1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az előzetes adatok szerint 2012 első félévében 43 603 gyermek született, 4,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 66 833 volt, ami 0,7 százalékos emelkedést jelent a 2011. január–júniusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 23 230 fő volt, 1453-mal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az előzetes adatok szerint 2012 első félévében több gyermek született, de a halálozások száma is kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A születésszám az év első  öt hónapjában meghaladta az előző évit, júniusban viszont az emelkedő irányzat megtorpant, és  1,8 százalékkal kevesebb újszülött jött világra, mint az előző év azonos hónapjában.

Összességében az év első hat hónapjában 43 603 gyermek született, mintegy 1900-zal (4,5%-kal) több, mint 2011 azonos időszakában. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-emelkedés ennél kisebb mértékű, 3,9 százalékos volt. A halálozások száma januárban és májusban jelentősen, júniusban kisebb mértékben csökkent az előző évhez képest. A február és április közötti három hónapban viszont többen hunytak el, mint egy évvel korábban. Különösen a márciusi halálozási többlet volt számottevő (9,2%), amiben az akkor tetőző influenzajárványnak is meghatározó szerepe lehetett. Összességében az év első hat hónapjában 0,7 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, ami az előző évhez viszonyított 441-gyel több halálozásból adódott. A szökőnaphatást is figyelembe véve, a halálozások száma 0,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedést követően az idei év első hat hónapjában ismét enyhén csökkenő trendet mutatott. A márciusi és júniusi emelkedés mellett az év többi hónapjában kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés áprilisban és májusban volt, amikor 6,3 százalékkal csökkent a házasságkötések száma az előző év azonos hónapjaihoz képest. Összességében 2012 első félévében 14 377 házasságot kötöttek, ami 247-tel,  1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 13,5 halálozás jutott. Az előbbi 0,4 ezrelékponttal, az utóbbi 0,1 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 2,9 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal volt alacsonyabb az előző évinél. A természetes fogyás mértéke a 2011. január–júniusi 5,0 ezrelékről 4,7 ezrelékre mérséklődött. 2012 első hat hónapjában ezer élveszületésre
5,3 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, a 2011. január–júniusi 24 683-mal szemben 2012 első félévében 23 230 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 17 ezer fővel csökkent. Eszerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 941 ezer fő volt.

 

 

 

 

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám valamennyi régióban emelkedett, ennek mértéke Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön volt a legjelentősebb, 8,2, illetve 6 százalékos, Észak- és Közép-Magyarországon pedig a legkisebb mértékű (3,0, ill. 3,5%). A halálozások száma az országos irányzattal szemben három régióban csökkent,
a legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon (2,5%-kal). Az emelkedő irányzatú négy régió közül
Dél-Alföldön nőtt a legnagyobb mértékben a halálozások száma, 3,4 százalékkal. Mindezek következtében 2012 első félévében a természetes fogyás üteme öt régióban mérséklődött, kettőben pedig kismértékben emelkedett. Közép-Dunántúlon a növekvő számú születések és a csökkenő halálozások következtében mintegy 19 százalékkal mérséklődött, Észak-Magyarországon viszont a mérsékeltebb születésszám- emelkedés és az átlagosnál magasabb halálozás miatt mintegy 2 százalékkal nőtt a természetes fogyás mértéke. A házasságkötések száma három régióban emelkedett – a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön (8,3%) –, négy régióban pedig visszaesett. A legjelentősebb csökkenés Észak-Magyarországon volt (5,4%).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Személyes pénzügyek Ennyi most a törlesztője egy 25 és 50 millió forintos lakáshitelnek
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 19:15
Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.
Személyes pénzügyek A járvány meghozta a kockázatvállalási kedvet is a tőkepiacon
Márkázott tartalom | 2021. június 2. 16:56
Azt gondolhatnánk, hogy válságidőszakban mindenki óvatosabbá válik, a pandmémia a befektetési piacon azonban alaposan rácáfolt erre. A Takarékbank tapasztalatai szerint kockázatvállalóbbak lettek a magyarok. Ehhez kellett a járvány előtti év bősége, a klasszikusan biztosnak mondott eszközök csökkenő reálhozama, a nemzetközi hatások és a pénzpiaci edukáció is. Megutatjuk, mit hozott a koronavírus-járvány itthon a befektetési piacon.   
Személyes pénzügyek Ne lepődjön meg, ha nem éri el a Mobilkincstár-alkalmazást
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 10:51
Akinek van a Magyar Államkincstárnál vezetett számlája, és mobil applikáción keresztül szeretett volna belépni, az csalódva vehette tudomásul az elmúlt napokban, hogy az alkalmazás nem működik. Mint kiderült, technikai dolgok állnak a háttérben.
hírlevél
depositphotos