4p
Észre sem vesszük, de fokozatosan beépül az életünkbe a gépek közötti kommunikáció, a machine-to-machine.

Bár a hűtőnk még nem küld sms-t, ha elfogyott a tej, de a pénztárgépekben, a taxikban vagy az ipari szektorban lévő több tízezer SIM kártya jól érzékelteti, hogy az M2M már ma is a mindennapok része – Magyarországon is.

Király István

Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában az alábbi távközlési trendeket emelte ki:

- Az ügyfél egyre több szolgáltatást vár el egyre kevesebb díjért.

- Növekszik az adat iránti igény – elsősorban a mobileszközökön. Részben emiatt is szükségesek a 4G-fejlesztések.

- A vállalati ügyfelek konvergens igényeket támasztanak: egyre inkább elvárják, hogy a vezetékes és mobilszolgáltatások közt összhang legyen, illetve a mobileszközön található információkat az asztali gépükön is elérjék.

- A gépek közötti kommunikáció szerepe is erősödik.

- Fokozódik a mobilbiztonságra való igény.

A pénzügyi válság a távközlési ágazatban is megtette hatását: 2009 vége felé, 2010 elején egy nagyobb törés következett be. Ennek egyik legszembetűnőbb eredménye, hogy a cégek telekommunikációs igényei ugyan folyamatosan növekednek, de a szolgáltatásokhoz minél kevesebb pénzért szeretnének hozzájutni. A távközlési társaságoknak emiatt komoly erőfeszítésüket kell tenniük, hogy kisebb költség mellett is minél jobban fejlesszék a hálózataikat – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Jön a Big Data

Az utóbbi években az okostelefonokon és az egymással kommunikáló eszközökön továbbított adatmennyiség számottevően növekedett, és ez még mondhatni csak a kezdet. Király István példaként említette: ha valaki letesz ma egymás mellé egy 3G-s és egy 4G-s telefont, akkor a csatlakozási idők közötti különbség mindössze néhány tizedmásodperc lesz. Tehát azoknál a funkcióknál, amelyek jelenleg a felhasználók számára fontosak, még nem szembeötlő az eltérés. A negyedik generációs hálózatok előnyei inkább a következő években rajzolódhatnak majd ki, amikor az ügyfelek egyre több adatot továbbítanak a készülékeken.

Az innovációs hullám és a mobilalapú eszközök terjedése egyfajta társadalmi átrendeződést is beindított. Elég csak a digitális bennszülöttekre, a digitális bevándorlókra és a „lemaradókra" gondolni.

Az M2M már a spájzban van

A gép-gép kommunikációt vannak, akik egyenesen a harmadik ipari forradalomként emlegetik. Király István szerint a „forradalom" szó abban az értelemben nem túlzás és nem PR-fogás, hogy az M2M hatására erős minőségi változás következik be. Ez pedig nemcsak technológiai fejlesztéseket jelent: a berendezések hálózatba kapcsolásával és a folyamatos adatgyűjtéssel gyökeresen megváltoznak a cégek üzleti folyamatai, az ügyfélkapcsolatai és a pénzügyi elszámolási rendszere is.

Intelligens eszközök élesben

Online kassza: a szakértő a hazai gyakorlati példák között említette a pénztárgépeket, amelyek SIM kártya segítségével továbbítják a forgalmi adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Áramfogyasztás: a nagyobb iparvállalatoknál az energiafogyasztást percre pontosan ki lehet számolni szintén a csatlakoztatott eszközöknek köszönhetően. Magyarországon az ágazatban több tízezer SIM működik, amelyek valós időben mérik, hogy a berendezések mennyire terhelik meg a villamos hálózatot. De a vízátemelő szivattyúknál is népszerű az ilyen megoldás.

Időjárás-előrejelzés: meteorológiai előrejelzések is készíthetőek M2M-es szenzorok segítségével. Az országban több száz helyen találhatóak olyan érzékelők, amelyek folyamatosan gyűjtik az adatokat a légnyomásról, a talajnedvességről vagy a szélirányról.

Úton a smart home felé: a magyar háztartásokban egyelőre ritkábbak az intelligens megoldások, de a riasztók esetében például egyre gyakoribb, hogy vezeték nélküli hálózaton is képesek kommunikálni.

Nemzetközi példák

Repülés: vannak légitársaságok, amelyek a repülőgépek földi tartózkodása során SIM kártyán keresztül továbbítják az adatgyűjtők adatait, majd felszállás előtt kikapcsolják, aztán újabb földet éréskor ismét bekapcsolják azokat.

Biztosítás: néhány mediterrán országban a biztosítók csak akkor engedik felszerelni a háztetőkre a vízmelegítőket, ha azokat nyomásmérővel is ellátták. A SIM kártyával működő készülékek ugyanis azonnal jelzik, ha túlságosan megemelkedik a nyomás a házban, és túlmelegedés vagy robbanásveszély áll fenn.

A teljes interjút meghallgathatják a Gazdasági Rádió oldalán! >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG