<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az egész Európai Unióban sehol sem él több tinédzser kizárólag az apjával, mint Magyarországon. Az egyszülős családban élő fiatalok száma ugyanakkor alig haladja meg az uniós átlagot.

Az Európai Unió statisztikai hivatala az ősz folyamán számolt be egy 2011-es kutatás eredményeiről. A háztartások, családok életkörülményeit feltérképező, meglehetősen szerteágazó vizsgálat részeként 14 év körüli fiatalokat kérdeztek meg arról, hogy kikkel élnek egy háztartásban. A kétszülős családban élők aránya Görögországban volt a legmagasabb (93,1 százalék) és Lettországban a legalacsonyabb (75,8 százalék), hazánkban pedig az uniós átlaghoz közeli 84,2 százalék. Amiben különbözünk az uniós átlagtól, az a gyermeküket egyedül nevelő apukák aránya: a megkérdezett magyar fiatalok 4,1 százaléka nyilatkozta azt, hogy az édesapjával él, miközben ez az arány Svédországot kivéve minden tagállamban kisebb, mint 3 százalék, az uniós átlag pedig 1,8 százalék.

Az egyszülős háztartások száma Magyarországon. Forrás: KSH

Persze az egyszülős háztartásokban még így is sokkal többen vannak a gyermeket nevelő édesanyák: a 14 év körüli magyar fiatalok 9,8 százaléka ilyen családban él, ami pontosan megegyezik az Európai Unió átlagával. Bár az adatok módszertani okokból közvetlenül semmiképpen sem hasonlíthatóak össze a 2011-es népszámlálás eredményeivel (például mert az nem csak a 14 év körüli gyermekekre vonatkozik), ez utóbbi azt jelzi, hogy az elmúlt tíz évben gyorsabb ütemben nőtt a gyermeküket egyedül nevelő férfiak, mint a hasonló helyzetben lévő nők száma.

Image credit: goldenkb / 123RF Stock Photo

Az előző (2001-es) népszámlálás óta 58 ezerről 72 ezerre, azaz 19 százalékkal emelkedett a gyermeket egyedül nevelő apukák aránya. Bár az abszolút növekedés az édesanyák esetében sokkal nagyobb volt, hiszen számuk 413 ezerről 465 ezerre emelkedett, a százalékos változás körükben nem érte el a 12 százalékot.

A korábbi népszámlálások adataiból viszont az is kiderül, hogy a "gyerekes apukák" számának megugrása nem példa nélküli, sőt. A rendszerváltás idején, 1990-ben még magasabb is volt a számuk, ám az ezredfordulóra ez a növekmény eltűnt. Ami viszont egyértelmű és nem változik évtizedek óta: népszámlálásról népszámlálásra emelkedik az egyszülős családok száma.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Személyes pénzügyek Átírta a moratórium szabályait a kormány: pénzt adnak vissza a bankok
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 08:46
Nem csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról jelent meg rendelet a szerda éjszakai Magyar Közlönyben: mivel a hitelmoratórium a drágább hitelekkel rendelkezők tartozását nagyon megdobná, a hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámoltatja a bankokkal a kormány, a különbözetet pedig visszafizetteti.
Személyes pénzügyek Hasznos bankszámla-tippek katás vállalkozásoknak
Gergely Péter | 2021. szeptember 15. 19:29
Nem biztos, hogy minden vállalkozó tisztában van vele, a jó drága pénzforgalmi bankszámla megnyitása csak azok számára kötelező, akik az áfakörbe tartoznak. Azok a vállalkozók, akik alanyi vagy tárgyi áfamentesek - köztük a jelentős, több mint 400 ezresre duzzadt katás kör - valójában választhatják a lakossági számlákat is a vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére. Itt pedig sokkal előnyösebb konstrukciókat találni.
Személyes pénzügyek Toplista a magánegészségügyben: hová fordulnak a leggyakrabban a magyarok?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 15:39
Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:49
Varga Mihály a Facebook oldalán jelentette be a hírt.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos