TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Lipóti pék néven sikeres üzletember, Tóth Péter hatalmas sütőüzeme a tervek szerint évente 70-80 ezer tonna kenyeret és péksüteményt dob a piacra és egy újonnan alakuló értékesítési hálózattal veszi fel a versenyt a külföldi kézben lévő gyártókkal és nagy áruházláncokkal.

Az eredeti átadási határidőhöz képest féléves késéssel, jövő szeptemberben indul a próbüzem a Lipóti Tóth és Társa Zrt. hatvani üzemében. A gigantikus, 8 hektáron elterülő 20 ezer négyzetméteres "kenyérgyárat" évente 70-80 ezer tonna minőségi pékáru hagyja majd el, az értékesítést pedig egy vadonatúj, most formálódó kereskedelmi hálózat végzi majd. Évi 50-60 ezer tonna lisztet használnak majd fel, amelyet hazai beszállítóktól vesznek és az üzem naponta 50 ezer liter kovászlét is "elfogyaszt".

Magas minőséget és kedvező árat ígérnek. Fotó: MTI Magas minőséget és kedvező árat ígérnek. Fotó: MTI

Az alapító Tóth Péter kérdésünkre elmondta, hogy a legkorszerűbb, kifejezetten az új cég igényeire tervezett és készített 4 gépsor naponta 1,3 millió darab pékárut állít majd elő: 30-40 féle alapterméket. Nem csupán az üzem mérete, hanem értékesítési stratégiája is különleges. A hatvani üzem ugyanis 10-15 nagy pékséget lát majd el készáruval, s ezek megyénként vagy régiónként terítik tovább a pékárut.

A terv az, hogy az értékesítési lánccal lefedjék az egész országot, vagyis majd' minden településen elérhetőek lesznek az itt készült termékek. Ehhez az kell, hogy a nagy pékségek alá eleinte 300-400 bolt, az indulást követően pedig már 1500 kereskedő tartozzon.

Teljesen új koncepciót - nyugati mintát követve - dolgoztak ki a termékpalettára is. A hagyományos termékek - kifli, zsemle, fehér kenyér - mellett például megtartják a most is sikeres pityókás kenyeret és a nosztalgia kiflit is. Az előkészített pékárut a nagy pékségek sütik készre és forgalmazzák, a kisebb pékségek a fagyasztott alapanyagot teszik kemencébe, de a termékek egy részét szeletelve előrecsomagolva szállítják a boltokba. Végül pedig kapható lesz olyan fagyasztott előrecsomagolt pékáru is, amelyet otthon a sütőben lehet ropogósra sütni.

Tóth Péter kifejtette, hogy kifejezetten magas minőségű és kedvező árú termékekkel jelennek meg jövő év végén és arra is ígéretet tett, hogy egy évig nem emelnek majd árat - ezt követően pedig csökkenteni akarja az új vállalkozás árszintjét.

A cégcsoportba jelenleg egy tatabányai társaság, a Lipóti Sütőipari Kft. és a lipóti központú Lipóti Pékség Kft. tartozik. Az előbbi tavaly 4,6 milliárdos árbevétel mellett 378 milliós adózás előtti eredménnyel zárt, az utóbbi forgalma 3,7 milliárd forint volt, 392 milliós eredmény mellett. A csoportban 450-en dolgoznak, ez a hatvani üzem belépésével 200-zal bővül. Az értékesítési hálózatba országszerte 230 mintabolt tartozik, két év múlva ezt 350-re tervezik bővíteni.

A hatvani üzem belépése alaposan felforgatja majd a piacot. Jelenleg ugyanis ezt a külföldi kiskereskedelmi láncok dominálják. A Tesco, Auchan, Spar, Lidl,, Aldi, Penny Market együttesen a pékáruk piacának több mint felét jelentik, a Lipóti pékségek piaci részaránya jelenleg még csak 2-3 százalék. Az új "kenyérgyár" belépésével valósággal kilő a cég, hiszen rövid idő alatt ez az ötszörösére növekedhet. 

Az új üzem beruházása meghaladja a 18 milliárd forintot. Ebből 7 milliárdot tesz ki az épület, 10 milliárdot a berendezések, 1 milliárdot pedig a tervezés és az előkészítés. A beruházást az állam 6,75 milliárd forintos vissza nem térítendő támogassal segítette, 8 milliárd hitelt vesznek fel. A cég másik tulajdonosa a WHB-csoportot is birtokló Paár Attila, aki a 100 Leggazdagabb című - a Piac&Profittal együtt a héten megjelenő kiadvány idei listáján 53 milliárd forintos vagyonnal a 25. helyen szerepel. Tóth Péter ugyanezen kiadvány regionális listáján szerepel, vagyonát 6-8 milliárd forint közé becsülték.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél