<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Csíki Csipsz gyártója azt állítja, a hatóság leállíttatta termékeinek gyártását és forgalmazását, mert Székelyföldet írtak a csomagolásra a gyártó címéhez Románia helyett. A hatóság szerint ez ebben a formában nem igaz.

A román hatóság leállíttatta a Csíki Csipsz 33 termékének a gyártását és forgalmazását, mert a csomagoláson a gyártó címénél Székelyföld szerepel Románia helyett - közölte Facebook-oldalán a gyártó, a csíkszentsimoni Pityóka Gyár Srl. Hozzátették: a hatóság a Csíki Sör Manufaktúrát is felszólította, hogy a Székelyföld megnevezést cserélje le Romániára a sörösüvegek címkéin. A döntés ellen mindkét cég fellebbez, és a gyártással, valamint a forgalmazással sem állnak le - közölték mindkét termék Facebook-oldalán.

A közlemény arra is kitért, hogy a hatóság a székelyföldi regionális szimbólumok és a magyar feliratok ellen indított pereiről elhíresült Dan Tanasának, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselőjének a feljelentése nyomán járt el.

"A Csíki Csipsz és Csíki Sör Manufaktúra munkaközössége Dan Tanasa úrnak kívánja, hogy igyon rá a medve vizet"

- áll a közleményben.

Az MTI tudósítása idézi a Székelyhon portált, amely azt közölte, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) kifogásolta a címkék helymegjelölését. Laurentiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője a lap megkeresésére kijelentette: a cég közlése "nem igaz ebben a formában". A részletesebb tájékoztatást viszont csak az országos vagy regionális hatóság tájékoztatásától tette függővé.

A felirat, ami miatt kitört a botrány. Fotó: Privátbankár.hu
A felirat, ami miatt kitört a botrány. Fotó: Privátbankár.hu

A Csíki Csipsz egyes sorozatainak tasakján csak a "gyártó" felirat szerepel több nyelven, a településnevet, a megyét és a Székelyföld feliratot csak magyarul tüntették fel. Olyan termék is van forgalomban azonban, amelyek csomagolásán ezek az információk román nyelven is megtalálhatók. A csíki sör címkéjén magyarul és románul is szerepel a cím, a magyar címben a Székelyföld régió megnevezése is szerepel - írja az MTI.

Korábban a szellemi tulajdonnal gyűlt meg a bajuk

A marosvásárhelyi táblabíróság 2017 januárjában jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását. A sörgyártót a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy eltulajdonította szellemi tulajdonát. A sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai voltak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezett a Csíkszeredában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

A jogvita végül a sörgyártók kiegyezésével végződött, a Csíki Sör Manufaktúra pedig Tiltott Csíki Sörre változtatta a termék nevét.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat A Vörös Dior 85 éves lett
Elek Lenke | 2023. március 26. 16:23
Szegény munkáscsalád gyermekéből lett világhírű divattervező Szlava Zajcev, akinek először engedélyezték a Szovjetunióban, hogy ruhái saját nevén futhassanak.
Vállalat Elszólta magát Elon Musk - elképesztő, mennyi pénzt bukott
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 11:57
A Twitter alkalmazottainak küldöt emailből derül ki, mennyit ér szerinte most a 44 milliárd dollárért megvett cég.
Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Vállalat Hatalmasat ütött a háború a Gazpromon
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 09:36
A cég legfrissebb jelentése brutális képet fest az eredményekről.
Vállalat Ukrajnában épít gyárat az Unilever
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 14:31
A 20 millió eurós beruházással új sampon- és tusfürdőgyár épül, amivel megduplázzák ukrajnai dolgozók számát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG