<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Venezuela és a legnagyobb orosz olajtermelő cég, a Rosznyefty 14 milliárd dolláros beruházásról állapodott meg
Rosznyefty egyik benzinkútja Moszkvában. Fotó: Wikipedia.org/A.Savin

Nicolás Maduro venezuelai elnök azt mondta, hogy a nap folyamán tárgyalásokat folytatott Igor Szecsinnel, az orosz cég első emberével. Az elnök szerint az említett összeg révén megkettőzhetik Venezuela jelenlegi olajkitermelését. A PDVSA venezuelai állami olajcég azt tervezi, hogy az olajtermelést napi 6 millió hordóra futtatja fel 2019-ig, ebből 4 millió hordó származik az Orinoco folyó térségben fekvő olajövezetből.

Titok marad az üzlet

Maduro nem részletezte, milyen beruházásokat terveznek az említett összegből, és az sem vált egyértelművé, hogy melyik fél mekkora részt vállal a finanszírozásból.  A PDVSA közlése szerint az orosz partnerekkel közös vállalatokat hoznak létre az olajágazatban. A venezuelai állami olajcég azt is bejelentette, hogy a Rosznyefty 16,7 százalékról 40 százalékra tervezi növelni részesedését a két cég közös vállalkozásában, a Petromonagasban.

A Rosznyefty és a PDVSA novemberben megállapodást írt alá arról, hogy az orosz cég a következő öt évben 1,6 millió tonna kőolajat és 9 millió tonna feldolgozott olajterméket vásárol a venezuelai állami olajtársaságtól.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizenegyedik legnagyobb olajexportálója, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.

Decemberben a Rosznyefty megvásárolta az ugyancsak orosz Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajipari cégnek egy hatalmas venezuelai olajmező feltárására létrehozott konzorciumban lévő 20 százalékos részesedését.

A PDVSA venezuelai állami olajtársaság még 2009-ben orosz cégekkel, köztük a Rosznyefty és a Gazprom Nyefty vállalatokkal alkotott konzorciumot a Junin 6 olajmező feltárására. Akkori várakozások szerint a mintegy 30 milliárd dollár értékű beruházás révén 53 milliárd hordó kőolajat lehet majd kitermelni az Orinoco folyó térségében.

A konzorciumban Venezuelának 60 százalékos többségi részesedése van. Az ország törvényei szerint az olajipari vegyes vállalkozásokban a külföldi részarány nem haladhatja meg a 40 százalékot. 

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
Vállalat Elképesztő eredményeket hozott a Molnak az olcsó orosz olaj
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 08:46
Éves és negyedéves viszonylatban is közel kétszeres eredményt könyvelhetett el a Mol-csoport.
Vállalat Jó hírt kaptak a Richter tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 10:49
Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a gyógyszercég nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése biztosan kétszámjegyű lesz
Vállalat Tovább terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:42
Az izraeli hatóságok az áldásukat adták ahhoz, hogy a magyar informatikai társaság megvehesse a Space-Communication Ltd. részvényeinek 20 százalékát.
Vállalat Ellentétesen teljesített a Richter a háborúban álló országokban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 06:56
Csaknem annyival nőtt a forgalma a hazai gyógyszercégnek Oroszországban, mint amennyivel csökkent Ukrajnában.
Vállalat Megemelte az extraprofit-adót is a kormány a benzinárstop szigorítása mellett
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 13:23
A 480 forintos hatósági üzemanyagáron való tankolás szigorításával egy füst alatt megemelte az extraprofitadót is a kormány.
Vállalat 5,5 milliárdos autóipari beruházás indul Biatorbágyon
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 16:26
Kulcskérdés, hogy minél több elektromos autóipari beruházást tudjunk Magyarországra vonzani - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vállalat Napokig tartó káosz jön a Lufthansánál, több mint ezer járatot törölnek
Privátbankár.hu | 2022. július 27. 06:36
A figyelmeztető sztrájk miatt napokig lehetnek fennakadások a légitársaságnál, elsősorban a frankfurti és a müncheni repülőtér érintett.
Vállalat Mire készül Rácz Jenő? Kérdezzen Ön is a Michelin-csillagos séftől!
Privátbankár.hu | 2022. július 26. 14:19
Saját tervei mellett a fine dining és általában véve a gasztronómia, a vendéglátás kilátásairól kérdezzük csütörtökön Rácz Jenő séfet, a Rumour és a Costes éttermek vezetőjét, a Konyhafőnök című műsor sztárját. Kövesse élőben az online beszélgetést, tegye fel kérdését Ön is!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG