<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az Alibaba vezéréről, Kína egyik leggazdagabb és legismertebb üzletemberéről ezt maga a pártlap hozta nyilvánosságra.
Jack Ma. Kép forrása: Wikipedia

Kína leghíresebb kapitalistája kommunista. Jack Ma a Kommunista Párt tagja, és ezt az ország állami lapja, a People’s Daily írta meg. Az újság hétfői számában egy listát tett közzé, melyben köszönetet mondanak azoknak, akik sokat tettek Kína gazdaságának modernizálásáért, ebből derül ki Ma párttagsága.

Hogy Ma párttag, az sokakat meglepett: bár korábban voltak spekulációk az üzletember kommunista kötődéseiről, ezt ő nyilvánosan soha nem ismerte el, és a róla és az Alibabáról szóló 2015-ös könyv szerint ezt azért tehette, hogy megóvja nemzetközi imidzsét és vállalata érdekeit. Egy interjúban pedig azt a tanácsot adta a kormánnyal közelebbi kapcsolatba kerülő munkavállalóknak, hogy "szeressék őket, de ne házasodjanak össze velük."

Hogy a Kommunista Párt pontosan miért leplezte le Ma-t, az egyelőre nem tiszta. A Wall Street Journal szerint egyes elemzők úgy értékelik a húzást, mint a párt kísérletét arra, hogy polírozzon az imidzsén azzal, hogy az egyébként mindig előnyt élvező állami tulajdonú cégek mellett egy magántulajdonú cég érdemeit is elismerik. Egy másik felfogás szerint ez a gesztus pont, hogy arra jó, hogy még jobban az emberek orra alá dörgölje a párt dominanciáját. A kínai nyomulás újabb szakaszában fokozódhat a nem állami cégekre nehezedő nyomás azzal, hogy csak akkor működhetnek tovább zavartalanul a nyílt piacon, ha közben a párt jelvényét viselik.

Jack Ma szeptemberben jelentette be, hogy jövőre leköszön az Alibaba éléről, és emiatt akkor rögtön beindultak a spekulációk, hogy valójában a párt kényszerítheti a visszavonulásra. Ezt az elméletet Ma a nyilvánosság előtt elutasította. Egy elemző szerint ha konkrét nyomás alá nem is helyezték Ma-t, lemondása hátterében akkor is az állhat, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök alatt a Kommunista Párt vissza akarja szerezni a mindenekfelettállóságát. Ma pedig egyszerűen olvasott a jelekből, és önként állt fel a székéből, mielőtt még kopogtattak volna az ajtaján.

Az Alibaba bővebben nem kívánta kommentálni a leleplezést, csak annyit árultak el, hogy Ma párttagsága nem befolyásolta az üzleti döntéseit. Az egybként a People’s Daily cikkéből nem derült ki, hogy mikor lépett be Ma a pártba.

A kínai állam tekintélyelvű, de nem techellenes, és hagyja a netes vállalatokat szabadon működni, ha azok nem beszélnek az állam ellen. Erről itt írtunk bővebben.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az IKEA kivonulása jót tesz az orosz piacnak?
Elek Lenke | 2022. október 1. 18:20
Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.
Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG