Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint jogsértést követett el három gyógyszer-nagykereskedő két tanácsadó vállalkozás közreműködésével. Előbbiek befolyásolták a gyógyszerbeszerzésre kiírt közbeszerzési pályázatot, mert áraikat egyeztették ajánlataik benyújtása előtt, és felosztották a piacot egymás között.

A hatóság közleménye szerint a Budapesti Egészségközpont Zrt. 2011. november 10-én gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki „Gyógyszerek és infúziós oldatok szállítása” tárgyban, a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára, évente öt milliárd forint értékben. A kiíró külső szakértőként alkalmazta a PharmAudit Kft.-t, amely az eljárás alá vontak jogsértő összejátszását szervezte a Mezadin Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. (Mezadin) segítségével.

Mások bukták a tendert

Az elmarasztalt vállalkozások közösen érték el a pályázati kiírás módosítását úgy, hogy a pályázati feltételeket mindössze az Euromedic-Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. tudja teljesíteni, így a keret-megállapodásos közbeszerzési eljáráson csak ez a három nagykereskedő tudott indulni. A kiíró a módosítást az eljárás alá vontak érdekei szerint hajtotta végre – figyelemmel a kartelltagok háttéralkuira –, ami azt eredményezte, hogy a többi potenciális pályázót, így más gyógyszergyárakat távol tartottak a tendertől - írja a hivatal közleményében.

Felosztották maguk között a kórházakat

Ezután a PharmAudit Kft. koordinálásával a három nagykereskedő felosztotta egymás között a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban meghatározott 919 hatóanyagot annak érdekében, hogy mindannyian az általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek a tender nyertesei.

A GVH úgy ítélte meg, hogy az Euromedic-Pharma, a Hungaropharma, a TEVA, a „végelszámolás alatt” álló PharmAudit Kft. és a Mezadin a gazdasági verseny korlátozását célzó és valóban ilyen hatással járó, egységes, komplex és folyamatos jogsértést követtek el a fent említett közbeszerzési eljárás során, amikor befolyásolták a közbeszerzési kiírást, valamint ajánlati áraikat egymásra tekintettel határozták meg közbeszerzési ajánlatuk benyújtása előtt, és felosztották egymás között a piacot.

A kiszabott bírság a következők szerint alakult:

EUROMEDIC-PHARMA Gyógyszernagykereskedelmi Zrt.

792.200.000 forint

HUNGAROPHARMA Gyógyszerkereskedelmi Zrt.

792.200.000 forint

TEVA Gyógyszergyár Zrt.

792.200.000 forint

MEZADIN Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft.

66.595.000 forint

PharmAudit Kft. „v. a.”

12.400 forint

Rajtuk ütöttek

A versenyfelügyeleti eljárás előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálati cselekménnyel, ún. rajtaütéssel indult az eljárás alá vontak székhelyén és telephelyén 2013. április 9-én.

A GVH bizonyítékként használt fel a rajtaütésen birtokba vett okiratokat és tanúvallomásokat – köztük védett tanúk vallomásait –, valamint mobiltelefon-cellainformációkat és egyéb okiratokat.

Az árrögzítést és a piacfelosztást megvalósító közbeszerzési kartellek a legsúlyosabb versenyjogsértésnek minősülnek. A jelen ügyben feltárt jogsértést súlyosbítja, hogy az árak meghatározását és a piac felosztását célzó egyeztetések sikerrel jártak, azaz a vállalkozások ténylegesen a megállapodásuk rendelkezéseit megvalósítva jártak el.

A GVH a bírság kiszabásakor valamennyi eljárás alá vont esetében egységesen a közbeszerzési eljáráson elért nyertes ajánlatok összértékének háromszorosából indult ki, figyelemmel a GVH Bírságközleményére.

Akik a lehető legnagyobb büntetést kapták

A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy az érintett kórházak tovább versenyeztethették az ajánlatokat keret-megállapodásos közbeszerzési eljárás sajátosságaiból adódóan, a nyertes nagykereskedők tender keretében elért tényleges forgalma összességében 400 millió Ft-tal kevesebb volt, mint az aláírt keretszerződésben rögzített érték.

A GVH az eljárás alá vontak magatartását súlyosan felróhatónak értékelte. A szervező PharmAudit Kft. és Mezadin vállalkozások esetében a kiszabott bírság megegyezik a törvény szerint kiszabható maximummal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 19 milliárdért újítják fel a Lánchidat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:46
Hosszas vajúdás után lezárult a felújításra kiírt tender.
Vállalat "Megtaláltuk az utunkat a borkészítésben" – Schieber Anita borról, alkotásról és üzletről
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 15:59
Egy szokatlanul barátságtalan időjárással megvert évben, nehéz évjáratban indult útjára tíz évvel ezelőtt a Schieber Pincészet, a kezdeti nehézségek azonban így sem tudták elvenni a kedvet a továbbiaktól. Schieber Anita és férje, Schieber Markus tudatos technológia-fejlesztési lépésekkel, elhivatottsággal, tapasztalatszerzéssel vágott neki a megmérettetésnek, amely a borbarátok kegyeiért zajlik. A tudatos beruházások, a minőségre törekvés és a küldetéstudat meghozta az eredményeket is. A Schieber borok több rangos díjat elhoztak már, Schieber Anita mégis arra a legbüszkébb, hogy a szekszárdi borvidék messze földön híres borászokból álló mezőnye tavaly a borvidék legjobbjának választotta a Tabu kékfrankost.
Vállalat Megint emelte a béreket az Aldi - ennyi most a kezdőfizetés
MTI | 2021. január 18. 11:13
4-8 százalékkal emelte idén a béreket az Aldi Magyarországon.
Vállalat Rövidített munkaidőre kényszerülnek a német autógyárak, mert a kütyüipar elvitte az alkatrészeket
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 09:25
Fennakadt az elektronikai alkatrészek szállítása. Visszapattanna a termelés, de így nem tud.
Vállalat Karácsony Gergely szerint kompenzációt kell adnia a kormánynak a kiesett iparűzési adó után
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 17:09
Teljeskörű és automatikus kompenzációt kell, hogy kapjanak az önkormányzatok - mondta Budapest főpolgármestere a kormányzat és önkormányzati szövetségek egyeztetése után. 
Vállalat 3,3 milliárd forintból fejleszti hazai központjait a GE
MTI | 2021. január 14. 10:26
Budapesten és Szegeden lesz bővítés, a cég 45 új mérnököt vesz fel.
Vállalat Sikeresen jöttek ki a korona-évből a HR-világ magyar innovátorai, és közben még a bajba jutottakon is segítettek
Natív tartalom | 2021. január 14. 08:58
A Blue Colibri App célja a kezdetektől az volt, hogy átsegítse az itthon még mindig több sebből vérző vállalati belső kommunikációs gyakorlatokat a 21. századba. Aztán tavaly márciusban beütött a koronavírus, és úgy érezték, a saját cégük építése ebben a helyzetben már nem lehet az egyedüli cél, így létrehoztak egy ingyenes alkalmazást, mellyel a leginkább küszködő vállalkozásoknak segítettek, hogy a felfordult világban is működőképesek maradhassanak, majd beszálltak egy projektbe, ahol egyszerre támogatták egy teljes szektor állástalanná lett dolgozóit és a munkaerőhiánnyal küzdő intézményeit. És közben a várakozásaikat messze felülmúló sikereket arattak.
Vállalat Továbbra sincs meg a 2021-es bérmegállapodás
Székely Sarolta - Valkai Nikoletta | 2021. január 13. 11:39
Szerdán sem született megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum idei emeléséről. A koronavírus-járvány miatt az országos béralkut soha nem látott bizonytalanság jellemzi. A munkáltatók belemennének a 4 százalékos, a munkavállalói oldal kitart az 5 százalékos emelés mellett.
Vállalat Végelszámolják az ifjabb Borkai vezette céget
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 19:04
A hajós orgián részt vett ikerpár budapesti vállalkozása is befuccsolt.
Vállalat Az MNB még több pénzt önt a Növekedési kötvényprogramba
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 12. 17:03
A monetáris tanács döntése alapján január 13-i hatállyal 750 milliárd forintról 1150 milliárd forintra emelkedik a Növekedési kötvényprogram keretösszege, és módosulnak a program feltételei - közölte a honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
hírlevél