TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Sikeresen jutatta be a termékeit egy sor kiskereskedelmi láncba az Absolut Product Kft. A “versenyképes” áron szállított árucikkeket gyártó cég mögött egy olyan üzletember sejlik fel, aki az elmúlt években több tucat társaságot vitt jégre, s akit eltiltottak a vállalatvezetéstől is. Egykori cégeinek adótartozása pedig megközelíti az egymilliárd forintot.

Nyomtatott termékekkel és füzetekkel jelent meg egy sor kereskedelmi hálózatban az Absolut Product Kft., emellett naptárakkal is kereskedik. A győri illetőségű cég mögött egy hazai “csúcstartó” üzletember áll, aki  azonban  egyetlen Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságban sem rendelkezik vezető tisztségviselői megbízással, illetve többségi tulajdonrésszel. Ennek oka az, hogy Ványik Lászlót a Győri Törvényszék Cégbírósága a 2018. december 6-án kelt végzésével 5 évre (2019. január 25-étől 2024. január 25-éig) jogerősen eltiltotta attól, hogy más gazdasági társaság kizárólagos, vagy többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tagja, valamint közkereseti társaság, egyéni cég tagja és betéti társaság beltagja, valamint cég vezető tisztségviselője legyen.

Lepapírozták. Fotó: depositphotos Lepapírozták. Fotó: depositphotos

A döntés indoklásából kiderül, hogy Ványik László kényszertörlési eljárással érintett cége, az Apple Invest Ingatlanberuházó és Hasznosító Kft. jelentős összegű tartozást halmozott fel a központi költségvetés, a győri önkormányzat, illetve a közszolgáltatók és más társaságok felé. Valószínűleg ezért jegyzi Ványik felesége, Ványik Orsolya az Absolut Productot. A korábban megszünt cégek egyenként is jelentős – esetenként több százmillió, míg együttesen pedig közel egymilliárd forintos – adótartozást halmoztak fel.

Ki áll a cégek mögött?

A közhiteles magyar céginformációs rendszerből származó nyilvános adatok szerint Ványik Lászlónak összesen 44 darab (!) Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságban volt üzleti érdekeltsége (vezető tisztségviselői pozíció és/vagy tulajdonosi kapcsolat). Ebből a 44-ből 5 társaság működik jelenleg is, további 2 felszámolási eljárás, 1 hivatalból törlés hatálya alatt áll, 36 pedig már megszűnt. A jelenleg tevékeny 5 vállalkozás közül 4 (közöttük az Absolut Product Kft. is) feltételezhetően – közvetett módon – továbbra is Ványik László irányítása alatt áll, hiszen ezekben a társaságokban a felesége, Ványik Orsolya a hatályos vezető tisztségviselő, és e cégek száz százalékos tulajdonrészével is – közvetve vagy közvetlenül – a nej rendelkezik. 

Ha csak a jelenleg működő társaságok nyilvános cégadatait tekintjük át, már akkor is szembeötlő, hogy a Ványik Lászlóhoz köthető gazdálkodók milyen sokszor kerülnek összeütközésbe az adóhatósággal. A Curia Pannonia Kft. cégmásolatában 21 végrehajtási bejegyzés szerepel, az M-Belvárosi Iroda Kft.-ében 13, a Domuslocator Kft.-ében 8, az Absolut Product Kft.-ében 3. 

A már megszűnt 36 vállalkozás pontosan kétharmadánál, 24-nél indult felszámolási eljárás, 8-nál kényszertörlési eljárás, 11-nél pedig hivatalbóli törlési eljárás (nem egy cégnél ezen eljárások közül többet is lefolytattak). Sokatmondó adat az is, hogy a 36 megszűnt vállalkozás közül mindössze egyetlen, a Pannon Reklám Arrabona Kft. az, amely nem a fent említett eljárások valamelyikét követően fejezte be a működését. 

Adótartozások futószalagon

A már megszűnt cégek között 4 is van (az AM 2001 Kft., az APP Business Kft., a Bázis Trade Kft. és a Monostor Ház Kft.), amelyek a megszűnésük előtt szerepeltek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelentős összegű adóhiánnyal rendelkező cégeket tömörítő listáján. További 4 cég (az Arrabona Print & Partner Zrt., a Print Invest Magyarország Kft., a Silver-Style Nyomda Kft. és a Silvertrade Média Kft.) pedig az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező – nem magánszemély – adózók listáján volt megtalálható, a Monostor Ház Kft. pedig mindkét említett adóhátralékos nyilvántartásban szerepelt.

A céginformációs rendszerben elérhető adatokból kiderül, hogy az AM 2001 Kft. 301 millió 104 ezer, a Bázis Trade Zrt. pedig 203 millió 562 ezer forintos adóhiányt halmozott fel, mielőtt megszűnt. További 5 társaság adóhátralékáról pedig annyi állapítható meg biztosan, hogy az 100 millió forint feletti összegű és legalább 180 napig fennálló volt. Ha ez utóbbiaknál csak a NAV feketelistára kerüléshez szükséges alsó értékkel, azaz 100 millió forinttal számolunk, az említett társaságok összesített adóhiánya akkor is meghaladja az 1 milliárd forintot. Hangsúlyozni kell, hogy ez az összeg csupán 7 cég (vagyis a Ványik Lászlóhoz kapcsolódó és már elsüllyedt cégek körülbelül egyötödének) óvatosan becsült adóhátraléka. 

Trükkök és cégvezetők

Az nyilvános cégadatokból az is megállapítható, hogy a Ványik Lászlóhoz köthető társaságok ügyvezető- és/vagy tulajdonosváltásai mögött az esetek többségében feltehetően nem valós (jogszerű célra irányuló) gazdasági érdek állt, hanem elsősorban az, hogy az adott társaságot ténylegesen irányító személy – jelen esetben Ványik László – rejtve maradjon.

Konkrét példaként említhető a Bázis Trade Zrt. esete, amelyben Ványik László a cégmásolatban szereplő információk szerint 2009. június 5-éig töltött be ügyvezetői tisztséget, ezt követően, mindössze öt napig, 2009. június 5. és 10.  között Szeitner Krisztián lett a társaság ügyvezetője , tőle pedig a romániai állandó lakcímmel rendelkező Virag Carmen vette át ezt a tisztséget. Időközben (2011. február 8-ával) a társaság felszámolás alá került, majd 2012. január 9-én meg is szűnt, a fentebb már említettek szerint 200 millió feletti adóhiányt hátrahagyva. Virag Carmen a cégnyilvántartás szerint 4 magyar társasághoz kapcsolható, ezek közül 3 felszámolási eljárást követően, 1 pedig kényszertörlési eljárással szűnt meg, és ezen cégek mindegyike Ványik László érdekeltségébe tartozott. Szeitner Krisztián 33 magyar gazdasági társasággal állt vagy áll valamilyen kapcsolatban, ezek többsége szintén kapcsolódik Ványik Lászlóhoz. A Bázis Trade Zrt. esetében az üzletrészek értékesítése követte az ügyvezetők változását, így azok Ványik Lászlótól előbb Szeitner Krisztiánhoz, onnan pedig Virag Carmenhez kerültek.

Senki nem tud semmit?

A "cégcsoport"  zűrös ügyeivel kapcsolatban természetesen megkerestük az érintett Ványik Lászlót, aki egyik kérdésünkre sem kívánt válaszolni, majd lecsapta a telefont. Nem kívánt részletekbe menni a NAV Győr-Sopron megyei igazgatósága sem, így arról sem kaptunk további információt, hogy az egykori és jelenlegi Ványik-érdekeltségek adótartozásai milyen stádiumban vannak, cégei vagy ő személyesen szerepel-e a legnagyobb adóhátralékot felhalmozó cégek listáján. Megkerestük az Absolut Product termékeit forgalmazó kereskedelmi hálózatokat is. A Metro kommunikációs vezetője üzleti titokra hivatkozva hárította el megkeresésünket, a Tesco  válasza úgy hangzik, hogy nem áll kapcsolatban a céggel, az Auchan pedig nem válaszolt a levelünkre.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Vállalat Kedvezményes vállalati hitelek: a bankszámladíjakon csúszhatnak el a cégek?
Privátbankár.hu | 2020. november 22. 17:24
A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.
Vállalat Karácsony Gergely összevon cégeket és megszüntet bizottságokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 20. 19:04
A kormány által gazdaságilag is szorongatott Fővárosi Önkormányzat összevonja öt szolgáltató cégét. Ezen kívül más takarékossági lépést is végrehajt  – közölte Karácsony Gergely főpolgármester péntek este.
Friss
hírlevél