TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Észre sem vesszük, de fokozatosan beépül az életünkbe a gépek közötti kommunikáció, a machine-to-machine.

Bár a hűtőnk még nem küld sms-t, ha elfogyott a tej, de a pénztárgépekben, a taxikban vagy az ipari szektorban lévő több tízezer SIM kártya jól érzékelteti, hogy az M2M már ma is a mindennapok része – Magyarországon is.

Király István

Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában az alábbi távközlési trendeket emelte ki:

- Az ügyfél egyre több szolgáltatást vár el egyre kevesebb díjért.

- Növekszik az adat iránti igény – elsősorban a mobileszközökön. Részben emiatt is szükségesek a 4G-fejlesztések.

- A vállalati ügyfelek konvergens igényeket támasztanak: egyre inkább elvárják, hogy a vezetékes és mobilszolgáltatások közt összhang legyen, illetve a mobileszközön található információkat az asztali gépükön is elérjék.

- A gépek közötti kommunikáció szerepe is erősödik.

- Fokozódik a mobilbiztonságra való igény.

A pénzügyi válság a távközlési ágazatban is megtette hatását: 2009 vége felé, 2010 elején egy nagyobb törés következett be. Ennek egyik legszembetűnőbb eredménye, hogy a cégek telekommunikációs igényei ugyan folyamatosan növekednek, de a szolgáltatásokhoz minél kevesebb pénzért szeretnének hozzájutni. A távközlési társaságoknak emiatt komoly erőfeszítésüket kell tenniük, hogy kisebb költség mellett is minél jobban fejlesszék a hálózataikat – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Jön a Big Data

Az utóbbi években az okostelefonokon és az egymással kommunikáló eszközökön továbbított adatmennyiség számottevően növekedett, és ez még mondhatni csak a kezdet. Király István példaként említette: ha valaki letesz ma egymás mellé egy 3G-s és egy 4G-s telefont, akkor a csatlakozási idők közötti különbség mindössze néhány tizedmásodperc lesz. Tehát azoknál a funkcióknál, amelyek jelenleg a felhasználók számára fontosak, még nem szembeötlő az eltérés. A negyedik generációs hálózatok előnyei inkább a következő években rajzolódhatnak majd ki, amikor az ügyfelek egyre több adatot továbbítanak a készülékeken.

Az innovációs hullám és a mobilalapú eszközök terjedése egyfajta társadalmi átrendeződést is beindított. Elég csak a digitális bennszülöttekre, a digitális bevándorlókra és a „lemaradókra" gondolni.

Az M2M már a spájzban van

A gép-gép kommunikációt vannak, akik egyenesen a harmadik ipari forradalomként emlegetik. Király István szerint a „forradalom" szó abban az értelemben nem túlzás és nem PR-fogás, hogy az M2M hatására erős minőségi változás következik be. Ez pedig nemcsak technológiai fejlesztéseket jelent: a berendezések hálózatba kapcsolásával és a folyamatos adatgyűjtéssel gyökeresen megváltoznak a cégek üzleti folyamatai, az ügyfélkapcsolatai és a pénzügyi elszámolási rendszere is.

Intelligens eszközök élesben

Online kassza: a szakértő a hazai gyakorlati példák között említette a pénztárgépeket, amelyek SIM kártya segítségével továbbítják a forgalmi adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Áramfogyasztás: a nagyobb iparvállalatoknál az energiafogyasztást percre pontosan ki lehet számolni szintén a csatlakoztatott eszközöknek köszönhetően. Magyarországon az ágazatban több tízezer SIM működik, amelyek valós időben mérik, hogy a berendezések mennyire terhelik meg a villamos hálózatot. De a vízátemelő szivattyúknál is népszerű az ilyen megoldás.

Időjárás-előrejelzés: meteorológiai előrejelzések is készíthetőek M2M-es szenzorok segítségével. Az országban több száz helyen találhatóak olyan érzékelők, amelyek folyamatosan gyűjtik az adatokat a légnyomásról, a talajnedvességről vagy a szélirányról.

Úton a smart home felé: a magyar háztartásokban egyelőre ritkábbak az intelligens megoldások, de a riasztók esetében például egyre gyakoribb, hogy vezeték nélküli hálózaton is képesek kommunikálni.

Nemzetközi példák

Repülés: vannak légitársaságok, amelyek a repülőgépek földi tartózkodása során SIM kártyán keresztül továbbítják az adatgyűjtők adatait, majd felszállás előtt kikapcsolják, aztán újabb földet éréskor ismét bekapcsolják azokat.

Biztosítás: néhány mediterrán országban a biztosítók csak akkor engedik felszerelni a háztetőkre a vízmelegítőket, ha azokat nyomásmérővel is ellátták. A SIM kártyával működő készülékek ugyanis azonnal jelzik, ha túlságosan megemelkedik a nyomás a házban, és túlmelegedés vagy robbanásveszély áll fenn.

A teljes interjút meghallgathatják a Gazdasági Rádió oldalán! >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megölte a lakásbulikat az Airbnb
MTI | 2020. augusztus 24. 12:43
Többé nem lehet partikat szervezni egyik ingatlanjukban sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt Airbnb-s lakást. A dühös szomszédok, de még inkább a koronavírus miatt.
Vállalat Új szintre lép a TransferWise és a Mastercard együttműködése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 24. 11:01
Ezzel lehetővé téve a kártyák kibocsátását a világ bármely olyan piacán, ahol Mastercard kártyákat elfogadnak és ahol a TransferWise engedéllyel rendelkezik.
Vállalat Magyarország lehet az új Kína?
Király Béla | 2020. augusztus 23. 06:08
A járvány az iparban is felfordulást okozott, sokan arra számítanak, hogy a nagy cégek visszahozzák Európába a termelést. Az egyik kézenfekvő új bázis Magyarország lehet. Megmutatjuk, mi szól mellettünk és mi ellenünk.
Vállalat Bruce Willis reklámozta a terméküket, most tejeskávé üzemet adnak át
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 21. 10:51
Több mint 8 milliárd forintos lesz a beruházás.
Vállalat A Strabag építi ki a Neszmély-Dunaradvány közötti komp magyar oldalát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 08:58
A beruházás 1,8 milliárd forintot tesz ki. Az átkelővel napi 600 személyautó takaríthat meg 40 kilométeres kerülőt Szlovákia felé. 
Vállalat Kiszivárgott két név, megvan az Index új főszerkesztője és egyik főszerkesztő-helyettese?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 19. 08:11
Hivatalosan nincsenek megerősítve.
Vállalat A világ egyik legmodernebb harcjárművét gyártják hamarosan Magyarországon
MTI | 2020. augusztus 18. 08:09
A magyar állam vegyesvállalatot alapított a német Rheinmetall hadiipari céggel, melynek keretében a Lynx nevű harcjárművet gyártó üzemet létesítenek nálunk. A megállapodással több mint kétmilliárd euró értékű fejlesztési program indult el.
Vállalat Sok pénzt tettek Mészáros Lőrincék a kínaiakkal vasutat építő cégükbe
Székely Sarolta | 2020. augusztus 18. 06:08
Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.
Vállalat Újabb amerikai lépések jönnek a Huawei ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 17. 17:46
A washingtoni kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium a honlapján.
Vállalat Az államé lett a sármelléki repülőtér
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 13:17
90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.
hírlevél