<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Bemutatta életnagyságú utaskabinját a Hyperloop Transportation Technologies. A cég az ígéretek szerint három éven belül megvalósítja Elon Musk lebegő, csőben száguldó szerelvényének tervét. Egyelőre azonban még a biztonsági előírások sincsenek meg, és nem is ők az egyedüli cég a hyperloop-versenyben.
Forrás: Hyperloop Transportation Technologies

Újabb lépéssel kerültünk közelebb Elon Musk egyik nagy álmának megvalósításához kedden: bemutatta első életnagyságú utaskabinját a Hyperloop Transportation Technologies, írja a CNBC.

A hyperloop technológiát Musk még 2013-ban álmodta meg. A földalatti tömegközlekedés megreformálását és felgyorsítását célozza, és a lényege, hogy metrószerű szerelvények külön az erre gyártott, légritkított csövekben közlekednek, ám nem síneken, hanem mágnesek segítségével a sínek felett lebegve, akár 1200 kilométer per órás sebességgel. Így a Los Angeles-San Francisco távot 30 perc alatt lehetne megtenni vele.

Musk ezt a projektet nem akarta házon belül megoldani, a kizárólagos fejlesztésről lemondott, így most több cég verseng egymással a tervek megvalósításáért. Ezek egyike a kaliforniai székhelyű HTT, mely a bemutatót viszont kivitelező partnerük székhelyén, Cadizban tartotta.

Az utaskabin 32 méter hosszú, és öt tonnát nyom. Egyelőre nincs végleges szám, hogy hány utas fér majd el benne, mert a beltere még nincs teljesen kidolgozva, de a HTT 28-40 férőhellyel számol. A kabin külső felülete egy speciális, karbonszálas borítás, melybe érzékelő szenzorokat építettek, majd a Marvel-képregények és filmek fantáziafémének nyomán a cég elnevezte vibraniumnak.

A szerelvény majdani utasainak a jelen állás szerint még külön lemondó nyilatkozatot kell aláírniuk, mielőtt beszállnak a kapszulába, mert a hyperloop jogi és biztonsági előírásai még nincsenek kidolgozva.

A bemutató után a kapszulát elszállítják a HTT toulousi kutatás-fejlesztési központjába, ahol élesben, síneken - pontosabban sínek fölött - is letesztelik. A cég vezetősége azt ígéri, hogy három éven belül elkészülnek a teljes és működőképes szerelvényekkel. Cső is lesz, amiben az utasok száguldozhatnak majd, mert a HTT már több megállapodást is megkötött hyperloop-pályák építésére Kínában, Ukrajnában és az Egyesült Arab Emírségekben.

Viszont nem a HTT az első vállalat, mely előállt a tesztelhető kabinjával: a Virgin Hyperloop One nevű cég még februárban, Dubajban mutatta be a saját prototípusát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Parragh László a katáról: az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 12:33
A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.
Vállalat A háború miatt óvatosan terveznek a magyar kkv-k, de a fizetésemelést nem ússzák meg
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:34
A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék. 
Vállalat Kiderült, ki a leggazdagabb magyar
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 04:16
Csütörtöktől érhető el 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány, a rangsor élére ismét Mészáros Lőrinc került, aki immár 480 milliárdos vagyonnal bír.
Vállalat IT vagyongazdálkodási tanúsítványt szerzett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 14:49
A Magyar Szabványügyi Testület elsőként a 4iG-nek állított ki IT vagyongazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt.
Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG