<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bővülés várható az előre fizetett bankkártyák területén hazánkban 2016-ban, melynek eredményeképpen a fogyasztók még több készpénzkímélő fizetési megoldás közül választhatnak. Az elmúlt időszak jogharmonizációs intézkedéseinek köszönhetően a magyarországi pénzintézetek és pénzügyi szolgáltatók minden eddiginél egyszerűbben bocsáthatnak ki előre fizetett bankkártyát.

 

Igény már van az új típusú kártyákra – derült ki a MasterCard előre fizetett kártyákról szóló kutatásából. Az előre fizetett kártya olyan fizetési eszköz, amelyet birtokosa egy előre kifizetett összeg erejéig használhat - általában vásárlásra, illetve egyes konstrukcióknál készpénz felvételére is.

Az adott terméktől függően az előre fizetett összeget vagy magán a kártyán, vagy a mögötte álló számlán tárolják. Ezen összeg felhasználása után egyes kártyák újratölthetők, másokat el lehet dobni. A Magyarországon újdonságnak számító bankkártyák számos előnnyel rendelkeznek, így várhatóan hamar elterjednek a vásárlók körében.

Az előre fizetett kártya ugyanis rendkívül egyszerűen, könnyített ügyfél-azonosítással és külön bankszámla-nyitás nélkül is kiváltható. Számos helyzetben megnyugtató megoldást nyújt, hiszen mindig csak akkora összeg érhető el a plasztikon, amennyit előzetesen feltöltünk rá. A kártya ideális internetes vásárláshoz is, valamint ajándékkártyaként is jól funkcionálhat.

2016-tól várhatóan több magyarországi bank és pénzügyi szolgáltató is bővíti termékkínálatát előre fizetett kártyával, hiszen idén már ugyanolyan feltételekkel bocsáthatják ki azokat, mint az európai elektronikuspénz-kibocsátók.

Utazáshoz praktikus

Már a MasterCard 2014-es felmérése1 is azt jelzi, hogy érdemes Magyarországon előre fizetett kártyát kibocsátani. A kutatás magyar válaszadóinak 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy használna előre fizetett kártyát a mindennapos vásárlásokhoz. A legtöbben a kisebb összegű fizetéseknél vennék elő a prepaid kártyát (54 százalék), de szép számmal vannak olyan válaszadók is, akik a közepes (46 százalék) vagy nagyobb (35 százalék) vásárlások esetén is megfontolnák az újfajta plasztik használatát.

hirdetés

A magyarok 53 százaléka úgy látja, hogy akár egy-két napos utazás során is jó szolgálatot tehet az előre fizetett kártya, amit sok esetben utazási irodában, áruházban vagy trafikban is megvásárolhatnak majd, így nem kell bankba menniük vagy pénzt váltaniuk. A megkérdezettek 46 százaléka rövidebb nyaralás során is megfontolná a kártya használatát, 44 százalékuk pedig egy hosszabb vakáció során is fizetne vele.

A külföldi utak alkalmával a magyar válaszadók 59 százaléka költene az előre fizetett plasztikon található összegből, leginkább élelmiszervásárlásra (76 százalék), étteremben vagy kávézóban (74 százalék), valamint a közlekedés és az utazási élmények költségeinek rendezésére (73 százalék).

A gyerek is könnyebben bánik vele

Az online vásárlások során a magyar válaszadók 61 százaléka használná az előre fizetett kártyát, leginkább szórakozásra (73 százalék), élelmiszer beszerzésre (72 százalék) vagy könyvek, zene és film vásárlására (71 százalék). Az internetes beszerzések esetében is az a jellemző, hogy a többség inkább kisebb összegű vásárlásoknál fizetne ilyen típusú plasztikkal (55 százalék).

A tetszőleges összeggel (évi legfeljebb 650 000 forinttal az újrafeltölthető-, és 65 000 forinttal az egyszeri feltöltésű termékek esetében) feltölthető előre fizetett kártyát a szülők a gyerekeiknek is átadhatják, így a zsebpénz felhasználása jobban kontrollálható. Ezt a megoldást a magyar válaszadók is szimpatikusnak tartják, 53 százalékuk megfontolná, hogy 13 évnél idősebb gyermekének előre fizetett kártyát adjon.

A megkérdezett magyar szülők leginkább annak örülnének, ha a gyermekük a mobiltelefon egyenlegét töltené fel ilyen kártyával (67 százalék), a szórakozásra szánt zsebpénzt költené el ilyen módon (64 százalék), vagy a könyvekre, zenére, filmekre szánt pénzt fizetné prepaid kártyával (62 százalék).

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Átlagosan hatvan ezer forintot szánunk ajándékra karácsonykor 
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:11
Erős az online költés és a hitelből vásárlás.
Személyes pénzügyek Jön a részvénynyugdíj, mutatjuk, mit tudunk róla eddig
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 19:04
Németországban újfajta nyugdíj bevezetését tervezik, amely az eddigi klasszikus állami nyugdíjt egészítené ki, és a járulék részvényekbe fektetésén alapulna. Ez felpezsdítheti a németek befektetési kedvét és a részvénypiacot is. Irigykedve nézik a svéd modellt, amely igencsak bejött, évente átlag 11 százalékot hozott a nyugdíjasoknak húsz éven keresztül.
Személyes pénzügyek Melyiket érdemes választani: a napelemes pályázatot vagy az otthonfelújítási támogatást?
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 10:56
December 6-tól nagylelkű támogatási forma válik elérhetővé a napelemes rendszerek telepítésére és fűtéskorszerűsítésre, akár 11 millió forintos értékben. Ez számottevően meghaladja a maximum hárommillió forintot kínáló otthonfelújítási támogatást, de az ördög a részletekben rejlik: az új napelemes pályázat nemcsak a személyi feltételekben, de a költségek elszámolásában is szigorúbb - derül ki a Bank360 összeállításából.
Személyes pénzügyek Milliókat adnál a gyerek 18. szülinapjára? Most kell rámenni az állami támogatásra
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 09:10
Az idei állami támogatás még csak 6 ezer forint a babakötvényre, jövőre viszont megduplázzák - aki az idei pénzt sem akarja az államnál hagyni, az még most fizessen be.
Személyes pénzügyek Jöhet a nyugdíjfordulat? Félnek a jövőtől a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:55
Nőtt azoknak a 35 év alattiaknak a száma, akik nyugdíj- és egészségpénztárban gondolkodnak – derül ki a Prémium Önkéntes Pénztárak adataiból.
Személyes pénzügyek Még mindig sok a tévhit, ha a végrendeletekről van szó
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 13:46
Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére.  
Személyes pénzügyek Sokan nem terveznek a tavalyinál fényűzőbb karácsonyt
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 15:34
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai az idei ünnepeken is nyomot hagynak.
Személyes pénzügyek Megrohamozták a hazai bankokat
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:07
Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete. Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében.
Személyes pénzügyek Rengeteg értékes szerves hulladék megy veszendőbe
Natív tartalom | 2021. november 30. 16:03
Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.
Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló