TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Audax veszi meg az EKER-t, az összefonódás-engedélyezési kérelem már a versenyhivatalnál van.

A Gazdasági Versenyhivatal honlapja szerint mai nappal benyújtották a magyar energiapiac egy fontos szereplőjének, az EKER-nek az adásvételéhez szükséges versenyhivatali engedélykérelmet a GVH-hoz. Az eladó a német E.ON, a vevő a spanyol tőzsdén jegyzett Audax Renovables, aki pedig végül lemaradt a bizniszről, az Mészáros Lőrinc, illetve a magyar tőzsdén jegyzett Opus.

Július első felében jött a hír, hogy az Audax Renovables megvásárolja az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-t., azaz az EKER-t. A portéka a magyar villamosenergia kiskereskedelmi piacon mintegy 25 százalékos részesedéssel bír, honlapja szerint több tízezer (a GVH-hoz benyújtott engedélykérelem szerint 27 ezer) kis- és középvállalatnak, önkormányzatoknak valamint nagyobb cégeknek szolgáltat.

A spanyol bázisú vállalat a hazai cég egészét vásárolja meg. Akkori közleményükben jelzik, hogy ügyfélkörük 80 ezerre bővül a deal lezárta után. Az ügylettel - mint írták - a magyar energiapiac egyik legfontosabb szereplőjévé válnak, ami egyben illeszkedik a terjeszkedési terveikbe.

A közleményben azt is jelezték, hogy az ügylet lezárásához szükség lesz még a magyar és európai hatóságok jóváhagyására, amelyek megszerzését az idei harmadik és negyedik negyedévre várják.

Ezek egyike a GVH összefonódást engedélyező határozata, amelyhez most nyújtották be a kérelmet.

Az abban leírtak szerint az Audax a villamos energia- és földgáz kiskereskedelem terén Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban és Hollandiában van jelen több mint 365 ezres ügyfélportfólióval. Az energia termelési üzletága 127 MW összteljesítményű szélerőmű portfoliót irányít Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában. Emellett Panamában van egy építés alatt álló 66 MW-os szélerőmű beruházása, és több, összességében 320 MW-os fotovoltaikus naperőmű beruházása Spanyolországban.

Vagyis nem kispályás játékosról van szó, mégha a neve nem is cseng feltétlenül ismerősen idehaza. Annál inkább az lehet az Opus, amely mögött egyik meghatározó befektetőként Mészáros Lőrinc áll, akit pedig végképp nem kell bemutatni. Az Opus úgy jön a képbe, hogy az év elején még ők is megkörnyékezték az E.ON-t, hogy megvásárolhassák tőlük az EKER-t. Februári bejelentés szerint az Opus kötelező érvényű ajánlatot tett az energetikai cégre.

Az akkori tervek szerint az EKER közvetlen, 100 százalékban az Opus leánycége lett volna, a vételárhoz pedig nem kapcsolódott volna közvetlenül banki finanszírozás.

Azonban a terveket felülírta az élet, pontosabban a koronavírus-járvány: az Opus erre hivatkozva nem újította meg június elején kötelező érvényű ajánlatát, miszerint potenciális vevőként részt vesz a több körös pályáztatási folyamatban (melyet a BNP Paribas Corporate Finance intézett, az E.ON pénzügyi tanácsadójaként). Erre az elhatározásra a "jelen piaci körülmények gondos mérlegelését követően" jutottak.

Így végül ez a bolt nem került be a Mészáros-birodalomba.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Címkék: Vállalat Energetika

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Vállalat Kedvezményes vállalati hitelek: a bankszámladíjakon csúszhatnak el a cégek?
Privátbankár.hu | 2020. november 22. 17:24
A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.
Vállalat Karácsony Gergely összevon cégeket és megszüntet bizottságokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 20. 19:04
A kormány által gazdaságilag is szorongatott Fővárosi Önkormányzat összevonja öt szolgáltató cégét. Ezen kívül más takarékossági lépést is végrehajt  – közölte Karácsony Gergely főpolgármester péntek este.
Friss
hírlevél