5p
Gulyás az országos veszélyhelyzet kihirdetésekor azt mondta, látja a jeleit annak, hogy a vírus miatti pánikhangulatot kihasználva a kereskedők visszaélnek a helyzettel, és felnyomják az árakat. Vámos György, a mások mellett a Tescót, a Spart és az Aldit is a tagjai között tudó OKSZ főtitkára most arról nyilatkozott lapunknak, hogy még csak a gyanú jelét se tapasztalja annak, hogy ilyesmi történne.
Bevásárlókocsik egy Tesco áruház parkolójában. Illusztráció. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány figyelni fogja a boltokban az árak alakulását - válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a veszélyhelyzet bejelentésekor szerdán az Mfor.hu kérdésére. Mint Gulyás elmondta, látnak olyan jeleket, hogy a kereskedők visszaélnek a kialakult helyzettel, ezért minden ilyen esetben hatósági vizsgálatot fognak indítani.

A miniszter kijelentésére reagálva Vámos György, az OKSZ főtitkára megkeresésünkre elmondta, a szövetség tagvállalatai alá tartozó áruházaknál még a gyanú jelét sem tapasztalja annak, hogy nyerészkedési szándékkal nőttek volna meg az árak. Ennek még a feltételezést is visszautasította Vámos György. A cikk megjelenését követően Vámos György közölte: pontosabban az OKSZ tagvállalatai esetében.

Egyúttal hozzátette: azoknál a termékeknél, ahol áremelkedés tapasztalható, ott a beszerzési ár is megemelkedett. Európa szerte sok helyen zárlat van, emiatt nemzetközi szinten is megugrott a beszerzési ár (például szájmaszkoknál). Vámos szerint élesen külön kell választani azt a helyzetet, amikor egy termék ára a beszerzési ár miatt nő meg, illetve azokat az eseteket, ahol nyerészkedni akarnának.

Az OKSZ főtitkára egyetért a kormány azon lépésével, hogy szükség van ellenőrzésekre, de egyúttal nyomatékosan azt is hangsúlyozta, célirányos ellenőrzésre van szükség, azaz oda menjen ellenőrizni a hatóság, ahol felvetődik a gyanú.

Nincs ok a pánikvásárlásra

Az OKSZ pénteken ezen felül ismét közleményben fordult a vásárlókhoz. Ebben a néhány héttel ezelőtti üzenetét ismétli meg, már az országos veszélyhelyzet kihirdetése után. Az ugyanis szemlátomást újabb bevásárlási-spájzolási hullámot indított meg a koronavírustól tartók körében.

Mint most is írják, élő kapcsolatot tartanak fenn és együttműködnek minden érintett területen a kormánnyal, a hatóságokkal, továbbá a beszállítókkal is. Beszállítóikkal együttműködve az elmúlt hetekhez hasonlóan most is mindent megtesznek azért, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. Előfordulhat ugyanakkor, teszik hozzá most is, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban egyes cikkek kitöltési üteme az árupótlás (rendelés a gyártótól, szállítás, rakodás) időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet. Az áruházak eddig pótolni tudták a polcokról kifogyott élelmiszereket, mivel a gyártók a kereskedők rendeléseit teljesítik.

Az OKSZ tagvállalatai továbbra is azt javasolják, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert.

Mit tehetünk a biztonságos vásárlásért?

A szövetség a családok biztonsága érdekében ezúttal külön ajánlásokat is megfogalmaz. Ezek a következők:

  • Lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjünk vásárolni. A kisgyermekeket, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyük magukkal vásárolni.
  • Az eladótérben a vásárlók tartunk biztonságos távolságot más személyektől, a polcok előtti válogatás, vagy a csemegepult, a pénztár előtti sorban álláskor, a lehetőségekhez igazodó ésszerű mértékben.
  • Ha tudunk, fizessünk készpénz nélküli módon az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is.
  • Ahol rendelkezésre áll, vegyük igénybe az önkiszolgáló pénztárakat.
  • Vásárlás közben is fordítsunk figyelmet az egészségügyi szakemberek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint a kiskereskedelmi üzletekben tartózkodva a vásárló se érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel.
  • Kövessük a köhögés és a légzés higiéniai protokollját. Köhögés vagy tüsszentés esetén takarjuk el a szánkat és az orrunkat egyik könyökkel, vagy zsebkendővel, a lehető leghamarabb dobjuk be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe. Az áruházban ne köhögjünk vagy tüsszentsünk az ott tartózkodókra, vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre.
  • A válogatható frissárut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel ne fogjuk meg, használjunk erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, vagy papírzacskót, amibe be is csomagolhatjuk az árut.
  • Védőmaszkok viszont nem ajánlottak az egészséges emberek számára.
  • Ha interneten rendelünk, az OKSZ azt kéri, jelezzük rendeléseink leadása során, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnénk kiszállítást, és az esetleges lezárás pontos határvonalát. Az áruházak munkatársai veszélyeztetett területekre nem léphetnek be, így a megrendelt áru átadását (amit csak a zárt terület határa előtt tudnak elhelyezni) és az átvétel igazolását elektronikus úton lehet rögzíteni (például sms, vagy e-mail útján). Készpénzes és helyszíni kártyás fizetés, bármilyen közvetlen fizikai érintkezés a lezárt területen tartózkodóval ilyen esetekben nem lehetséges.
    A rovat támogatója a 4iG

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
    A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
    Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
    A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
    Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
    Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
    2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
    Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
    Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
    Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
    Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
    Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
    Március 25-től már elérhető a lehetőség.
    Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
    Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
    Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
    Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
    Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
    A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
    Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
    Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
    A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
    Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
    Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
    Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
    Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
    Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
    A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG