3p

Közzétette jelentését az Opus Global. 

A közlemény szerint árbevételét 59 százalékkal, míg üzemi eredményét 164 százalékkal növelte az Opus Global Nyrt. a ma közzétett, IFRS szerinti, konszolidált gyorsjelentése szerint.

Az Opus Cégcsoport konszolidált szinten az év első hat hónapjában a bázisidőszakhoz képest 58,7  százalékkal magasabb, összesen 324,9 milliárd forint működési bevételt ért el. 

Az üzemi eredmény (EBIT) konszolidált szinten 20,6 milliárd forintot ért el, ami több mint kétszerese az előző év azonos időszaki 7,8 milliárd forintos üzemi eredményének. Az EBITDA szintén jelentős növekedést mutatott, 55 százalékkal 41,9 milliárd forintra növekedett. Az üzleti környezet viszontagságaihoz képest kiemelkedő profitabilitáshoz nem csak az Opus Cégcsoport gazdálkodási politikája, hanem a pénzügyi műveletek 1,9 milliárd forintos eredménye is hozzájárult. Az adózott eredmény végül 16,1 milliárd forint volt 2023 első félévében, ez közel tízszerese 2022. azonos időszaki 1,63 milliárd forintos adózott eredményének.

Szép eredmény. Fotó: Depositphotos
Szép eredmény. Fotó: Depositphotos

Így alakultak az egyes szegmensnek

Noha az építőipar bővülése megtorpant, az Opus Csoport ipari termelési szegmensében a bevételnövekedés meghaladta a 70 százalékot (70,38 milliárd forintról 122,18 milliárd forintra nőtt).

A turisztikai szegmens egésze, főként a HUNGUEST Hotels teljesítményének köszönhetően jelentős növekedést ért el, működési bevételei 12,3 milliárd forintról 15,6 milliárd forintra nőttek, az EBITDA szintű teljesítményét pedig csaknem megduplázta, 1,46 milliárd forintot ért el. Kiemelendő a turisztikai szegmens saját tőke állományának alakulása: a 40,6 százalékos növekedés legfőbb oka az Opus Csoport 21,5 milliárd forintos ázsiós tőkeemelése, melynek célja a turisztikai ágazat saját piacain elért meghatározó pozíciójának stabilizálása, nyereségességének növelése és ezen keresztül a befektetések gyorsabb ütemű megtérülése. 

Az energetikai alaptevékenységből származó bevételek jelentősen (85,3 százalékkal) növekedtek a gáz- és a villamosenergia-elosztó üzletágban is, ugyanakkor így sem tudták teljesen kompenzálni a működési költségek ezt meghaladó mértékű emelkedését.

A mezőgazdaság és élelmiszeripar árbevétele a bázis időszakhoz hasonlítva 15,4 százalékos, 9,34 milliárd forintos növekedést mutat, az emelkedés a két meghatározó szereplőnél (KALL, Viresol) egyaránt megfigyelhető volt, míg a költségoldal csak alig, 3,6 százalékos mértékben nőtt, így ez a szegmens is bőven kivette a részét a csoportszintű eredmény növekedéséből.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Az egész világon hasít az egyik nagy skandináv bútorcég
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:20
A JYSK dán kiskereskedelmi lánc globális forgalma a 2022/23-as pénzügyi évben 6,3 százalékkal nőtt, elérve a 38,5 milliárd dán koronát (5,2 milliárd euró), míg az adózás előtti eredménye (EBIT) 3,96 milliárd dán korona (531 millió euró) lett.
Vállalat Startup-ökoszisztéma: kik lesznek idén a legek?
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:10
A díjat a legeredményesebb magyar startup alapítója adja át december 7-én.
Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Vállalat Megtudtuk, mire készül a 4iG és a Rheinmetall
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 18:46
Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.
Vállalat Perre kell mennie a mesterséges intelligenciának
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
A ChatGPT-t készítő OpenAI néhány befektetője jogi lépéseket fontolgat a vállalat igazgatótanácsa ellen - mondták az ügyet ismerő források
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG