Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Átkötésekkel felbukkan Leisztinger Tamás egyik régi bizalmi embere is.

Lapunk számolt be elsőként arról, hogy a BKV buszbérlési tenderén egy olyan társaság nyert, amelyet kis idővel a pályázat kiírása előtt alapítottak, a hátterében pedig egy ciprusi offshore cég áll, amely végső soron Leisztinger Tamás nagyvállalkozó bizalmi embereihez, munkatársaihoz köthető. Írásunk nyomán a főváros – bár a vizsgálatuk a közbeszerzési szabályoknak megfelelőnek találták az eljárást - leállította a teljesítést, egyben kötbér fizetésére kötelezte a nyertesnek kihirdetett CR-Facilities Kft.-t.

E céget három másik társaság alapította, közülük a Cratis Ingatlanbefektető és Szolgáltató Zrt. érdekes mostani írásunk szempontjából. E vállalkozás egyik tulajdonosa ugyanis a ciprusi bejegyzésű Agrina Holdings Ltd, vagyis egy offshore cég, amin végül elbukott a fővárosi tender.

Van azonban még egy tulajdonosa a cégnek: a tavalyi évről leadott beszámoló kiegészítő melléklete szerint minimális hányaddal, 10 darab törzsrészvénnyel dr. Lendvai Erzsébet is részesedett a vállalkozásból. A többségi hányad 1970 darab törzsrészvénnyel az Agrináé volt.

A Cratis alapításakor is jelen lévő Lendvai Erzsébet neve nem ismeretlen az észak-magyarországi sportéletben. Cégein keresztül tulajdonos az egri labdarúgó sportkubot, valamint a diósgyőri kosárlabda csapatot működtető vállalkozásban (Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy Leisztinger Tamás is Miskolcon vált meghatározó szereplőjévé tulajdonosként a hazai sportéletnek).

Ebben üzlettársa Zala László, akit ugyanazon a XI. kerületi lakcímen tartanak nyilván a cégpapírokban, mint Lendvai Erzsébetet. Zala Lászlót a kétezres években Leisztinger Tamás bizalmasaként tartották nyilván a sajtóban (például a Magyar Narancs 2004-es cikkében), neve a Leisztinger érdekeltségébe tartozó Arago Befektetési Holding Rt. XI. kerületi ingatlanbefektetéseivel (Öböl-projekt) került összefüggésbe. A hvg.hu cikke alapján pedig a regnáló kerületi vezetéssel is kapcsolatban áll az ügyvéd.

De a Lendvaihoz köthető céghálóban többször felbukkan Sasinszki Ágnes neve is, akit az Arago magas beosztású vezetőjeként azonosított alapcikkünk. A hatályos cégpapírokban ugyan már nem szerepel a neve az aktív vezető tisztségviselők között, de az Arago internetes oldalán vezérigazgató-helyettesként szerepeltetik.

Egy szó erejéig visszatérve a sporthoz – mivel lapunk kiemelten foglalkozik az ágazat üzleti szegmensével -, a diósgyőri kosárcsapat (ahol a Steel City Kft.-n keresztül van jelen Lendvai Erzsébet) mögötti vállalkozás közel 80 milliós veszteséggel zárta a 2019-es évet, az egri futballcsapat (itt a Lend-Ball Kft. jelenti a kapcsolódási pontot Lendvaihoz) pedig 16,4 milliós adózott eredményt ért el abban az évben.

A Cratis egyébként nagyon jó évet zárt tavaly. a 2006-os alapítású cég 669 474 000 forint adózott eredményt ért el – úgy, hogy közben az értékesítési árbevétele 740 ezer forint volt. Az eredményt máshonnan, osztalékbevételből könyvelték el: 727,8 millió forint folyt be a céghez így, szemben az egy évvel korábbi 4,6 millióval. Társaságiadó-fizetési kötelezettsége egyébként nem keletkezett a társaságnak – derül ki szintén ebből a dokumentumból. Mint ahogy az is, hogy mindössze 1 dolgozót tartottak nyilván az előző évben főfoglalkozásúként. Ide tartozó információ, hogy a cég személyi jellegű ráfordítása 7,6 millió forint volt 2019-ben.

A beszámolóból nem derül ki, hogy a közel 723 milliós osztalékbevétel milyen csatornán keresztül került a Cratishoz. A vállalkozásnak az alábbi társaságokban volt érdekeltsége 2019-ben (a részesedés mértékét is feltüntettük):

  • Abaúj Kőszénbánya Kft., 100 százalék
  • Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendezési Kft., 99,24 százalék
  • Raritét 2005 Vagyonkezelő Kft., 100 százalék

E cégek mellett az Utazás.com Kft.-ben volt még 50 százaléknyi részesedése a melléklet szerint. Ilyen névvel azonban nem találni céget a nyilvántartásokban, utazom.com néven viszont igen. A cég jegyzett tőkéjét idén emelték 115,2 millió forintra az addigi 15,2 millióról.

Vélemény:

A fentiekből egy olyan, céghálóba öltött kapcsolati háló képe rajzolódik ki, amelynek csomópontjában Leisztinger Tamás áll. Az üzletember agresszív cégfelvásárlási üzleteivel hívta fel magára a figyelmet a kilencvenes években. Mivel jó bekötése volt a döntéshozókhoz a szocialista kormányok alatt, a Fidesz hatalomátvétele után át kellett rendeznie portfolióját. Ennek részeként szállodaipari érdekeltségének jelentős részétől megvált, s állítólag az ezt megalapozó megállapodás miatt vállalt szerepet a diósgyőri sportéletben. A fővárosi busztender pikantériáját pedig az adta, hogy Leisztinger és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes egy időben egy párt alkotott.

Címkék: Vállalat BKV

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hova vannak bejegyezve a cégek? Ebben is változást hozott a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:47
Magyarországon a vállalkozások jelentős része a tulajdonosok lakcímén működik, a koronavírus járvány alatt pedig még növekedett is az arány egyes szegmensekben.
Vállalat Mészáros Lőrinc egy külföldi hátterű nagyvállalattól igazolt felsővezetőt
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 14:40
Megint nagyvállalati vezetőt igazolt Mészáros Lőrinc. A nevét viselő építőipari cég a francia hátterű Colastól csábított el egy felsővezetőt.  
Vállalat Modern védelmi megoldások a Bastiontól
Natív tartalom | 2021. április 20. 09:46
Az egész világon jelentős változások mennek végbe napjainkban. A láthatatlan, alattomos ellenséggel szembeni harc hosszú időre nyomot hagy majd a gazdasági életben. A COVID-19 vírus okozta válság időszaka olyan új elemeket hoz be a gazdasági szereplők életébe, melyek új szolgáltatások, új termékek iránti igényeket alakítanak ki, vagy a már meglévőkkel szemben támasztanak új elvárásokat. Egyes ágazatokat mélyebben érint az átalakulás, és vannak olyanok is, amelyeket felületesebben támad meg. Közös jellemző az átalakulásokban, hogy általánosságban véve egyértelműen előtérbe kerül a „védelem”, a „megelőzés” és életünk, javaink biztosítása. Nem teljesen új a helyzet, hiszen az üzleti életben sikeres üzletemberek részéről az élet ezen területei eddig is megfelelő figyelmet kaptak, viszont a jelenlegi válság hatására kialakult új életben bekövetkező változások a jövőben minden eddiginél intenzívebben hozzák fókuszba a biztonsággal, védelemmel kapcsolatos megoldások iránti keresletet és szükségérzetet.  
Vállalat Kazah cég fektet be a Dunaferrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 16:20
A befektető már szeptember óta működteti a céget.
Vállalat Életre kelt a jeti, a Szuperliga felrúgja az eddigi szabályokat
Marosi Gergely | 2021. április 19. 14:44
Az európai futball kereteit feszegeti az a közlemény, amelyet vasárnap éjjel 12 topklub egyszerre hozott nyilvánosságra. Ebben az érintett angol, spanyol és olasz csapatok bejelentették egy szakadár Szuperliga megszervezését. Az UEFA szankciókkal fenyeget és válságtanácskozásokat tart, az elszakadásból futballháború lehet.
Vállalat Eleshet a Roszatom a dukovany megrendeléstől
MTI | 2021. április 18. 13:45
Ha bebizonyosodik, hogy Oroszországnak szerepe volt a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokhoz, az hatást gyakorolhat a dukovany atomerőmű új energiablokkjaira kiírandó meghívásos pályázatban az orosz Roszatom részvételére - jelentette ki Karel Havlícek cseh ipari és kereskedelmi miniszter vasárnap Prágában.
Vállalat Jövőre már Miami is benne lesz a Forma-1-es versenynaptárban
MTI | 2021. április 18. 12:52
Persze az időpont itt is nagyban függ majd a járványhelyzettől. 
Vállalat Vendéglátósok ugrásra készen
MTI | 2021. április 18. 10:44
A jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken - véli a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Vállalat Nyitnak a teraszok, tetszhalott állapotából ébred a vendéglátás
Valkai Nikoletta | 2021. április 16. 17:09
Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.
Vállalat A jeges racionalitás vághatta el Petry herthás karrierjét
Marosi Gergely | 2021. április 15. 15:07
Petry Zsolt, a német Hertha BSC labdarúgócsapatának immáron ex-kapusedzője nyilatkozatával (és az azt követő menesztésével) kirobbantott egy politikailag túlfűtött, miniszterelnöki reakciót kiváltó, diplomáciai szintre is eljutó, sajtóetikai kérdéseket is felvető vitát. Petry nyilatkozata miatt kellett, hogy távozzon Berlin legtradicionálisabb futballklubjától – ugyanakkor egyesületi, vállalati szemszögből aligha lehetett más kimenetele mondatainak, figyelembe véve a Hertha imázsát, hátterét, illetve szakmai-üzleti érdekeit. Hogy miért? Ezt járjuk körbe.
hírlevél
depositphotos