6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MVM-hez tartozó KOM Központi Okos Mérés nevű cég csak a működésre elköltött legalább 700 millió forintot, miközben az átlagfizetés 679 ezer forint volt.
Vöő Kristóf, a KOM Zrt. vezérigazgatója a cég 2016 novemberében tartott eszközbemutató sajtótájékoztatóján. (Forrás: hirado.hu)

A cikk eredetileg a G7-en jelent meg.

Van egy állami cég, ami elköltött 3,7 milliárd forint állami támogatást, de úgy, hogy semmit nem lehet tudni arról, hogy ennek mi lett az eredménye. Egy dolog látszik biztosan, hogy az állami áramcéghez, az MVM-hez tartozó KOM Központi Okos Mérés nevű cég csak a működésre elköltött legalább 700 millió forintot, miközben az átlagfizetés 679 ezer forint volt.

Pedig egyébként jó hírnek kellene lennie, hogy a magyar állam támogatja az okosmérőket, és ezek fejlesztésébe kezd. Ráadásul ez semmiben nem kerül nekünk, hiszen az Európai Unió 3,6 milliárd forinttal támogatja a célt.

Csakhogy a 2017-ben indult program elvileg 2018 őszére be is fejeződött, de azóta sem látszik eredmény. Hiába kerestük a KOM Zrt.-t e-mailben és telefonon, illetve az anyavállalat MVM-et is, nem voltak hajlandók semmit elárulni arról, hogy mi is lett a projekt eredménye. A KOM Zrt. honlapján lévő a legfrissebb információk alapján csak annyit tudhatunk a projektről, hogy 2016-ban elkezdődött, majd szintén 2016-ban kiadtak két sajtóközleményt.

Pedig a cégnek egyrészt azért kellene információkat adnia, mert állami tulajdonú vállalatként közérdekű adat is lenne, hogy mire és mit költenek, milyen eredményekkel. Másrészt az EU jóváhagyásával, külföldi támogatásból zajlott le a projekt.

Magyarország a szén-dioxid kvótáinak értékesítésért kapott összegeket olyan projektekre használhatja, amivel csökkentheti az üveggáz hatású gázok kibocsátását. Az okosmérők elméletileg ezt segítik: ezzel az árak kereslet-kínálat alapú változtatásával rá lehet szorítani a fogyasztókat, hogy csúcsidőszakban kevesebbet fogyasszanak, vagy információkat lehet nekik adni arról, hogy miért és mikor fogyasztanak sokat, hogyan fogyaszthatnak kevesebbet. A pontosabb információk a fogyasztókról segítenek jobban méretezhető gáz- és villamoshálózatok építésében, amelyek olcsóbbak lehetnek, és kevesebb energia kell a fenntartásukhoz. A projekt keretében 60 ezer háztartás felszerelését tervezték okosmérőkkel, Nyíregyháza és Miskolc volt a projekt központi eleme.

A forrást a magyar minisztérium biztosította, de uniós jóváhagyással. Az NFM 2017. október 13-án kötött támogatási szerződést a KOM Zrt.-vel 3 milliárd 598 millió forint értékben. Ennek a szerződésnek az eredeti határideje 2018. szeptember 4. volt. Ennek ellenére azóta sem hallottunk róla.

A projekt működése ehhez képest hihetetlenül pazarlónak tűnik. A cég 2017 végéig csak fizetésre elköltött 662 millió forintot, autó bérlésre pedig további 32 milliót. Ezen felül még irodát is bérelni kellett 16 alkalmazottnak, így feltehetően még a 700 milliónál is többe került az a szervezet, ami 3,6 milliárd forrást kezelt – azaz a források ötödét elvitte a működés. Rejtély, hogy miért kellett az MVM leánycégének, a magyar áramhálózatot működtető MAVIR Zrt.-nek külön drága projektcéget létrehoznia, és miért nem tudta külön társaság helyett a MAVIR ezt a projektet megvalósítani.

A szerződéseknek fent kellene az Infotv. rendelkezései alapján lenni a KOM Zrt. honlapján, de itt a vezetők fizetésén kívül semmilyen más adatot nem tesznek közzé. Összegyűjtöttük ezért, hogy kik és mire nyertek el közbeszerzések keretében szerződéseket:

A cég pénzügyi adataiból azt lehet kiolvasni, hogy más tevékenysége, forrása nem volt az okosmérési projekten kívül. A 3,6 milliárdos támogatást pedig szinte egészében elkölthették: a cég közbeszerzései 3,5 milliárdot tesznek ki, de lehetnek olyan szerződések is, amik nem érték el a közbeszerzési határértéket, így nem láthatjuk őket.

A KOM Zrt.-nél az átlagfizetés sem alakult rosszul, 2017-ben bruttó 679 ezer forint volt.

A céges vezetőkre érdemes még visszatérni, mivel egy csupán 10-16 főt alkalmazó céghez egészen magas fizetéseket kaptak a főnökök, akik gyakran váltották egymást. Csupán három és fél év alatt sikerült 50 százalékkal emelni a cég vezetőjének fizetését. A havi bruttó 1,5 millió a prémiummal együtt már 2,1 millióra nőhet, ami messze eltúlzottnak tűnik egyetlen projekt lebonyolításával foglalkozó cégnél.

A KOM Zrt. vezetőinek fizetése

A cégjegyzék alapján öt vezérigazgatója volt a cégnek az elmúlt öt évben. Érdekes módon a fizetések közzétételének időpontjában nem mindig sikerült a vezérigazgató fizetését feltüntetni.

A KOM Zrt. kiadásainak nagy része, egy közel 3,3 milliárd forintos tétel a Sagemcom Kft. kifizetésére ment el. Érdekes módon a céggel kötött szerződés kiírása szerint nem is a KOM Zrt., hanem a MAVIR Zrt. a megvalósítás helyszíne (így még kevésbé érthető, hogy miért volt szükség a drága szervezet létrehozására). A szerződés legdrágább eleme a közel 650 millió forintra árazott adatkezelési rendszer, bár ez csak opcióként szerepelt a szerződésben. Erről a műszaki leírás ismerete nélkül nem sokat lehet tudni. De a szerződésből sem sokat lehet arról kiolvasni, hogy miről is szólt ez a rendszerintegrációs munka pontosan.

A fejlesztéseket végző Sagemcom egyébként nagyon ügyesen pályázik az állami közbeszerzéseken: 31,6 milliárd forintnyi közbeszerzést ért el a francia tulajdonban lévő vállalkozás 2016 óta, ezek között van a Magyar Turisztikai Ügynökség adatszolgáltató központja is.

Sőt, ügyesen pályáztak állami és uniós támogatásokra is. A Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatalnál 300 milliót kaptak “A fenntartható energiagazdálkodást támogató Intelligens Mérési és Vezérlési Platform kialakítása” című projektjükre 2017-ben. 2016-ban pedig uniós forrásból 1,7 milliárd támogatást kaptak a “SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben” címmel – bár ebből nem tudni, mekkora összeg illeti a céget, és mennyi a partnereiket. A vállalkozás tehát 2 milliárd uniós támogatást és 3 milliárd forint megrendelést is kapott okosmérés témában, ezek után remélhetőleg már nagyon jól értenek hozzá, és kiváló okosmérési rendszereket telepítenek Magyarországon.

Nem ez az egyetlen olyan leánycége az MVM-nek, aminek pazarlónak tűnik a működőse, a startupokba befektető leánycégről már korábban beszámoltunk, ami többet költött működésre, mint befektetésekre.

G7-re továbbkattintva szemléletes grafikonokat is láthat.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG