TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Venezuela és a legnagyobb orosz olajtermelő cég, a Rosznyefty 14 milliárd dolláros beruházásról állapodott meg
Rosznyefty egyik benzinkútja Moszkvában. Fotó: Wikipedia.org/A.Savin

Nicolás Maduro venezuelai elnök azt mondta, hogy a nap folyamán tárgyalásokat folytatott Igor Szecsinnel, az orosz cég első emberével. Az elnök szerint az említett összeg révén megkettőzhetik Venezuela jelenlegi olajkitermelését. A PDVSA venezuelai állami olajcég azt tervezi, hogy az olajtermelést napi 6 millió hordóra futtatja fel 2019-ig, ebből 4 millió hordó származik az Orinoco folyó térségben fekvő olajövezetből.

Titok marad az üzlet

Maduro nem részletezte, milyen beruházásokat terveznek az említett összegből, és az sem vált egyértelművé, hogy melyik fél mekkora részt vállal a finanszírozásból.  A PDVSA közlése szerint az orosz partnerekkel közös vállalatokat hoznak létre az olajágazatban. A venezuelai állami olajcég azt is bejelentette, hogy a Rosznyefty 16,7 százalékról 40 százalékra tervezi növelni részesedését a két cég közös vállalkozásában, a Petromonagasban.

A Rosznyefty és a PDVSA novemberben megállapodást írt alá arról, hogy az orosz cég a következő öt évben 1,6 millió tonna kőolajat és 9 millió tonna feldolgozott olajterméket vásárol a venezuelai állami olajtársaságtól.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizenegyedik legnagyobb olajexportálója, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.

Decemberben a Rosznyefty megvásárolta az ugyancsak orosz Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajipari cégnek egy hatalmas venezuelai olajmező feltárására létrehozott konzorciumban lévő 20 százalékos részesedését.

A PDVSA venezuelai állami olajtársaság még 2009-ben orosz cégekkel, köztük a Rosznyefty és a Gazprom Nyefty vállalatokkal alkotott konzorciumot a Junin 6 olajmező feltárására. Akkori várakozások szerint a mintegy 30 milliárd dollár értékű beruházás révén 53 milliárd hordó kőolajat lehet majd kitermelni az Orinoco folyó térségében.

A konzorciumban Venezuelának 60 százalékos többségi részesedése van. Az ország törvényei szerint az olajipari vegyes vállalkozásokban a külföldi részarány nem haladhatja meg a 40 százalékot. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megölte a lakásbulikat az Airbnb
MTI | 2020. augusztus 24. 12:43
Többé nem lehet partikat szervezni egyik ingatlanjukban sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt Airbnb-s lakást. A dühös szomszédok, de még inkább a koronavírus miatt.
Vállalat Új szintre lép a TransferWise és a Mastercard együttműködése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 24. 11:01
Ezzel lehetővé téve a kártyák kibocsátását a világ bármely olyan piacán, ahol Mastercard kártyákat elfogadnak és ahol a TransferWise engedéllyel rendelkezik.
Vállalat Magyarország lehet az új Kína?
Király Béla | 2020. augusztus 23. 06:08
A járvány az iparban is felfordulást okozott, sokan arra számítanak, hogy a nagy cégek visszahozzák Európába a termelést. Az egyik kézenfekvő új bázis Magyarország lehet. Megmutatjuk, mi szól mellettünk és mi ellenünk.
Vállalat Bruce Willis reklámozta a terméküket, most tejeskávé üzemet adnak át
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 21. 10:51
Több mint 8 milliárd forintos lesz a beruházás.
Vállalat A Strabag építi ki a Neszmély-Dunaradvány közötti komp magyar oldalát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 08:58
A beruházás 1,8 milliárd forintot tesz ki. Az átkelővel napi 600 személyautó takaríthat meg 40 kilométeres kerülőt Szlovákia felé. 
Vállalat Kiszivárgott két név, megvan az Index új főszerkesztője és egyik főszerkesztő-helyettese?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 19. 08:11
Hivatalosan nincsenek megerősítve.
Vállalat A világ egyik legmodernebb harcjárművét gyártják hamarosan Magyarországon
MTI | 2020. augusztus 18. 08:09
A magyar állam vegyesvállalatot alapított a német Rheinmetall hadiipari céggel, melynek keretében a Lynx nevű harcjárművet gyártó üzemet létesítenek nálunk. A megállapodással több mint kétmilliárd euró értékű fejlesztési program indult el.
Vállalat Sok pénzt tettek Mészáros Lőrincék a kínaiakkal vasutat építő cégükbe
Székely Sarolta | 2020. augusztus 18. 06:08
Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.
Vállalat Újabb amerikai lépések jönnek a Huawei ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 17. 17:46
A washingtoni kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium a honlapján.
Vállalat Az államé lett a sármelléki repülőtér
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 13:17
90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.
hírlevél