Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.

Bizonytalanság jellemzi leginkább a vállalatok 2021-es évet érintő várakozásait a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) felmérése szerint. A munkaadói szövetség közel 500 vállalat megkérdezésével készített nem reprezentatív felmérést arról, hogyan élték meg a vállalatok a 2020-as évet, és mire számítanak 2021-ben. Az októberben indított felmérés elsődleges célja az volt, hogy képet szolgáltasson a vállalatok helyzetéről a 2021. évi minimálbér tárgyalásokhoz. (A GKI legfrissebb konjunktúraindexéről itt írtunk.)

A cégek több mint felének idén kevesebb lesz az árbevétele, mint 2019-ben. Szintén a vállalatok közel 50 százaléka csak lassú javulást tapasztal a piacon, és 30 százalék azon cégek aránya, amelyek bizonytalan helyzetük miatt a túléléshez külső segítségre szorulnának. Mindössze 20 százalékuk nyilatkozott kedvező piaci körülményekről és arról, hogy növekedni tudott 2020-ban is.

A jövő évet illetően csupán a vállalatok 9 százaléka számít arra, hogy növekedni fog, a többség (37 százalék) teljesen bizonytalan a piaci kilátásokban.

Jelentős azon válaszadók aránya (30 százalék), akik lassú kilábalással talán elérik a 2019-es jövedelmezőség szintet 2021-ben, és a vállalkozások közel negyede erre nem számít. A vállalatok 63 százaléka ugyanolyan nehezen jut szakemberhez, mint a COVID-19 járvány előtt, és mindössze 10 százalék nyilatkozott úgy, hogy könnyebben tud új alkalmazottat felvenni.

Vélemény:

A gazdálkodási környezet komoly próbatétel elé állítja a cégeket, ezzel együtt meglepő, hogy milyen alacsony arányban - 9 százalék - gondolják azt, 2021-ben képesek lesznek növekedni. Pedig a járvány okozta gazdasági válság lefutása jövőre már növekedést vetít előre. A Pénzügyminisztérium idén 6-6,5 százalék körüli visszaeséssel számol, jövőre pedig 3,5-4 százalékos bővülésre. Csakhogy látni kell, hogy ennek alapvetően a bázishatás lesz a motorja: olyan alacsony lesz idén a GDP, hogy onnan egy mérsékeltebb emelkedés is jelentősnek tűnik. Ezzel együtt figyelmeztető, hogy a cégek milyen pesszimistán állnak hozzá a 2021-es évhez. 

Címkék: Vállalat Gyártás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egyre inkább úgy tűnik, 4 százalékkal fog nőni a minimálbér
Valkai Nikoletta | 2021. január 20. 14:16
Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezéstervezet, benne 4 százalékos emeléssel. 
Vállalat A győri Audit is elérte a globális csiphiány
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 12:11
A kecskeméti Mercedesszel szemben náluk nem lesz leállás, de két héten keresztül csak egy műszakban folytatják a gyártást.
Vállalat Alig indult újra a gyártás a kecskeméti Mercedesnél, megint le kell állni
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:05
Őket is elérte a globális félvezető-hiány. Egy hónap szünet után vasárnap éjjel kezdődött újra a termelés, de most újabb tíz nap leállás jön.
Vállalat A miniszterelnök barátai most a Citadellát újíthatják fel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 10:10
20 milliárd forintos megbízást jelent mindez a miniszterelnök barátai kezében lévő cégeknek.
Vállalat 19 milliárdért újítják fel a Lánchidat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:46
Hosszas vajúdás után lezárult a felújításra kiírt tender.
Vállalat "Megtaláltuk az utunkat a borkészítésben" – Schieber Anita borról, alkotásról és üzletről
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 15:59
Egy szokatlanul barátságtalan időjárással megvert évben, nehéz évjáratban indult útjára tíz évvel ezelőtt a Schieber Pincészet, a kezdeti nehézségek azonban így sem tudták elvenni a kedvet a továbbiaktól. Schieber Anita és férje, Schieber Markus tudatos technológia-fejlesztési lépésekkel, elhivatottsággal, tapasztalatszerzéssel vágott neki a megmérettetésnek, amely a borbarátok kegyeiért zajlik. A tudatos beruházások, a minőségre törekvés és a küldetéstudat meghozta az eredményeket is. A Schieber borok több rangos díjat elhoztak már, Schieber Anita mégis arra a legbüszkébb, hogy a szekszárdi borvidék messze földön híres borászokból álló mezőnye tavaly a borvidék legjobbjának választotta a Tabu kékfrankost.
Vállalat Megint emelte a béreket az Aldi - ennyi most a kezdőfizetés
MTI | 2021. január 18. 11:13
4-8 százalékkal emelte idén a béreket az Aldi Magyarországon.
Vállalat Rövidített munkaidőre kényszerülnek a német autógyárak, mert a kütyüipar elvitte az alkatrészeket
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 09:25
Fennakadt az elektronikai alkatrészek szállítása. Visszapattanna a termelés, de így nem tud.
Vállalat Karácsony Gergely szerint kompenzációt kell adnia a kormánynak a kiesett iparűzési adó után
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 17:09
Teljeskörű és automatikus kompenzációt kell, hogy kapjanak az önkormányzatok - mondta Budapest főpolgármestere a kormányzat és önkormányzati szövetségek egyeztetése után. 
Vállalat 3,3 milliárd forintból fejleszti hazai központjait a GE
MTI | 2021. január 14. 10:26
Budapesten és Szegeden lesz bővítés, a cég 45 új mérnököt vesz fel.
Friss
hírlevél