TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyetlen jelentős tranzakció hozott izgalmat az egykori cégbirodalom megmaradt részében.

Sok más vállalkozáshoz hasonlóan a Gyurcsány-család tulajdonában lévő két cég is közzétette beszámolóját a 2019-es évről. A számok pedig azt mutatják, hogy már nem a céges üzleti tevékenység a hangsúlyos az életükben, ami minden bizonnyal összefüggésben van az aktívabb politikai szerepvállalással.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára ugyanis a tavaly tavaszi választáson bejutott az Európai Parlamentbe, a Demokratikus Koalíció listavezetőjeként. Ebben a helyzetben pedig értelemszerűen kevesebb figyelem jutott a tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. tanácsadási bizniszére, ami ráadásul sok szálon kapcsolódott az Európai Unióhoz, ezért már csak összeférhetetlenségi okokból is indokolt volt a cég lefékezése.

Még csúnyább lehetett volna

Vélhetően erre vezethető vissza, hogy a cég adózott eredménye negatív lett (-12,699 millió forint) az egy évvel korábbi – igaz, acélosnak nem nevezhető – 1,75 milliós pozitív eredmény után. Szintén a mérsékelt üzletvitel jele, hogy a saját tőke egy év leforgása alatt 52,3 millió forintról 15,3 millióra csökkent, amely az adózott eredmény változása mellett az eredménytartalék 22,5 milliós apadására vezethető vissza. Erre szükség volt, mert a cég értékesítési árbevétele 33 millió forinttal esett vissza: tavaly mindössze 340 ezer forintot könyveltek el ezen a soron.

Még csúnyább is lehetett volna a vége, ha a bevételek apadását nem követi a kiadások visszafogása, de mind az anyagjellegű, mint a személyi jellegű ráfordításokat megvágták. Egyszóval elmondható, hogy az Altus Befektetési Zrt. tetszhalott állapotba került.

Érdemes megemlíteni, hogy a beszámoló szerint tavaly is megvolt még a 12 százalékos tulajdonrészük a Cellum Bulgaria AD-ben, amely cég viszont Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági miniszterhez köthető (valamint egy zavaros pénzügyeiről elhíresült bolgár bankhoz, írta az index).

A családi vagyonkezeléssel foglalkozik a másik cég, az Altus Portfolió Kft., amelynek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a tulajdonosa. E cég adózott eredménye 9,685 millió forint volt tavaly, ami egyértelműen jobb, mint az egy évvel korábbi -56 millió forint volt. Ahhoz képest viszont, hogy 2016-ban még 1,3 milliárd forintot mutattak ki, a tavalyi eredmény már szinte észrevehetetlen. Négy évvel ezelőtt egyébként a többi érdekeltség – Motim, Béta-Roll – eladásából származó bevétel futott keresztül a vállalkozáson.

Egy vagyonkezelő cégnél nem az értékesítési árbevétel a meghatározó, de azért rögzítjük, hogy tavaly 0 forint jelent meg a kasszában ezen a jogcímen. Az, hogy mégis pozitív lett az eredmény, a ráfordítások lefaragásának és a korábbinál eredményesebb pénzügyi műveleteknek volt köszönhető.

A saját tőke a másik céggel ellentétben emelkedett, 51,2 millió forintról 60,9 millióra. Itt is látszólag csendesen folyt az élet a múlt évben, de azért volt egy jelentősebb pénzáram, melyre később visszatérünk.

Ha összeadjuk a két cég teljesítményét, azt kapjuk, hogy a családi érdekeltségek saját tőkéje 103,5 millióról 76,2 millióra apadt egy év alatt. Ezen belül az adózott eredmény javult (-54,2 millióról -3,014 millióra), de még így is mínuszos. Még egy érdekesség: a két cég együttesen 461 ezer forint társaságiadó-fizetési kötelezettségről vallott.

A szülők az előző év során mindkét cégben átengedték az irányítást a fiúknak, Gyurcsány Tamásnak, ami szintén annak a jele, hogy más feladatokat most fontosabbnak tartanak. Gyurcsány Ferenc kivonulása az üzleti életből azonban már korábban elkezdődött, ahogy erről ebben a cikkünkben beszámoltunk.

Mindazonáltal nem kell aggódni a politikuscsalád megélhetése miatt: Gyurcsány Ferenc legutóbbi, idén január végén leadott vagyonnyilatkozata szerint árfolyamértéken 734,7 millió forint megtakarítása volt értékpapírokban, de például feltüntette – erre utaltunk cikkünkben -, hogy az Altus Portfólió Kft.-ből kivett 238,3 millió forintot. Ennek tudható be, hogy az amúgy visszafogottan működő cég mérlegfőösszege 159 millió forintra csökkent a korábbi több mint 370 millióról.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Vállalat Kedvezményes vállalati hitelek: a bankszámladíjakon csúszhatnak el a cégek?
Privátbankár.hu | 2020. november 22. 17:24
A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.
Vállalat Karácsony Gergely összevon cégeket és megszüntet bizottságokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 20. 19:04
A kormány által gazdaságilag is szorongatott Fővárosi Önkormányzat összevonja öt szolgáltató cégét. Ezen kívül más takarékossági lépést is végrehajt  – közölte Karácsony Gergely főpolgármester péntek este.
Vállalat Hadat üzen az offshore cégeknek Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 15:55
A Főpolgármesteri Hivatal egyúttal arra kérte a BKV-t, hogy indítson vizsgálatot a buszbérlési ügyben.
Vállalat Eltiltották a cégvezetéstől, most feleségén keresztül bizniszel a győri vállalkozó
Szakonyi Péter | 2020. november 20. 11:02
Sikeresen jutatta be a termékeit egy sor kiskereskedelmi láncba az Absolut Product Kft. A “versenyképes” áron szállított árucikkeket gyártó cég mögött egy olyan üzletember sejlik fel, aki az elmúlt években több tucat társaságot vitt jégre, s akit eltiltottak a vállalatvezetéstől is. Egykori cégeinek adótartozása pedig megközelíti az egymilliárd forintot.
Vállalat Kilábalás a válságból - újabb kedvező jelet láthatunk, ezúttal a cégfelvásárlási piacon
Király Béla | 2020. november 20. 05:25
A válság hatására befagyott a vállalati felvásárlások globális piaca, ám az elmúlt napokban óriási pezsgésnek lehettünk szemtanúi. A jelek szerint a befektetők megnyugodtak, ami a kilábalás újabb jele lehet.
Vállalat Bértárgyalások: nem lesz könnyű menet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 19. 18:34
Bizonytalanok a munkáltatók, béremelésben sem nagyon gondolkodnak.
Vállalat 80 milliárd forintra nő a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretösszege
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 09:58
Erősödnek a magyar vállalkozások beruházási igényei, ezért a kormány 40 milliárdról 80 milliárd forintra emeli a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program idei keretét - jelentette ki Varga Mihály a Vajda-Papír Kft. legújabb, a program keretében megvalósuló gyártóüzemének digitális alapkőletételén, áll a minisztérium közleményében.
Friss
hírlevél