Forrás: MTI/Mohai Balázs |
Komoly áfanövekedést kell lenyelniük a munkahelyi étkezdéknek a következő két évben, jövőre 9, azután pedig 22 százalékkal magasabb áfakulccsal kell majd dolgozniuk. Ez jóval magasabb, mint a klasszikus éttermeké, a Világgazdaság cikke szerint így jó eséllyel számos menza megszűnik majd a nyomás hatására. Ráadásul a helyben készült italok áfája is kedvezményesek lesznek, így az sem lesz mindegy, mit isznak a vendégek az éttermekben.
Magyarországon évek óta megközelítőleg 5500 étkezde üzemel munkahelyi vendéglátóhelyként, eltérő kapacitással: van, amelyik zárt irodaházakban működve kizárólag az ott dolgozókból él, mások kiszolgálnak munkahelyeket és utcáról betérő vendégeket is. Utóbbiaknak még lehet esélyük kibújni az áfakulcs alól, már amennyiben hagyományos étteremmé minősíttetik át magukat.