TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
-

A kínai vállalatok által épített 5G-hálózat jelentős kockázattal jár.

A közeljövőben az ötödik generációs (5G) vezeték nélküli technológia alkotja majd a világ gazdaságainak és közszolgáltatásainak gerincét. A megjelenés előtt álló 5G-s vezeték nélküli hálózatok átalakítják a világot, és életünk valamennyi területére hatással lesznek, a mobiltelefonoktól kezdve az önvezető autókon át egészen a villamos hálózatokat és vízvezeték rendszereket magában foglaló kritikus infrastruktúráig. Az új, összekapcsolt alkalmazások forradalmasítják majd a vállalkozások működését, fejlesztik az infrastruktúrát és átalakítják személyes kommunikációnkat. Mivel ezek az applikációk központi szerepet töltenek majd be az életünkben, most fontosabb, mint valaha, hogy az 5G hálózatokon keresztül folyó adatforgalmat biztonságban tudhassuk.

De mit tehetünk magánéletünk védelméért, az üzleti titkok eltulajdonítása ellen és a szolgáltatáskimaradások megakadályozása érdekében? Mint a modern társadalmakban általában, itt is az a döntő, hogy bízhassunk a telekommunikációs szolgáltatónkban.

Előnyei mellett az új 5G hálózati infrastruktúra nemzetbiztonsági kockázatokat is rejthet. Az egyik legkomolyabb aggály, ha a berendezéseket olyan vállalat telepíti, amelyet egy idegen állam kormánya irányíthat vagy befolyásolhat. Márpedig a fogyasztók joggal szeretnének bízni abban, hogy adataik biztonságban lesznek 5G-szolgáltatójuknál, amely kimaradások nélküli, folyamatos üzemelést biztosít. Ez több, mint egyszerű technikai kérdés.

A kínai telekommunikációs vállalatokra olyan konkrét törvények vonatkoznak, amelyek értelmében kötelesek a kínai kormány és hírszerző szervei érdekeit szolgálni. Emiatt, ha a Huawei, a ZTE vagy más kínai gyártó építi ki egy ország háttérben futó 5G-infrastruktúráját, akkor a kínai kormány számára nyitva áll a lehetőség, hogy befolyást gyakorolhasson az adott rendszer felett. Az általuk épített 5G-hálózat kiszolgáltatja adatainkat a kínai autoriter rendszernek, amely törvényekkel kötelezi az információk átadására ezeket a cégeket.

Van azonban biztonságos alternatívája a Kína által épített 5G-hálózatoknak. Több ország – köztük az Egyesült Államok, számos EU-tagállam, Ausztrália, Kanada, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Királyság – fejlesztett ki alternatív 5G-hálózatokat, vagy dolgozik jelenleg is ezen. Az adatvédelmen, a nemzetbiztonsági szempontokon, az emberi jogokon és a közösen vallott értékeken alapuló együttműködés keretében olyan rendszereket és berendezéseket fejlesztenek, amelyek biztonságot nyújtanak az ártalmas, autoriter szereplők szabad világot célzó fenyegetéseivel szemben. Finn, svéd és dél-koreai vállalatok már ma is kínálnak olyan 5G-szolgáltatásokat, amelyek versenyképesek a Huawei, a ZTE és más kínai cégek megoldásaival. Ugyanakkor, ellentétben a kínai vállalatokkal, ezek a cégek nem lekötelezettjei egyetlen autoriter rendszernek sem, amely kényszeríthetné őket felhasználóik adatainak eltulajdonítására vagy akár kritikus rendszerek leállítására.

Minél több ország, vállalat és állampolgár teszi fel a kérdést, hogy kire bízhatják legérzékenyebb adataikat, a válasz annál világosabb: semmiképpen sem a Kínai Kommunista Párt megfigyelő államára.

A cikk megjelenését az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége támogatta.

(x)

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés
Címkék: Vállalat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél