Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Német lapok szerint a BMW gazdasági okok miatt választotta Debrecent új gyára helyszínéül, politikai szempontok nem játszottak közre a döntésben. Ezzel együtt a beruházás jól jön a magyar kormánynak, amely az autógyártókkal eddig is kesztyűs kézzel bánt. A debreceni üzem 2023-ban kezdheti meg működését, elektromos, hibrid és robbanómotoros autókat is gyárthat majd.

Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (fotó: Wikipedia)


A BMW-t nagyon szívesen látja Debrecenben Orbán Viktor jobboldali populista kormánya – így kommentálta a Handelsblatt, hogy a bajor prémiumautó-gyártó  a hajdúsági városban építi majd új gyárat. 

Több mint összeszerelő-üzem

A magyar kormány ugyanis minőségi termékeket előállító ipari "telephellyé" fejlesztené az országot, a BMW-beruházás pedig tökéletesen megfelel ennek a célnak. A külföldi beruházókkal szemben korábban többször felmerült az a vád, hogy csak összeszerelő-üzemként használják Magyarországot, és nem hoznak ide magas értéket előállító beruházásokat.

A vezető német gazdasági lap szerint a magyar kormány a külföldi kereskedelmi, energiaipari és pénzügyi befektetőket már többször nyomás alá helyezte, az autóipari cégeket viszont mindig békén hagyta. Az autók ugyanis a magyar gazdaság egyik legfontosabb exporttermékei.

Nem politikai döntés

A német autógyárak az alacsony bérek és adók, valamint a földrajzi közelség miatt preferálják Magyarországot, véli a Handelsblatt, amely megemlíti, hogy Debrecen és München között már közvetlen légijárat is közlekedik. A Stuttgarter Zeitung szintén az alacsony béreket emeli ki vonzerőként.

A BMW hivatalosan a jó infrastruktúrával, a képzett munkaerővel és a fejlett beszállítói hálózattal indokolta a debreceni beruházást. A bajorországi gyárak – a lipcsei gyárral együtt – elérték az ideális nagyságukat, Debrecen pedig nincs olyan messze tőlük, hogy ne lehessen bekötni a beszállítói hálózatba, idézi a lap a cég illetékeseit. A stuttgarti újság szerint a cégnél hangsúlyozták: a beruházásról szóló döntés nem politikai, hanem gazdasági megfontolások alapján született.

2023-ban indulhat a gyártás                

Úgy tudják, hogy a gyártás 2023 környékén kezdődhet meg: hagyományos robbanómotorral, valamint elektromos motorral ellátott autókat és hibrid járműveket is gyártanak majd. Arról még nincs döntés, hogy pontosan melyik modellek gyártását hozzák ide.

A német lapok kiemelik, hogy a konkurens Audi már a 90-es évek óta gyárt Győrben, a Daimler pedig éppen most bővít: júniusban rakta le második gyárának alapkövét Kecskeméten.

Első lépésben ezer munkahely

Mint arról korábban beszámoltunk, a debreceni gyár építése várhatóan 2019 második felében kezdődik. A beruházás értéke több mint egymilliárd euró. Az üzem kezdetben több mint ezer embernek ad majd munkát. Ez azonban csak az első lépés lehet, az üzemet ugyanis könnyű lesz majd bővíteni, írja a Stuttgarter Zeitung.  Emellett számos új munkalehetőség jöhet létre a beszállítóknál és egyéb szolgáltatóknál.

Az új üzemben kezdetben évi 150 ezer járműt gyárthatnak. A gyáregység képes lesz ugyanazon a soron hagyományos robbanómotorral és elektromotorral ellátott járművek előállítására is. Arról egyelőre nincs információ, hogy a magyar állam mennyivel támogatja a beruházást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Óriási fordulat: fizetni fog a hírekért a Facebook
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 19:11
Az Egyesült Királyságban sikerült elérni a kiadóknak, hogy a Facebook fizessen a tartalmakért. A Facebook News keretében megjelenő anyagokért fog pénzt adni a közösségi oldal.
Vállalat Most az autógyártókat sújtja a chiphiány, de még más is sorra kerülhet
Király Béla | 2021. január 26. 18:45
Az éledező autógyártás komoly gyomrost kapott a szektort sújtó alkatrészhiány révén. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a probléma az autógyártókat több hónapig fogja nyomasztani, sőt akár más szektorokat is érinthet majd.
Vállalat Mészáros és Stadler: óriási barátság született
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 17:49
Szándéknyilatkozatot írt alá a svájci központú Stadler Rail Group és a Mészáros Csoport közös vegyesvállalat létrehozásáról - teher- és tartálykocsikat gyártanak majd, de személykocsik összeszerelése is szóba jöhet.
Vállalat A show nem állhat le, de előzhet-e vakcináért a sportoló?
Marosi Gergely | 2021. január 25. 18:59
A sportvilágban 2021 olyannak tűnik, mint 2020 félrecsúszott maszkban – tragikomédiával kezdődő férfi kézilabda-világbajnokság, elhalasztott Formula–1-es nyitány, arrébb tolt vagy törölt események, elmaradó mérkőzések és pozitív tesztek. A show-nak viszont folytatódnia kell, mert egy újabb teljes lezárásra aligha van tartalék. A folytatás etikai kérdéseket vet fel, mint ahogy az is, ha a sportolók előrekerülnek a vakcinára váró sorban.
Vállalat Mészáros Lőrinc szállodalánca mindkét hullámban behúzta a kormányzati támogatásokat
Vég Márton | 2021. január 23. 16:07
A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc a koronavírus-járvány első hullámakor leépítette a dolgozóinak közel a felét, majd kapott 17,7 milliárd forint állami támogatást a szállodái felújítására. A második hullámnál már elbocsátási-tilalom volt a támogatás feltétele, járt is a kormányzati segítség.
Vállalat Dől a közpénz a TV2 Csoporthoz
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 10:30
Több mint 20 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly a TV2 Csoport.
Vállalat Nehéz helyzetben a vendéglátósok – többen a mai napig nem kapták meg a bértámogatást
Székely Sarolta - Valkai Nikoletta | 2021. január 21. 19:19
Szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a vendéglátósok közül többen vannak olyanok, akik a mai napig nem kapták meg a kérvényezett bértámogatást. Pedig a papírokkal is rendben volt minden és a kérelmet is befogadta a hatóság. Az ipartestület szerint sem szórványos esetről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hallgat.
Vállalat Közel négymilliárd forinttal emelték a Leisztinger-cégbirodalom bázisának tőkéjét
Baka F. Zoltán | 2021. január 21. 16:28
A Domestore tőkéje ezzel 17,5 milliárd forintra emelkedett.
Vállalat Egyre inkább úgy tűnik, 4 százalékkal fog nőni a minimálbér
Valkai Nikoletta | 2021. január 20. 14:16
Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezéstervezet, benne 4 százalékos emeléssel. 
Vállalat A győri Audit is elérte a globális csiphiány
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 12:11
A kecskeméti Mercedesszel szemben náluk nem lesz leállás, de két héten keresztül csak egy műszakban folytatják a gyártást.
Friss
hírlevél