TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kormányzati koncepció és konkrét stratégia készül az építésügy számára, összehangolva az építőipar, az építészet és a mérnöktársadalom jövőképét - mondta Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár.

A Miniszterelnökség feladatkörébe tartozó építésügy és az építészet jövőbeni irányvonalait egy 17 pontban sűrített programcsomagban határozzák majd meg - tette hozzá.

Egyszerűbb lett az élet

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait idézve elmondta, hogy 2015 márciusában az építőipar termelése már 12,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, az idei év első negyedévben pedig 9,2 százalékos volt a termelés bővülése a 2014 első negyedévében mért adatokhoz képest.
A belgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte az ágazat tevékenységét könnyítő kormányzati lépéseket, így például egyszerűsítették az építésügyi eljárásokat, és a közbeszerzések átalakításával is segíteni kívánják a szektor helyzetét.

A bérek és a szakemberek

Kassai Ferenc, a Budapesti és a Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke az építőipart kitörési pontnak nevezte, amely a gazdaság több ágának teljesítményére is kihat. Az elnök sürgette a szektort sújtó szakemberhiány mielőbbi orvosolását.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az ágazat problémáit részletezve az utánpótlás-nevelés fontossága mellett elengedhetetlennek nevezte a bérrendezést. Tájékoztatása szerint az ágazati átlagbér az év végén sem fogja elérni a versenyszféra havi bruttó átlagbérének a 75 százalékát. 

Az ÉVOSZ elnöke egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy az iparágban 82 ezer vállalkozás dolgozik, ebből 80 ezer tíz főnél kevesebbet foglalkoztató mikro- és kisvállalkozó, akiknek a működését megkönnyítené egy átláthatóbb szabályozási rendszer. Megjegyezte, hogy ezeknek a vállalkozásoknak már az is segítség lenne, ha 50 millió forintos értékhatár alatt az elektronikus építési napló vezetési feltételeit egyszerűsítenék.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megölte a lakásbulikat az Airbnb
MTI | 2020. augusztus 24. 12:43
Többé nem lehet partikat szervezni egyik ingatlanjukban sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt Airbnb-s lakást. A dühös szomszédok, de még inkább a koronavírus miatt.
Vállalat Új szintre lép a TransferWise és a Mastercard együttműködése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 24. 11:01
Ezzel lehetővé téve a kártyák kibocsátását a világ bármely olyan piacán, ahol Mastercard kártyákat elfogadnak és ahol a TransferWise engedéllyel rendelkezik.
Vállalat Magyarország lehet az új Kína?
Király Béla | 2020. augusztus 23. 06:08
A járvány az iparban is felfordulást okozott, sokan arra számítanak, hogy a nagy cégek visszahozzák Európába a termelést. Az egyik kézenfekvő új bázis Magyarország lehet. Megmutatjuk, mi szól mellettünk és mi ellenünk.
Vállalat Bruce Willis reklámozta a terméküket, most tejeskávé üzemet adnak át
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 21. 10:51
Több mint 8 milliárd forintos lesz a beruházás.
Vállalat A Strabag építi ki a Neszmély-Dunaradvány közötti komp magyar oldalát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 08:58
A beruházás 1,8 milliárd forintot tesz ki. Az átkelővel napi 600 személyautó takaríthat meg 40 kilométeres kerülőt Szlovákia felé. 
Vállalat Kiszivárgott két név, megvan az Index új főszerkesztője és egyik főszerkesztő-helyettese?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 19. 08:11
Hivatalosan nincsenek megerősítve.
Vállalat A világ egyik legmodernebb harcjárművét gyártják hamarosan Magyarországon
MTI | 2020. augusztus 18. 08:09
A magyar állam vegyesvállalatot alapított a német Rheinmetall hadiipari céggel, melynek keretében a Lynx nevű harcjárművet gyártó üzemet létesítenek nálunk. A megállapodással több mint kétmilliárd euró értékű fejlesztési program indult el.
Vállalat Sok pénzt tettek Mészáros Lőrincék a kínaiakkal vasutat építő cégükbe
Székely Sarolta | 2020. augusztus 18. 06:08
Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.
Vállalat Újabb amerikai lépések jönnek a Huawei ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 17. 17:46
A washingtoni kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium a honlapján.
Vállalat Az államé lett a sármelléki repülőtér
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 13:17
90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.
Friss
hírlevél