TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Német lapok szerint a BMW gazdasági okok miatt választotta Debrecent új gyára helyszínéül, politikai szempontok nem játszottak közre a döntésben. Ezzel együtt a beruházás jól jön a magyar kormánynak, amely az autógyártókkal eddig is kesztyűs kézzel bánt. A debreceni üzem 2023-ban kezdheti meg működését, elektromos, hibrid és robbanómotoros autókat is gyárthat majd.

Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (fotó: Wikipedia)


A BMW-t nagyon szívesen látja Debrecenben Orbán Viktor jobboldali populista kormánya – így kommentálta a Handelsblatt, hogy a bajor prémiumautó-gyártó  a hajdúsági városban építi majd új gyárat. 

Több mint összeszerelő-üzem

A magyar kormány ugyanis minőségi termékeket előállító ipari "telephellyé" fejlesztené az országot, a BMW-beruházás pedig tökéletesen megfelel ennek a célnak. A külföldi beruházókkal szemben korábban többször felmerült az a vád, hogy csak összeszerelő-üzemként használják Magyarországot, és nem hoznak ide magas értéket előállító beruházásokat.

A vezető német gazdasági lap szerint a magyar kormány a külföldi kereskedelmi, energiaipari és pénzügyi befektetőket már többször nyomás alá helyezte, az autóipari cégeket viszont mindig békén hagyta. Az autók ugyanis a magyar gazdaság egyik legfontosabb exporttermékei.

Nem politikai döntés

A német autógyárak az alacsony bérek és adók, valamint a földrajzi közelség miatt preferálják Magyarországot, véli a Handelsblatt, amely megemlíti, hogy Debrecen és München között már közvetlen légijárat is közlekedik. A Stuttgarter Zeitung szintén az alacsony béreket emeli ki vonzerőként.

A BMW hivatalosan a jó infrastruktúrával, a képzett munkaerővel és a fejlett beszállítói hálózattal indokolta a debreceni beruházást. A bajorországi gyárak – a lipcsei gyárral együtt – elérték az ideális nagyságukat, Debrecen pedig nincs olyan messze tőlük, hogy ne lehessen bekötni a beszállítói hálózatba, idézi a lap a cég illetékeseit. A stuttgarti újság szerint a cégnél hangsúlyozták: a beruházásról szóló döntés nem politikai, hanem gazdasági megfontolások alapján született.

2023-ban indulhat a gyártás                

Úgy tudják, hogy a gyártás 2023 környékén kezdődhet meg: hagyományos robbanómotorral, valamint elektromos motorral ellátott autókat és hibrid járműveket is gyártanak majd. Arról még nincs döntés, hogy pontosan melyik modellek gyártását hozzák ide.

A német lapok kiemelik, hogy a konkurens Audi már a 90-es évek óta gyárt Győrben, a Daimler pedig éppen most bővít: júniusban rakta le második gyárának alapkövét Kecskeméten.

Első lépésben ezer munkahely

Mint arról korábban beszámoltunk, a debreceni gyár építése várhatóan 2019 második felében kezdődik. A beruházás értéke több mint egymilliárd euró. Az üzem kezdetben több mint ezer embernek ad majd munkát. Ez azonban csak az első lépés lehet, az üzemet ugyanis könnyű lesz majd bővíteni, írja a Stuttgarter Zeitung.  Emellett számos új munkalehetőség jöhet létre a beszállítóknál és egyéb szolgáltatóknál.

Az új üzemben kezdetben évi 150 ezer járműt gyárthatnak. A gyáregység képes lesz ugyanazon a soron hagyományos robbanómotorral és elektromotorral ellátott járművek előállítására is. Arról egyelőre nincs információ, hogy a magyar állam mennyivel támogatja a beruházást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megölte a lakásbulikat az Airbnb
MTI | 2020. augusztus 24. 12:43
Többé nem lehet partikat szervezni egyik ingatlanjukban sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt Airbnb-s lakást. A dühös szomszédok, de még inkább a koronavírus miatt.
Vállalat Új szintre lép a TransferWise és a Mastercard együttműködése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 24. 11:01
Ezzel lehetővé téve a kártyák kibocsátását a világ bármely olyan piacán, ahol Mastercard kártyákat elfogadnak és ahol a TransferWise engedéllyel rendelkezik.
Vállalat Magyarország lehet az új Kína?
Király Béla | 2020. augusztus 23. 06:08
A járvány az iparban is felfordulást okozott, sokan arra számítanak, hogy a nagy cégek visszahozzák Európába a termelést. Az egyik kézenfekvő új bázis Magyarország lehet. Megmutatjuk, mi szól mellettünk és mi ellenünk.
Vállalat Bruce Willis reklámozta a terméküket, most tejeskávé üzemet adnak át
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 21. 10:51
Több mint 8 milliárd forintos lesz a beruházás.
Vállalat A Strabag építi ki a Neszmély-Dunaradvány közötti komp magyar oldalát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 08:58
A beruházás 1,8 milliárd forintot tesz ki. Az átkelővel napi 600 személyautó takaríthat meg 40 kilométeres kerülőt Szlovákia felé. 
Vállalat Kiszivárgott két név, megvan az Index új főszerkesztője és egyik főszerkesztő-helyettese?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 19. 08:11
Hivatalosan nincsenek megerősítve.
Vállalat A világ egyik legmodernebb harcjárművét gyártják hamarosan Magyarországon
MTI | 2020. augusztus 18. 08:09
A magyar állam vegyesvállalatot alapított a német Rheinmetall hadiipari céggel, melynek keretében a Lynx nevű harcjárművet gyártó üzemet létesítenek nálunk. A megállapodással több mint kétmilliárd euró értékű fejlesztési program indult el.
Vállalat Sok pénzt tettek Mészáros Lőrincék a kínaiakkal vasutat építő cégükbe
Székely Sarolta | 2020. augusztus 18. 06:08
Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.
Vállalat Újabb amerikai lépések jönnek a Huawei ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 17. 17:46
A washingtoni kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium a honlapján.
Vállalat Az államé lett a sármelléki repülőtér
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 13:17
90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.
Friss
hírlevél