<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Gulyás az országos veszélyhelyzet kihirdetésekor azt mondta, látja a jeleit annak, hogy a vírus miatti pánikhangulatot kihasználva a kereskedők visszaélnek a helyzettel, és felnyomják az árakat. Vámos György, a mások mellett a Tescót, a Spart és az Aldit is a tagjai között tudó OKSZ főtitkára most arról nyilatkozott lapunknak, hogy még csak a gyanú jelét se tapasztalja annak, hogy ilyesmi történne.
Bevásárlókocsik egy Tesco áruház parkolójában. Illusztráció. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány figyelni fogja a boltokban az árak alakulását - válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a veszélyhelyzet bejelentésekor szerdán az Mfor.hu kérdésére. Mint Gulyás elmondta, látnak olyan jeleket, hogy a kereskedők visszaélnek a kialakult helyzettel, ezért minden ilyen esetben hatósági vizsgálatot fognak indítani.

A miniszter kijelentésére reagálva Vámos György, az OKSZ főtitkára megkeresésünkre elmondta, a szövetség tagvállalatai alá tartozó áruházaknál még a gyanú jelét sem tapasztalja annak, hogy nyerészkedési szándékkal nőttek volna meg az árak. Ennek még a feltételezést is visszautasította Vámos György. A cikk megjelenését követően Vámos György közölte: pontosabban az OKSZ tagvállalatai esetében.

Egyúttal hozzátette: azoknál a termékeknél, ahol áremelkedés tapasztalható, ott a beszerzési ár is megemelkedett. Európa szerte sok helyen zárlat van, emiatt nemzetközi szinten is megugrott a beszerzési ár (például szájmaszkoknál). Vámos szerint élesen külön kell választani azt a helyzetet, amikor egy termék ára a beszerzési ár miatt nő meg, illetve azokat az eseteket, ahol nyerészkedni akarnának.

Az OKSZ főtitkára egyetért a kormány azon lépésével, hogy szükség van ellenőrzésekre, de egyúttal nyomatékosan azt is hangsúlyozta, célirányos ellenőrzésre van szükség, azaz oda menjen ellenőrizni a hatóság, ahol felvetődik a gyanú.

Nincs ok a pánikvásárlásra

Az OKSZ pénteken ezen felül ismét közleményben fordult a vásárlókhoz. Ebben a néhány héttel ezelőtti üzenetét ismétli meg, már az országos veszélyhelyzet kihirdetése után. Az ugyanis szemlátomást újabb bevásárlási-spájzolási hullámot indított meg a koronavírustól tartók körében.

Mint most is írják, élő kapcsolatot tartanak fenn és együttműködnek minden érintett területen a kormánnyal, a hatóságokkal, továbbá a beszállítókkal is. Beszállítóikkal együttműködve az elmúlt hetekhez hasonlóan most is mindent megtesznek azért, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. Előfordulhat ugyanakkor, teszik hozzá most is, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban egyes cikkek kitöltési üteme az árupótlás (rendelés a gyártótól, szállítás, rakodás) időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet. Az áruházak eddig pótolni tudták a polcokról kifogyott élelmiszereket, mivel a gyártók a kereskedők rendeléseit teljesítik.

Az OKSZ tagvállalatai továbbra is azt javasolják, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert.

Mit tehetünk a biztonságos vásárlásért?

A szövetség a családok biztonsága érdekében ezúttal külön ajánlásokat is megfogalmaz. Ezek a következők:

 • Lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjünk vásárolni. A kisgyermekeket, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyük magukkal vásárolni.
 • Az eladótérben a vásárlók tartunk biztonságos távolságot más személyektől, a polcok előtti válogatás, vagy a csemegepult, a pénztár előtti sorban álláskor, a lehetőségekhez igazodó ésszerű mértékben.
 • Ha tudunk, fizessünk készpénz nélküli módon az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is.
 • Ahol rendelkezésre áll, vegyük igénybe az önkiszolgáló pénztárakat.
 • Vásárlás közben is fordítsunk figyelmet az egészségügyi szakemberek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint a kiskereskedelmi üzletekben tartózkodva a vásárló se érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel.
 • Kövessük a köhögés és a légzés higiéniai protokollját. Köhögés vagy tüsszentés esetén takarjuk el a szánkat és az orrunkat egyik könyökkel, vagy zsebkendővel, a lehető leghamarabb dobjuk be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe. Az áruházban ne köhögjünk vagy tüsszentsünk az ott tartózkodókra, vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre.
 • A válogatható frissárut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel ne fogjuk meg, használjunk erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, vagy papírzacskót, amibe be is csomagolhatjuk az árut.
 • Védőmaszkok viszont nem ajánlottak az egészséges emberek számára.
 • Ha interneten rendelünk, az OKSZ azt kéri, jelezzük rendeléseink leadása során, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnénk kiszállítást, és az esetleges lezárás pontos határvonalát. Az áruházak munkatársai veszélyeztetett területekre nem léphetnek be, így a megrendelt áru átadását (amit csak a zárt terület határa előtt tudnak elhelyezni) és az átvétel igazolását elektronikus úton lehet rögzíteni (például sms, vagy e-mail útján). Készpénzes és helyszíni kártyás fizetés, bármilyen közvetlen fizikai érintkezés a lezárt területen tartózkodóval ilyen esetekben nem lehetséges.

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
  Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
  Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
  Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
  Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
  Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
  MTI | 2021. július 29. 15:00
  A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
  Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
  MTI | 2021. július 29. 12:24
  Először csapott le az építőanyag-kommandó.
  Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
  Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
  A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
  Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
  MTI | 2021. július 28. 11:24
  Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
  Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
  MTI | 2021. július 28. 11:16
  Jó lett ez a negyedév.
  Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
  Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
  A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
  Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
  Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
  Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
  Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
  MTI | 2021. július 27. 11:16
  Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
  Vállalat Elismert hazai és nemzetközi szaktekintélyek a 4iG tanácsadó testületében
  Privátbankár.hu | 2021. július 27. 07:11
  Új stratégiai tanácsadói grémiumot hozott létre a 4iG Nyrt. igazgatósága. A nemzetközi kapcsolatok fejlesztésével, komplex tanácsadással megbízott szakmai testület három magyar és két külföldi szaktekintély bevonásával kezdte meg munkáját. A nemzetközi cégvilágban működő advisory boardok mintájára létrehozott szakértői testületet elnökként Czakó Borbála vezeti, a tagok között pedig Nancy Goodman Brinker, Karen Tramontano, Lantos Csaba és Martonyi János is helyet foglal.
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Munkatársakat keresünk!

  Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

  Részletek

  hírlevél
  depositphotos