BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 1. 15:47

Egyetlen jelentős tranzakció hozott izgalmat az egykori cégbirodalom megmaradt részében.

Sok más vállalkozáshoz hasonlóan a Gyurcsány-család tulajdonában lévő két cég is közzétette beszámolóját a 2019-es évről. A számok pedig azt mutatják, hogy már nem a céges üzleti tevékenység a hangsúlyos az életükben, ami minden bizonnyal összefüggésben van az aktívabb politikai szerepvállalással.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára ugyanis a tavaly tavaszi választáson bejutott az Európai Parlamentbe, a Demokratikus Koalíció listavezetőjeként. Ebben a helyzetben pedig értelemszerűen kevesebb figyelem jutott a tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. tanácsadási bizniszére, ami ráadásul sok szálon kapcsolódott az Európai Unióhoz, ezért már csak összeférhetetlenségi okokból is indokolt volt a cég lefékezése.

Még csúnyább lehetett volna

Vélhetően erre vezethető vissza, hogy a cég adózott eredménye negatív lett (-12,699 millió forint) az egy évvel korábbi – igaz, acélosnak nem nevezhető – 1,75 milliós pozitív eredmény után. Szintén a mérsékelt üzletvitel jele, hogy a saját tőke egy év leforgása alatt 52,3 millió forintról 15,3 millióra csökkent, amely az adózott eredmény változása mellett az eredménytartalék 22,5 milliós apadására vezethető vissza. Erre szükség volt, mert a cég értékesítési árbevétele 33 millió forinttal esett vissza: tavaly mindössze 340 ezer forintot könyveltek el ezen a soron.

Még csúnyább is lehetett volna a vége, ha a bevételek apadását nem követi a kiadások visszafogása, de mind az anyagjellegű, mint a személyi jellegű ráfordításokat megvágták. Egyszóval elmondható, hogy az Altus Befektetési Zrt. tetszhalott állapotba került.

Érdemes megemlíteni, hogy a beszámoló szerint tavaly is megvolt még a 12 százalékos tulajdonrészük a Cellum Bulgaria AD-ben, amely cég viszont Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági miniszterhez köthető (valamint egy zavaros pénzügyeiről elhíresült bolgár bankhoz, írta az index).

A családi vagyonkezeléssel foglalkozik a másik cég, az Altus Portfolió Kft., amelynek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a tulajdonosa. E cég adózott eredménye 9,685 millió forint volt tavaly, ami egyértelműen jobb, mint az egy évvel korábbi -56 millió forint volt. Ahhoz képest viszont, hogy 2016-ban még 1,3 milliárd forintot mutattak ki, a tavalyi eredmény már szinte észrevehetetlen. Négy évvel ezelőtt egyébként a többi érdekeltség – Motim, Béta-Roll – eladásából származó bevétel futott keresztül a vállalkozáson.

Egy vagyonkezelő cégnél nem az értékesítési árbevétel a meghatározó, de azért rögzítjük, hogy tavaly 0 forint jelent meg a kasszában ezen a jogcímen. Az, hogy mégis pozitív lett az eredmény, a ráfordítások lefaragásának és a korábbinál eredményesebb pénzügyi műveleteknek volt köszönhető.

A saját tőke a másik céggel ellentétben emelkedett, 51,2 millió forintról 60,9 millióra. Itt is látszólag csendesen folyt az élet a múlt évben, de azért volt egy jelentősebb pénzáram, melyre később visszatérünk.

Ha összeadjuk a két cég teljesítményét, azt kapjuk, hogy a családi érdekeltségek saját tőkéje 103,5 millióról 76,2 millióra apadt egy év alatt. Ezen belül az adózott eredmény javult (-54,2 millióról -3,014 millióra), de még így is mínuszos. Még egy érdekesség: a két cég együttesen 461 ezer forint társaságiadó-fizetési kötelezettségről vallott.

A szülők az előző év során mindkét cégben átengedték az irányítást a fiúknak, Gyurcsány Tamásnak, ami szintén annak a jele, hogy más feladatokat most fontosabbnak tartanak. Gyurcsány Ferenc kivonulása az üzleti életből azonban már korábban elkezdődött, ahogy erről ebben a cikkünkben beszámoltunk.

Mindazonáltal nem kell aggódni a politikuscsalád megélhetése miatt: Gyurcsány Ferenc legutóbbi, idén január végén leadott vagyonnyilatkozata szerint árfolyamértéken 734,7 millió forint megtakarítása volt értékpapírokban, de például feltüntette – erre utaltunk cikkünkben -, hogy az Altus Portfólió Kft.-ből kivett 238,3 millió forintot. Ennek tudható be, hogy az amúgy visszafogottan működő cég mérlegfőösszege 159 millió forintra csökkent a korábbi több mint 370 millióról.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Az oroszok már dolgoznak, a magyarok még csak pislognak - így áll a vasúti gigabizniszünk Egyiptomban
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 16:59
A közös gyártókonzorcium orosz fele elkezdte leszállítani az Egyiptom által megrendelt 1300 vasúti kocsi első darabjait. A Dunakeszi Járműjavítóban még nem gyártottak a projektre semmit, de ígérik, hamarosan nekiállnak a munkának.
Vállalat Szlovén tévécsatornát szerezhetett a TV2 Csoport
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 11:17
A TV2 Média Csoport, illetve annak tulajdonosa, Vida József sikeres ajánlatot tett a Planet TV megvásárlására, értesült a Media1 egyelőre hivatalosan nem megerősített, szlovén sajtóhírek alapján.
Vállalat Meghátrált a Facebook a gyűlöletbeszéd miatt reklámstopot hirdető cégek elől
MTI | 2020. július 1. 11:08
Beérni látszik a Stop Hate for Profit mozgalom.
Vállalat Ez még a Facebooknak is fájhatma
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 19:44
Jó ideje folyik a vita arról, hogy a Facebook mennyire felelős akár jogi, akár erkölcsi értelemben az oldalakon megjelenő véleményekért. A cég eddig ezeket a kritikákat sikeresen szerelte le, és érzékelhetően nem sokat tett ezek szűrésére vagy elrejtésére. Most viszont komoly nyomás alá kerülhet a közösségi oldal.
Vállalat Egyre mélyebb gödörben a Nissan, bezárják a dél-koreai gyárakat
MTI | 2020. június 29. 11:01
Ha ez így megy tovább a Nissan két év múlva már nem is fog létezni, mondta az egyik részvényes a vállalat hétfői közgyűlésén.
Vállalat Mi lesz a járvány után az autógyártással?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 16:38
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövidtávon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Cégek, amelyek jól jöttek ki a válságból
Privátbankár.hu | 2020. június 27. 11:33
A Piac & Profit azok között a cégek között tallózott, amelyek úgy tűnik, nyertesei a válságnak. Voltak iparágak, amelyeket a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal. Bár a megváltozott helyzet többek számára kínál új lehetőségeket, ezeket nem mindenki tudja kihasználni.
Vállalat Újabb európai légitársaság kapott állami segítséget
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 26. 18:31
Állami mentőcsomagot kapott a KLM is, a holland királyi légitársaság 3,2 milliárd euró értékű hitelről és hitelkeretről állapodott meg a kormányzattal.
Vállalat Nem csak ellenség, barát is lehet a válság
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 12:18
Daniel Korioth, a Bosch csoport Magyarországért és az Adria régióért felelős vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója a koronavírus-járvány ellenére is optimista. Úgy véli, most van igazán komoly előnye annak, mennyire diverzifikált a Bosch. Magyarország komoly stratégiai szerepet tölt be a Bosch csoport működésében, és ezt a válság sem írja felül. 
Vállalat Újraindulási modell vállalatoknak - lehet úgy dolgozni, hogy ne fertőződjön meg mindenki?
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 06:33
Indul az élet az irodákban, ügyfélszolgálatokon, üzemekben, ez azonban számos új feladatot jelent a cégeknek, annak érdekében, hogy alacsony szinten tartsák a fertőzöttség munkahelyi kialakulásának esélyét. Teljes bizonyossággal nem lehet elhárítani a veszélyt,ezt a munkavédelmi törvény sem várja el tőlük, de azt igen, hogy minimalizálják a munkavállalók megbetegedésének kockázatát. A Piac & Profit magazinban Dr. Balázs Annát, a CMC Déli Klinika vezérigazgatóját kérdeztük arról, hogyan indulhatnak újra a munkahelyekjárványügyi szempontból.
hírlevél