<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Átkötésekkel felbukkan Leisztinger Tamás egyik régi bizalmi embere is.

Lapunk számolt be elsőként arról, hogy a BKV buszbérlési tenderén egy olyan társaság nyert, amelyet kis idővel a pályázat kiírása előtt alapítottak, a hátterében pedig egy ciprusi offshore cég áll, amely végső soron Leisztinger Tamás nagyvállalkozó bizalmi embereihez, munkatársaihoz köthető. Írásunk nyomán a főváros – bár a vizsgálatuk a közbeszerzési szabályoknak megfelelőnek találták az eljárást - leállította a teljesítést, egyben kötbér fizetésére kötelezte a nyertesnek kihirdetett CR-Facilities Kft.-t.

E céget három másik társaság alapította, közülük a Cratis Ingatlanbefektető és Szolgáltató Zrt. érdekes mostani írásunk szempontjából. E vállalkozás egyik tulajdonosa ugyanis a ciprusi bejegyzésű Agrina Holdings Ltd, vagyis egy offshore cég, amin végül elbukott a fővárosi tender.

Van azonban még egy tulajdonosa a cégnek: a tavalyi évről leadott beszámoló kiegészítő melléklete szerint minimális hányaddal, 10 darab törzsrészvénnyel dr. Lendvai Erzsébet is részesedett a vállalkozásból. A többségi hányad 1970 darab törzsrészvénnyel az Agrináé volt.

A Cratis alapításakor is jelen lévő Lendvai Erzsébet neve nem ismeretlen az észak-magyarországi sportéletben. Cégein keresztül tulajdonos az egri labdarúgó sportkubot, valamint a diósgyőri kosárlabda csapatot működtető vállalkozásban (Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy Leisztinger Tamás is Miskolcon vált meghatározó szereplőjévé tulajdonosként a hazai sportéletnek).

Ebben üzlettársa Zala László, akit ugyanazon a XI. kerületi lakcímen tartanak nyilván a cégpapírokban, mint Lendvai Erzsébetet. Zala Lászlót a kétezres években Leisztinger Tamás bizalmasaként tartották nyilván a sajtóban (például a Magyar Narancs 2004-es cikkében), neve a Leisztinger érdekeltségébe tartozó Arago Befektetési Holding Rt. XI. kerületi ingatlanbefektetéseivel (Öböl-projekt) került összefüggésbe. A hvg.hu cikke alapján pedig a regnáló kerületi vezetéssel is kapcsolatban áll az ügyvéd.

De a Lendvaihoz köthető céghálóban többször felbukkan Sasinszki Ágnes neve is, akit az Arago magas beosztású vezetőjeként azonosított alapcikkünk. A hatályos cégpapírokban ugyan már nem szerepel a neve az aktív vezető tisztségviselők között, de az Arago internetes oldalán vezérigazgató-helyettesként szerepeltetik.

Egy szó erejéig visszatérve a sporthoz – mivel lapunk kiemelten foglalkozik az ágazat üzleti szegmensével -, a diósgyőri kosárcsapat (ahol a Steel City Kft.-n keresztül van jelen Lendvai Erzsébet) mögötti vállalkozás közel 80 milliós veszteséggel zárta a 2019-es évet, az egri futballcsapat (itt a Lend-Ball Kft. jelenti a kapcsolódási pontot Lendvaihoz) pedig 16,4 milliós adózott eredményt ért el abban az évben.

A Cratis egyébként nagyon jó évet zárt tavaly. a 2006-os alapítású cég 669 474 000 forint adózott eredményt ért el – úgy, hogy közben az értékesítési árbevétele 740 ezer forint volt. Az eredményt máshonnan, osztalékbevételből könyvelték el: 727,8 millió forint folyt be a céghez így, szemben az egy évvel korábbi 4,6 millióval. Társaságiadó-fizetési kötelezettsége egyébként nem keletkezett a társaságnak – derül ki szintén ebből a dokumentumból. Mint ahogy az is, hogy mindössze 1 dolgozót tartottak nyilván az előző évben főfoglalkozásúként. Ide tartozó információ, hogy a cég személyi jellegű ráfordítása 7,6 millió forint volt 2019-ben.

A beszámolóból nem derül ki, hogy a közel 723 milliós osztalékbevétel milyen csatornán keresztül került a Cratishoz. A vállalkozásnak az alábbi társaságokban volt érdekeltsége 2019-ben (a részesedés mértékét is feltüntettük):

  • Abaúj Kőszénbánya Kft., 100 százalék
  • Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendezési Kft., 99,24 százalék
  • Raritét 2005 Vagyonkezelő Kft., 100 százalék

E cégek mellett az Utazás.com Kft.-ben volt még 50 százaléknyi részesedése a melléklet szerint. Ilyen névvel azonban nem találni céget a nyilvántartásokban, utazom.com néven viszont igen. A cég jegyzett tőkéjét idén emelték 115,2 millió forintra az addigi 15,2 millióról.

Vélemény:

A fentiekből egy olyan, céghálóba öltött kapcsolati háló képe rajzolódik ki, amelynek csomópontjában Leisztinger Tamás áll. Az üzletember agresszív cégfelvásárlási üzleteivel hívta fel magára a figyelmet a kilencvenes években. Mivel jó bekötése volt a döntéshozókhoz a szocialista kormányok alatt, a Fidesz hatalomátvétele után át kellett rendeznie portfolióját. Ennek részeként szállodaipari érdekeltségének jelentős részétől megvált, s állítólag az ezt megalapozó megállapodás miatt vállalt szerepet a diósgyőri sportéletben. A fővárosi busztender pikantériáját pedig az adta, hogy Leisztinger és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes egy időben egy párt alkotott.

Címkék: Vállalat BKV
A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Orbán Viktor a hűséges fegyverhordozója bankját sem kímélte
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 10:52
Az állami intézkedések több mint 70 milliárd forinttal rövidítették meg a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Bankot, amely azonban még így is bőven nyereséges lett és a többi mutatója is nőtt éves szinten.
Vállalat Elképesztő rekordról számolt be a Toyota
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 10:24
A Toyota még soha annyi járművet nem értékesített februárban a vállalat fennállása óta, mint az idén.
Vállalat Nagyon hasít a kínai elektromosautó-gyár
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:20
A BYD Co., a New Energy Vehicles (NEV), azaz a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású járművek vezető kínai gyártója, tavaly jelentősen növelte nyereségét annak hatására, hogy nőttek a bevételei és az eladásai.
Vállalat Aligha perdül táncra az MSZP exelnöke Matolcsy György válaszától
Csabai Károly | 2023. március 29. 15:32
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ugyanis azt írta a neki ugyancsak írásban feltett kérdésre Tóth Bertalannak, hogy nem merült fel a 4iG Nyrt. részvényeit érintő, tiltott piaci manipulációra utaIó gyanú, amely a jegybanktörvény szerinti piacfelügyeleti eljárás megindítását tenne indokolttá.
Vállalat Megtörténik az egyesülés, figyelnie kell a Bankholding ügyfeleinek is
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:48
Április 30-án lezárul az MKB Bank és a Takarékban egyesülése, bankszünnapokat is tartanak.
Vállalat A Vörös Dior 85 éves lett
Elek Lenke | 2023. március 26. 16:23
Szegény munkáscsalád gyermekéből lett világhírű divattervező Szlava Zajcev, akinek először engedélyezték a Szovjetunióban, hogy ruhái saját nevén futhassanak.
Vállalat Elszólta magát Elon Musk - elképesztő, mennyi pénzt bukott
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 11:57
A Twitter alkalmazottainak küldöt emailből derül ki, mennyit ér szerinte most a 44 milliárd dollárért megvett cég.
Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG