<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Mol gyakorlatilag egyedül maradt a nagykereskedői piacon, senki nem akarja ekkora veszteséggel árulni az üzemanyagot. Azt mondják, mindenkit ellátnak, az új ügyfeleiket is. Elmondták, miért nem veszik át a felkérés ellenére a bezárt kutakat.

A Mol Nyrt. minden szerződéses partnerét határidőre kiszolgálja, a magyarországi benzinkutak ellátása folyamatos, zavartalan, és az is marad - jelentette ki Orosz András, a Mol kiskereskedelmi üzletágának vezetője online háttérbeszélgetésen szerdán, amelyet a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) csütörtöki performanszának bejelentése apropóján tartottak.

Hozzátette: a Mol töltőállomásokon a márciusi forgalom várhatóan több mint másfélszerese lesz az ilyenkor megszokottnak. Március 9-én, 10-én kiugró, közel háromszoros volt a kiskereskedelmi igény, mivel a nagykereskedelmi vásárlók is a benzinkutakra mentek.

Sorbaállás egy óbudai Mol-benzinkúton 2022. márciusában. Fotó: Privátbankár.huSorbaállás egy óbudai Mol-benzinkúton 2022. márciusában. Fotó: Privátbankár.hu

Senki sem akarja benyelni a veszteséget - egyedül maradt a Mol

Hazuga Károly, nagykereskedelmi értékesítési igazgató arról tájékoztatott, hogy a teljes magyar nagykereskedelmi piacot érintette a megnövekedett üzemanyag kereslet márciusban. Korábban a teljes országos értékesítés 480-490 millió liter üzemanyag volt a teljes piacon, és ez várhatóan kb. 15 százalékkal nő márciusban. Ezt a növekedést az üzemanyagturizmus, a pánikvásárlás és a nemzetközi tranzitforgalom adta a 480 forintos, maximált nagykereskedelmi ár február végi bevezetése óta. Ez azt jelenti, hogy minden nagykereskedőnek 480 forintos áron kell a kiskereskedőknek, a töltőállomásoknak értékesíteni a benzint és a gázolajat. A rendelet minden magyarországi nagykereskedőre vonatkozik, a Mol maradéktalanul teljesíti a rendelet előírásait, miközben "szinte egyedül maradt a piacon".

Hangsúlyozta, jelenleg a Mol az egyetlen szereplő, amely teljesíti a kötelezettségét, mindenkinek biztosítva a folyamatos üzemanyagellátást, hiszen stratégiai vállalatként szolidaritást vállal minden magyar fogyasztóval és első számú célja a hazai ellátásbiztonság. Az elmúlt 15 napban több mint 50 új szerződött partnerük lett. Versenyjogilag transzparensen, május 31-ig kötnek mindenkivel szerződést, a kiszolgálás folyamatos. Minden megrendelőt azonosan kezelnek a rendszerükben - mondta, a szakembereik által visszaigazolt mennyiséget pedig megfelelőnek nevezte az érintett régió ellátásához. Az új vevői szerződéseket a lehető legrövidebb időn belül megkötik, pedig a Ptk. szerint erre 30 napjuk lenne - jegyezte meg.

A Mol úgy készül, hogy május 15-én vége az árstopnak

November óta van a 480 forintos hatósági ár a kiskereskedelemben, a nagykereskedelmi ár eközben "erősen volatilis" volt, előfordult ennél jóval olcsóbb. Közölte azt is, hogy a kiskereskedelmi oldalról minden Mol benzinkút megerősített létszámmal szolgál ki. Arra készülnek, hogy május 15-ig marad az üzemanyagok hatósági ára - jelezte.

Kérdésre közölte: adataik szerint mintegy kétezer benzinkút működik Magyarországon, ebből ezer, úgynevezett fehér kút, vagyis családi vállalkozásban működő, kis benzinkút. A felvetésre, miszerint már 11 benzinkút üzemeltetésére kérte fel az ITM a Molt, de nem vették át azokat, azt közölte: minden esetben megvizsgálják, hogy 20 kilométeres körzeten belül mennyi töltőállomás működik. Mivel az érintett térségekben több Mol, illetve más szolgáltató által működtetett töltőállomás is üzemel, így jelenleg az ellátásbiztonság megoldott. Nem törvényi kötelességük az ellátás, viszont stratégiai kérdésnek tekintik az ellátásbiztonságot - mondta Hazuga Károly.

A kis benzinkutasok a Mol székháza elé vonulnak

A mintegy 350 kis benzinkutat tömörítő FBSZ március 24-én csütörtökön délre performanszt hirdetett a Mol székháza elé. Az MTI-nek küldött közlemény szerint a szövetségnek több követelése is van, többek között parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérték a benzinárstopra vonatkozó rendeletek szakmai megalapozottságának és hatásainak vizsgálatára.

Március első hetében jelentette be a kormány az árstop miatt jelentős bevételkiesést elszenvedő kisbenzinkutak támogatását, a friss Magyar Közlönyben a forgalomarányos támogatásról jelent meg néhány újabb részlet. A literenként 20 forintos támogatásról az mfor.hu számolt be >>

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
Vállalat Elképesztő eredményeket hozott a Molnak az olcsó orosz olaj
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 08:46
Éves és negyedéves viszonylatban is közel kétszeres eredményt könyvelhetett el a Mol-csoport.
Vállalat Jó hírt kaptak a Richter tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 10:49
Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a gyógyszercég nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése biztosan kétszámjegyű lesz
Vállalat Tovább terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:42
Az izraeli hatóságok az áldásukat adták ahhoz, hogy a magyar informatikai társaság megvehesse a Space-Communication Ltd. részvényeinek 20 százalékát.
Vállalat Ellentétesen teljesített a Richter a háborúban álló országokban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 06:56
Csaknem annyival nőtt a forgalma a hazai gyógyszercégnek Oroszországban, mint amennyivel csökkent Ukrajnában.
Vállalat Megemelte az extraprofit-adót is a kormány a benzinárstop szigorítása mellett
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 13:23
A 480 forintos hatósági üzemanyagáron való tankolás szigorításával egy füst alatt megemelte az extraprofitadót is a kormány.
Vállalat 5,5 milliárdos autóipari beruházás indul Biatorbágyon
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 16:26
Kulcskérdés, hogy minél több elektromos autóipari beruházást tudjunk Magyarországra vonzani - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vállalat Napokig tartó káosz jön a Lufthansánál, több mint ezer járatot törölnek
Privátbankár.hu | 2022. július 27. 06:36
A figyelmeztető sztrájk miatt napokig lehetnek fennakadások a légitársaságnál, elsősorban a frankfurti és a müncheni repülőtér érintett.
Vállalat Mire készül Rácz Jenő? Kérdezzen Ön is a Michelin-csillagos séftől!
Privátbankár.hu | 2022. július 26. 14:19
Saját tervei mellett a fine dining és általában véve a gasztronómia, a vendéglátás kilátásairól kérdezzük csütörtökön Rácz Jenő séfet, a Rumour és a Costes éttermek vezetőjét, a Konyhafőnök című műsor sztárját. Kövesse élőben az online beszélgetést, tegye fel kérdését Ön is!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG