. Ennél valamivel kevesebben (40 százalék) vannak azok, akik a szakemberektől kapott tanácsoknak, támogatásnak köszönhetően tudtak elindulni vagy éppen tovább lépni, amikor elakadtak a folyamatban. Mindössze a megkérdezettek 8 százaléka mondta azt, hogy az első pillanattól kezdve bizonytalannak érezte magát, és nehezen hozta meg a szükséges döntéseket, további 9 százalék pedig többször elbizonytalanodott a folyamat során.

A megkérdezettek 43 százaléka úgy érzi, megfelelően tudott informálódni. Fotó: Depositphotos
A megkérdezettek 43 százaléka úgy érzi, megfelelően tudott informálódni. Fotó: Depositphotos

A kutatás eredményéből az is kiderült, hogy főleg a fiatalabbak, a 18-34 éves korosztály tagjai kértek szakértői segítséget a hitelügyintézőktől, míg a 70 feletti generáció képviselői 82 százalékban önállóan tájékozódtak a lehetőségekről, maguk gyűjtötték be a szükséges információkat. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a csoport tagjai már rendelkeznek lakásvásárlási tapasztalattal és tudják mire érdemes figyelni.

Nemcsak a kor, a lakóhely szerint is voltak különbségek a hitelfelvevők hozzáállásában, tapasztalataiban. A legtöbb bizonytalankodó Észak-Magyarországon él, a dél-dunántúliak jellemzően a hitelügynökökre, míg az alföldiek inkább a banki ügyintézőkre támaszkodtak legszívesebben lakásfinanszírozási kérdésében. A Nyugat és Közép-Dunántúl térségében pedig az volt megfigyelhető, hogy a hitelfelvételre készülők az induláskor elveszettnek érezték magukat, de a banki ügyintézőktől kapott segítségnek köszönhetően gyorsan úrrá lettek a nehézségeken. Budapesten a hitelfelvevők többsége (51 százalék) úgy nyilatkozott, hogy nem volt bizonytalan, mert megfelelően tájékozódott hitelfelvétel előtt, a megkérdezettek 27 százaléka viszont bizonytalan volt, de szakértői segítséggel el tudott indulni, illetve megoldották a problémáját.

„A lakásvásárlás fontos döntés az ügyfelek életében, így nem mindegy, hogyan zajlik a folyamat. Nagyon megnehezítheti az ügymenetet, ha a hiteligénylés közben derül ki például, hogy az adásvételi szerződés nem megfelelő tartalommal, formában készült el, vagy hogyha nem tudunk egy olyan szolgáltatásról, mint például az azonnali értékbecslés, amivel akár egy héttel is lerövidíthető az ügyintézés. Az OTP Bank szakértői mindenkinek segítenek, függetlenül attól, hogy az ügyfelek először vagy már tapasztalatok birtokában vágnak bele a hitelfelvételbe lakáscéljaik megvalósítása érdekében. A kutatás eredménye is azt igazolja, hogy érdemes a fióki tanácsadók, hitelszakértők bevonásával áttekinteni a lehetőségeket, egyeztetni a lépéseket, így könnyebb megtalálni a legmegfelelőbb megoldásokat”

– mondta Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője.

A válaszadók közel fele utólag is úgy látja, jól mérte fel a hiteligénylést. Azok, akik változtatnának, ha újrakezdhetnék a hitelügyintézést, azt válaszolták, hogy jobban átgondolnák a terveiket, több időt szánnának a lehetőségek feltérképezésére, rugalmasabban állnának a kereséshez, előbb kérnének szakértői segítséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Felértékelődött az öngondoskodás jelentősége
Natív tartalom | 2023. szeptember 22. 13:22
A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Különösen most, a suliszezon kezdetén, a gyermekek taníttatása ugyanis sok családra ró terhet. Érdemes áttekinteni, hol lehet faragni a kiadásokon, ha pedig sikerül megtakarítást elérni, azt hol, mibe érdemes körültekintően betenni, befektetni.
Személyes pénzügyek Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 17:32
A korábbi gyakorlattal szemben az éves nyugdíjemeléseket a bérnövekedések helyett az inflációhoz kötötték. A probléma ezzel a rendszerrel, hogy a bérek hosszútávon a világ minden országában az inflációnál jobban emelkednek. Ennek következtében a korábban megszerzett inflációkövető nyugdíjak elértéktelenednek az új nyugdíjakhoz képest. A másik problémát a nők 40 év munka utáni nyugdíjlehetősége jelenti. Időközben ugyanis megemelkedett a nők nyugdíjkorhatára, így egyre nagyobb kedvezményt és költségvetési kiadást jelent a 40 év utáni nyugdíjba vonulás. Itt várhatóan az lesz a megoldás, hogy a 40 évet felemelik 43-ra. Jövőre újra választások. A lapcsoportunkhoz, a Klasszis Médiához tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának szakértői biztosak abban, hogy lesz újabb nyugdíjas-kényeztetés, ami újabb terhet jelent majd a költségvetésnek.
Személyes pénzügyek Megint csalók próbálkoznak Matolcsy Györgyék nevében
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 10:53
Nem szabad elhinni csak úgy, amit a telefonban mondanak, újra próbálkoznak az MNB nevében is kicsalni adatainkat.
Személyes pénzügyek Eltáthatja a száját, ha megnézi a pénzváltók friss árfolyamait
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 07:16
Nem sűrűn fordul elő, hogy szinte ugyanannyit ér a forint az euróval szemben most, mint pénteken.
Személyes pénzügyek Elképesztő, milyen telefonszámról próbálják átverni az OTP nevében a gyanútlanokat
Csabai Károly | 2023. szeptember 14. 15:08
A csalók sajátos trükkökhöz folyamodnak.
Személyes pénzügyek Lesz-e választási pénzeső jövőre a nyugdíjasoknak? - Újra itt a Nyugdíjszerviz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 14:24
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal, egy kihagyhatatlan műsor, amelynek témája előbb-utóbb mindenkit érint.
Személyes pénzügyek Valamivel jobb kedve lehet, ha most szánja rá magát euróváltásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 06:52
Hétfő reggel magasabban nyitott a forint, mint ahol pénteken zárt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 10:52
Regisztráció az október 4-i online találkozóra. 
Személyes pénzügyek SZÉP kártya: az infláció ellen is segít?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 11:21
Növekedtek a költések, rengetegen vásárolnak SZÉP kártyával élelmiszert.
Személyes pénzügyek Az állam zsebébe vándorolnak a magyar bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 09:53
Közel az egyenlítés: sikeresen csatornázta át a kormány a megtakarításokat, de a szocho nem vált be annyira, mint talán remélték.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG