2p
3,7 milliárd forint forintról van szó, le kellett volna szerelni a silókat a támogatáshoz.
A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárának silója (MTI Fotó: Varga György)

Az Európai Unió Törvényszéke elutasította Magyarország keresetét, és helyt adott az Európai Bizottság érvelésének, amely szabálytalanságokat tárt fel két magyar cukorgyár szerkezetátalakítása során és emiatt az érintettek cégeket megfosztja a korábban megítélt mintegy 11,7 millió euró összegű uniós támogatástól.

Az uniós cukoripar szerkezetátalakítására vonatkozó uniós szabályok alapján támogatásra voltak jogosultak azok a cukoripari vállalkozások, amelyek egyebek mellett vállalták termelő berendezéseik teljes vagy részleges leszerelését. E lehetőséggel magyar cukorgyártó vállalkozások is éltek.

Maradtak a silók

A támogatás feltételeinek teljesítésében azonban az Európai Bizottság szabálytalanságokat állapított meg, ugyanis az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. kabai és a Magyar Cukor Zrt. petőházi telephelyén lévő silókat nem szerelték le. Az uniós bizottság az uniós finanszírozásból kivont összeget az érintett vállalkozásoknál a teljes leszerelés esetén nyújtandó támogatás és a részleges leszereléshez járó támogatás összege közötti különbség alapján számolta ki.

Magyarország az említett összegnek az uniós támogatásból való kizárásáról szóló bizottsági határozatot támadta meg az uniós törvényszék előtt.

A luxembourgi központú uniós törvényszék ítéletében kimondta, ha az érintett siló a teljes leszerelésre nyújtott szerkezetátalakítási támogatás iránti kérelem időpontjában termelő berendezésnek minősült, azt a szerkezetátalakítási tervnek megfelelően le kellett volna szerelni. Ha ez nem valósul meg, a támogatás feltételei nem teljesülnek. A silók megtartását kérelmezni lehetett volna, de erre nem került sor.

Nem lépek azonnal

Megállapították, hogy Magyarország nem tett azonnali intézkedéseket az Európai Bizottság által feltárt szabálytalanságok orvoslására. Ennek fényében az uniós bizottság annak ellenére nem volt köteles alacsonyabb mértékű pénzügyi korrekciót alkalmazni, vagy a korrekciót mellőzni, hogy bizonytalanság állt fenn azzal kapcsolatban, vajon a silók megtarthatók-e teljes leszerelés estén is.

Az uniós törvényszék ezek ismeretében döntött úgy, hogy elutasítja Magyarország keresetét, és a jelen ügyben Magyarországot támogató Olaszország és Franciaország hasonló kereseteit is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Beveszi Kolozsvárt a BMW
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:05
A BMW digitális átalakuását segítik majd a kolozvári központból. 
Vállalat Brüsszel megint lecsapott
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:52
Az Európai Bizottság ezúttal az Apple-t sújtotta 1,8 milliárd eurós bírsággal.  
Vállalat Nagy halat fogott ki az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:37
William Wells, a Rothschild & Co globális pénzügyi tanácsadó vállalat korábbi Közép- és Délkelet-Európáért felelős igazgatósági alelnöke és ügyvezető igazgatója csatlakozik a 4iG tanácsadóihoz.
Vállalat Nagy veszély leselkedik a DIGI-előfizetőkre
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:54
Bezárja és törli a céghez tartozó elektronikus postafiókokat a DIGI, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak, akik minden online fiókjukat ilyen e-mail-címmel használták.
Vállalat Ecserről szolgálják ki Szlovákiát, Szlovéniát, de még Boszniát is
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:02
Háromszáz ember dolgozik azon, hogy simán menjenek a dolgok.
Vállalat A tavalyinál enyhébb növekedést vár az idén a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 17:38
A Volkswagen konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének visszafogottabb emelkedésére számít a konszern honlapján pénteken publikált kimutatás alapján.
Vállalat Tőkét emelt a Vertikal Group Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 17:04
A Vertikal Group Nyrt. csaknem 94,8 millió darab új részvényt bocsátott ki 928 millió forint értékben, az így befolyt forrást finanszírozási és fejlesztési célokra használja fel.
Vállalat Dübörög a Daimler Truck teherautós nagyvállalat
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 16:09
Növekvő bevételről és javuló működési eredményről számolt be a Daimler Truck német haszongépjármű-gyártó pénteken.
Vállalat Nemcsak fogyaszt, hizlal is a népszerű tabletta
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 18:44
A Wegovy súlycsökkentő és az Ozempic cukorbetegség elleni gyógyszereknek, amelyek berobbantak a lekeresettebb gyógykészítmények élvonalába 2023-ban, van egy hasznos mellékhatásuk is.
Vállalat Bajban a BASF, kirúgások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 15:33
A BASF német vegyipari vállalat további költségcsökkentést és leépítést jelentett be pénteken a tartósan gyenge európai kereslet miatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG