<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Gulyás az országos veszélyhelyzet kihirdetésekor azt mondta, látja a jeleit annak, hogy a vírus miatti pánikhangulatot kihasználva a kereskedők visszaélnek a helyzettel, és felnyomják az árakat. Vámos György, a mások mellett a Tescót, a Spart és az Aldit is a tagjai között tudó OKSZ főtitkára most arról nyilatkozott lapunknak, hogy még csak a gyanú jelét se tapasztalja annak, hogy ilyesmi történne.
Bevásárlókocsik egy Tesco áruház parkolójában. Illusztráció. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány figyelni fogja a boltokban az árak alakulását - válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a veszélyhelyzet bejelentésekor szerdán az Mfor.hu kérdésére. Mint Gulyás elmondta, látnak olyan jeleket, hogy a kereskedők visszaélnek a kialakult helyzettel, ezért minden ilyen esetben hatósági vizsgálatot fognak indítani.

A miniszter kijelentésére reagálva Vámos György, az OKSZ főtitkára megkeresésünkre elmondta, a szövetség tagvállalatai alá tartozó áruházaknál még a gyanú jelét sem tapasztalja annak, hogy nyerészkedési szándékkal nőttek volna meg az árak. Ennek még a feltételezést is visszautasította Vámos György. A cikk megjelenését követően Vámos György közölte: pontosabban az OKSZ tagvállalatai esetében.

Egyúttal hozzátette: azoknál a termékeknél, ahol áremelkedés tapasztalható, ott a beszerzési ár is megemelkedett. Európa szerte sok helyen zárlat van, emiatt nemzetközi szinten is megugrott a beszerzési ár (például szájmaszkoknál). Vámos szerint élesen külön kell választani azt a helyzetet, amikor egy termék ára a beszerzési ár miatt nő meg, illetve azokat az eseteket, ahol nyerészkedni akarnának.

Az OKSZ főtitkára egyetért a kormány azon lépésével, hogy szükség van ellenőrzésekre, de egyúttal nyomatékosan azt is hangsúlyozta, célirányos ellenőrzésre van szükség, azaz oda menjen ellenőrizni a hatóság, ahol felvetődik a gyanú.

Nincs ok a pánikvásárlásra

Az OKSZ pénteken ezen felül ismét közleményben fordult a vásárlókhoz. Ebben a néhány héttel ezelőtti üzenetét ismétli meg, már az országos veszélyhelyzet kihirdetése után. Az ugyanis szemlátomást újabb bevásárlási-spájzolási hullámot indított meg a koronavírustól tartók körében.

Mint most is írják, élő kapcsolatot tartanak fenn és együttműködnek minden érintett területen a kormánnyal, a hatóságokkal, továbbá a beszállítókkal is. Beszállítóikkal együttműködve az elmúlt hetekhez hasonlóan most is mindent megtesznek azért, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. Előfordulhat ugyanakkor, teszik hozzá most is, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban egyes cikkek kitöltési üteme az árupótlás (rendelés a gyártótól, szállítás, rakodás) időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet. Az áruházak eddig pótolni tudták a polcokról kifogyott élelmiszereket, mivel a gyártók a kereskedők rendeléseit teljesítik.

Az OKSZ tagvállalatai továbbra is azt javasolják, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert.

Mit tehetünk a biztonságos vásárlásért?

A szövetség a családok biztonsága érdekében ezúttal külön ajánlásokat is megfogalmaz. Ezek a következők:

 • Lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjünk vásárolni. A kisgyermekeket, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyük magukkal vásárolni.
 • Az eladótérben a vásárlók tartunk biztonságos távolságot más személyektől, a polcok előtti válogatás, vagy a csemegepult, a pénztár előtti sorban álláskor, a lehetőségekhez igazodó ésszerű mértékben.
 • Ha tudunk, fizessünk készpénz nélküli módon az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is.
 • Ahol rendelkezésre áll, vegyük igénybe az önkiszolgáló pénztárakat.
 • Vásárlás közben is fordítsunk figyelmet az egészségügyi szakemberek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint a kiskereskedelmi üzletekben tartózkodva a vásárló se érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel.
 • Kövessük a köhögés és a légzés higiéniai protokollját. Köhögés vagy tüsszentés esetén takarjuk el a szánkat és az orrunkat egyik könyökkel, vagy zsebkendővel, a lehető leghamarabb dobjuk be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe. Az áruházban ne köhögjünk vagy tüsszentsünk az ott tartózkodókra, vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre.
 • A válogatható frissárut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel ne fogjuk meg, használjunk erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, vagy papírzacskót, amibe be is csomagolhatjuk az árut.
 • Védőmaszkok viszont nem ajánlottak az egészséges emberek számára.
 • Ha interneten rendelünk, az OKSZ azt kéri, jelezzük rendeléseink leadása során, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnénk kiszállítást, és az esetleges lezárás pontos határvonalát. Az áruházak munkatársai veszélyeztetett területekre nem léphetnek be, így a megrendelt áru átadását (amit csak a zárt terület határa előtt tudnak elhelyezni) és az átvétel igazolását elektronikus úton lehet rögzíteni (például sms, vagy e-mail útján). Készpénzes és helyszíni kártyás fizetés, bármilyen közvetlen fizikai érintkezés a lezárt területen tartózkodóval ilyen esetekben nem lehetséges.
  A rovat támogatója a 4iG

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Vállalat Egy másik céggel alapított közös leányvállalatot a 4iG
  Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:54
  Létrejött a Rheinmetall 4iG Digital Services.
  Vállalat Fontosnak tartják, de keveset tesznek a fenntarthatóságért a magyar cégek
  Privátbankár.hu | 2022. december 7. 11:21
  A K&H fenntarthatósági indexe a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is emelkedést mutatott, de ténylegesen inkább a nagy cégek foglalkoznak a kérdéssel.
  Vállalat Hibázott a Mol, meg is kapta a büntetését
  Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:34
  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán.
  Vállalat Átkeresztelik a Telekom leánycégét
  Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:43
  A tervek szerint Telekom Rendszerintegrációs Zrt. néven folytathatja tovább jövőre tevékenységét a Magyar Telekom rendszerintegrációs leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt.
  Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
  Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
  A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
  Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
  Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
  Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
  Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
  Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
  A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
  Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
  Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
  Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
  Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
  Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
  A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
  Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
  Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
  Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG