2p

A szakszervezet adakozással mentené meg a bajba került román légitársaságot. A cégvezetés nincs oda ezért. 

"Dai 1 RON! Salvezi Tarom!" - címmel adakozási akciót indított az állami légitársaságnál működő szakszervezet, a SUT – adta hírül a Maszol.ro erdélyi magyar nyelvű hírportál. Az érdekvédők adományokkal akarják megmenteni az évek óta a csőd szélén lavírozó vállalatot.

A cégvezetés ellenzi az akciót. Úgy vélik, hogy az adakozás aláásná a vállalat imázsát, hiszen nem jótékonysági szervezetről van szó, hanem egy szolgálató vállalatról. A légitársaság vezetősége szerint a Tarom helyzetének meg kell szilárdulnia, a cégnek (a sokadik) átszervezési terv alapján újjá kell születnie.

Adakozással mentené meg a szakszervezet a Tarom román légitársaságot. Fotó: Depositphotos
Adakozással mentené meg a szakszervezet a Tarom román légitársaságot. Fotó: Depositphotos

A szakszervezet bizarr akciója valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy a bukaresti pénzügyminisztérium a napokba nyilvánosságra hozta az állami vállalat 2022-es gazdálkodási adatait. Ezek a vártnál is rosszabbul alakultak.

A Tarom tavalyi árbevétele a jegyárak emelkedése ellenére csupán 1,11 milliárd lej (86 milliárd forint) volt. Ez valamivel elmarad a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben és a 2018-ban elért bevételtől. A vállalat 274 millió lej (21,4 milliárd forint) veszteséggel zárta az évet, ami 26,7 százalékkal haladja meg a tervezett, 216,7 milliós deficitet.

Eközben dolgozói létszám 1144-ről 1182-re nőtt. Az adósságállomány 1,266 milliárd lejről 1,4 milliárd lejre (110 milliárd forint) ment fel. Az idei évre a cégvezetés 62 millió lejes (4,8 milliárd forint) veszteséget tervezett, azonban nem lenne meglepetés, ha túllépnék ezt az összeget.

A Tarom idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Jelenleg 12 saját repülőgéppel rendelkezik és 19 külföldi járata van. A cég 2008 óta veszteséges. Az állami tulajdonú vállalatot az adófizetők tartják el kormányzati támogatások formájában. Az újabb központi támogatásra vonatkozó kérés az Európai Bizottság mint versenyhatóság előtt fekszik.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Az egész világon hasít az egyik nagy skandináv bútorcég
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:20
A JYSK dán kiskereskedelmi lánc globális forgalma a 2022/23-as pénzügyi évben 6,3 százalékkal nőtt, elérve a 38,5 milliárd dán koronát (5,2 milliárd euró), míg az adózás előtti eredménye (EBIT) 3,96 milliárd dán korona (531 millió euró) lett.
Vállalat Startup-ökoszisztéma: kik lesznek idén a legek?
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:10
A díjat a legeredményesebb magyar startup alapítója adja át december 7-én.
Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Vállalat Megtudtuk, mire készül a 4iG és a Rheinmetall
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 18:46
Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.
Vállalat Perre kell mennie a mesterséges intelligenciának
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
A ChatGPT-t készítő OpenAI néhány befektetője jogi lépéseket fontolgat a vállalat igazgatótanácsa ellen - mondták az ügyet ismerő források
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG