BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. április 30. 15:36

Az egyesülések lezárása mellett is eredményes volt a Takarék Csoport központi bankja. Jelentősen meghaladja a tervezettet a 8 milliárd forint feletti tavalyi eredmény.

Az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) a tervezettnél nagyobb, 8,3 milliárd forintos egyedi tárgyévi eredményt ért el (IFRS szerint) tavaly, miközben a Takarék Csoport központi bankjaként aktívan részt vett a 15 pénzintézet egyesítésével létrehozott univerzális kereskedelmi nagybank elindításában. Az MTB úgy múlta felül eredményterveit, hogy üzleti állományait átadta a Takarékbanknak; mérlegfőösszege elérte a 815 milliárd forintot.

A Takarék Csoport irányító szerve, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. április 30-án megtartott közgyűlésén elfogadta a pénzintézet tavalyi beszámolóját, a bankcsoport idei üzleti tervét és a frissített ötéves stratégiai tervpályáját.

A közgyűlés megállapította: meghatározó volt a Takarék Csoport és a takarékszövetkezeti integráció életében a tavalyi év, amelynek fő célkitűzése a példátlan mértékű és összetettségű takarékszövetkezeti fúziók levezénylése, illetve az új kereskedelmi bank, a Takarékbank Zrt. elindítása volt. A bankcsoport üzleti stratégiájának értelmében 2019-ben két lépésben egyesült a Csoporthoz tartozó 12 takarékszövetkezet, 2 regionális bank és a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. Az egyesülések nyomán az új, egységes Takarékbank november 1-jén kezdte meg országos működését a magyar piac egyik legnagyobb szereplőjeként. A Takarékbank 1,1 millió ügyfelet szolgál ki és az ország messze legnagyobb fiókhálózatát üzemelteti.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója (Fotó: Bánkuti András) Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója (Fotó: Bánkuti András)

A fúziókat jelentős szerkezeti átalakítások kísérték. A korábbi szövetkezeti hitelintézetek teljes lakossági és vállalati hitel-, betét- és számlaállománya az új Takarékbankhoz került. A központi bankban, az MTB-ben a treasury és befektetési üzletág mellett a támogató és kontroll területek maradtak. Kialakult az egységes regionális struktúra, amelyben országosan hat régió jött létre. A termékkonszolidáció keretében összesen mintegy 200 korábbi jogelőd takarékszövetkezet közel 60 évnyi termékfejlesztését, nagyjából 19 ezer termékét egységesítették, aminek eredményeként a termékek száma nagy mértékben csökkent. Jelentős előrelépés történt az egységes informatikai rendszer továbbfejlesztésében is, amelynek keretében 55 IT rendszer integrációjára került sor és a korábbi Takarék Kereskedelmi Bank teljes állományát migrálták a Takarékbank új számlavezető rendszerébe.

Az MTB 2019-ben 7,2 milliárd forintos nettó kamatbevétel, 6,6 milliárd forintos nettó jutalékbevétel és 13,9 milliárd forint nettó üzleti (trading) eredmény mellett érte el a 8,3 milliárd forintos egyedi tárgyévi eredményt. Az év során jól menedzselte a pénzügyi eszközportfolióját, amin jelentős piaci értéknövekedést ért el, melynek révén tárgyévi teljes átfogó jövedelme elérte a 14,6 milliárd forintot. Az MTB hozzájárult a Takarékbank létrehozásának egyszeri költségeihez is 3,1 milliárd forinttal, amely az idei évben már nem terheli eredményét.

A 2023-ig szóló frissített ötéves stratégia azzal számol, hogy a szektor modernizálása, a jelentős digitális fejlesztések, valamint az egységes kereskedelmi bank létrehozásával járó üzleti potenciál és a hatékonyabb működés révén a Takarék Csoport 2024-re 10 százalékra növeli piaci részesedését, évi 30 milliárd forintos eredménnyel.

A tavalyi év célja elsősorban a szerkezeti átalakítás végrehajtása volt. Emellett sikerült a terveinket felülmúló üzleti eredményt is elérnünk és csoport szinten jelentősen növelni hitelállományunkat. Az egyesülés lezárását követően idén egy új szakaszba léptünk, amely immár az üzleti növekedés megindításáról, a hatékonyság javításáról, és a fenntarthatóan nyereséges működés kialakításáról szól – mondta Vida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezet Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A CIG Pannónia Biztosító kivonul Lengyelországból
MTI | 2020. június 3. 18:08
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) eladja a lengyel fuvarozói szakmai felelősségbiztosítás üzletágát állomány-átruházás keretében - közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a tőzsde honlapján szerdán.
Vállalat Milliárdok jártak 143 ezer munkahely megmentéséért
Kollár Dóra | 2020. június 3. 17:51
A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint értékű beruházást és 143 600 munkahely megtartását vállalták, de Szijjártó Péter már jelezte, hogy újabb forrásokat fog kérni a kormánytól. Összegyűjtöttük, hogy mely cégek vehették át eddig a támogatói okiratokat.
Vállalat Koronavírus előtti szárnyalás a Wizz Airnél
MTI | 2020. június 3. 14:08
Több mint kétszeresére nőtt a diszkont légitársaság adózott eredménye a március 31-ével zárult pénzügyi évben az előző évihez viszonyítva - derül ki a társaság honlapján nyilvánosságra hozott eredménykimutatásból.
Vállalat Miért viszik ki a pénzt Magyarországról az autógyártók?
Király Béla | 2020. június 2. 17:31
A napokban a magyarországi autógyártók sorban jelentették meg tavalyi számaikat. Noha eltérően alakult a vállalatok teljesítménye, akár a forgalmat, akár a nyereséget nézzük, egyvalami mégis közös volt. A három nagy német gyökerű társaság, az Audi, a Mercedes és az Opel is kipucolta a magyar leányvállalatát, és amit lehetett, kifizetett osztalékként.
Vállalat A Gyurcsány-család a politikát választotta a biznisz helyett
Baka F. Zoltán | 2020. június 1. 15:47
Egyetlen jelentős tranzakció hozott izgalmat az egykori cégbirodalom megmaradt részében.
Vállalat Zsinórban második éve veszteséges Mészáros Lőrinc gigaberuházásra készülő vasútépítő cége
Baka F. Zoltán | 2020. május 31. 20:07
A minimum 750 milliárdos üzletre egyelőre még nem készült fel az RM International.
Vállalat Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a tengerparti üdülőhelyekre
MTI | 2020. május 31. 12:37
Aki akar, utazhat.
Vállalat Egyértelműen fickósabb, macsósabb lett Trump a sikeres SpaceX-kilövéstől
MTI | 2020. május 31. 08:17
"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben", mondta az amerikai elnök a sikeres indítás után, majd hozzátette, hogy az USA nem is lesz második semmiben.
Vállalat Startupokat célozna meg Áder János klímavédelmi alapítványa  
Valkai Nikoletta | 2020. május 30. 19:55
40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.
Vállalat Hivatalos: bevette Debrecent a BMW
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 19:59
A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan tulajdonjogát megszerezte.
Friss
hírlevél